Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > Реферат з психології суїцидальної поведінки

"Реферат з психології суїцидальної поведінки" - оповідання від Прокопчук Станіслав Іванович опубліковано 15.04.2024

Реферат з психології суїцидальної поведінки"


  Віктор довго і активно копався в бібліотечному каталозі шукаючи книги для свого студентського реферату з психології, чим привернув до себе увагу літньої суворої бібліотекарки Зінаїди Сергіївни.

—Молодий чоловіче, я можу вам чимось допомогти?,— запитала у Віктора бібліотекарка Зінаїда Сергіївна, поправляючи на переніссі окуляри для читання в роговій оправі.

—Я пишу реферат з психології на тему "психологія суїцидальної поведінки" і мені дуже потрібна література по цій темі, — відповів їй Віктор.

—Ви самі молодий чоловіче, вибрали собі таку тему?,— здивувалася бібліотекарка Зінаїда Сергіївна.

—Так, сам відповів їй Віктор.

—Але чому?

—Вона мені в певному сенсі близька.

—Нічого собі похитавши головою,— сказала бібліотекарка Зінаїда Сергіївна, пильно поверх окулярів глянувши на хлопця.

—У нас у бібліотеці є кілька книг на вашу тему.

—Я зараз їх вам винесу,— сказала йому після нетривалої паузи бібліотекарка Зінаїда Сергіївна і пішла до сховища.

Через півгодини вона повернулася до зали, везучи перед собою на візку стопку книг.

—Ось молодий чоловіче, все, що я змогла знайти на ваш запит,— сказала йому бібліотекарка Зінаїда Сергіївна: Еміль Дюркгейм "Самогубство: дослідження з соціології", Річард Маккеон "Суїцидальна поведінка", Едвін Шнейдман "Суїцидальний розум", Геннадій Володимирович Старшенбаум "Суїцидологія та кризова психологія", Віктор Петрович Москалець "Психологія суциду", Наталія Синягіна та Юрій Синягін "Дитячий суїцид. Погляд на проблему", Ірина Паперно "Самовбивство як культурний інститут", Ватару Цурумі "Повне керівництво з самогубства".

—Я хочу взяти всі ці книги додому,— попросив Віктор бібліотекарку Зінаїду Сергіївну.

—Загалом ми не дозволяємо читачам брати додому книги з бібліотеки,— відповіла йому суворим голосом бібліотекарка Зінаїда Сергіївна.

—Ну, будь-ласка, лише на кілька днів почав її благати Віктор.

—Ну гаразд, але післязавтра ви молодий чоловіче, повинні обов'язково принести книги назад до бібліотеки,— сказала йому суворим повчальним голосом Зінаїда Сергіївна.

—Дякую вам.

—Я поверну книги до бібліотеки точно в призначений термін,— відповів їй з вдячністю Віктор.

—Обіцяю.

—Гаразд. Так і бути повірю вам молодий чоловіче на слово.

Бібліотекарка Зінаїда Сергіївна записала назви книжок і віддала книги Віктору.

Віктор акуратно склав книги у свій наплічний рюкзак і попрощавшись з Зінаїдою Сергіївною, вийшов з бібліотеки і сівши на маршрутку поїхав до себе додому.

Батьків у будинку не було і Віктор знявши верхній одяг і переодягнувшись у домашній, пішов у ванну мити руки.

Вимивши руки з милом, він ретельно витер їх рушником і пішов на кухню обідати.

Пообідавши підігрітим борщем з котлетою, Віктор пішов у свою кімнату читати принесені з бібліотеки книги. Книги виявилися цікавими та пізнавальними. Остання книга дуже вразила його. Книга Ватару Цурумі "Повне керівництво з самогубства" вразила його докладним описом способів суїциду.

Нічого подібного він раніше не читав. Відчуття було таке ніби сам письменник намагався покінчити життя самогубством, або ж принаймні став свідком самогубства іншої людини.

—Боже, хіба ж можна так докладно в деталях описувати методи суїциду? — подумав Віктор, гортаючи сторінки книги. На нього раптово наринула сильна депресія.

Віктор згадав про Марину, кохану дівчину з якою він розлучився півроку тому, після того як вона поїхала вчитися в Англію і на душі у нього стало так бридко хоч у зашморг лізь...

Віктор перегорнув сторінку і став дивитися на картинку в книзі, що зображувала самогубця, який повісився на мотузці на гаку від люстри.

—Якщо повіситися на гаку від люстри, чи витримає він вагу людського тіла?, — подумав Віктор похмуро роздивляючись у книзі картинку чоловіка, що повісився.

Віктор не прийшов у бібліотеку в призначений день і даремно чекала його приходу сувора бібліотекарка Зінаїда Сергіївна поглядаючи час від часу на електронний годинник, що висів на стіні читальної зали.

Наступного дня бібліотекарка Зінаїда Сергіївна знайшла номер домашнього телефону Віктора, який він давав при заповненні анкети для отримання читацького квитка і зателефонувала до нього додому.

Слухавку телефону взяла засмучена жінка середніх років, вочевидь мати Віктора і пронизливим голосом, що зривався від сліз, повідомила приголомшеній бібліотекарці Зінаїді Сергіївні, що Віктор кілька днів тому повісився на гаку від люстри.



Кінець

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!