Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > 1984

У останні тридцять секунд Ненависті, неконтрольовані вигуки люті почали лунати від половини людей у кімнаті. Самовдоволені овцепикі обличчя на екрані, та жахаюча міць Євразійської армії поза ними, це було занадто щоб це винести: окрім того, сам вигляд або думка про Гольдштейна автоматично викликали страх та лють. Він був об’єктом для ненависті більш постійним ніж Євразія чи Східазія, відтоді як Океанія була у стані війні з однією з них з іншою з цих Сил вона зазвичай укладала мир. Але найдивовижнішим було те що не зважаючи на те що Гольдштейна усі знехтували та ненавиділи, незважаючи на те що це діялося щоденно і по тисячу разів на день на трибунах, з екранів телезахисту, у газетах та книгах, його теорії було спростовано, розчавлено та піднято на глум, постійно підтримувалася думка про те що ці теорії насправді жалюгідне сміття – незважаючи на все це, його вплив здавалося ніколи не меншав. Завжди знаходилися нові дурні , що чекали на те щоб він спокусив їх. Не минало і дня, щоб Поліція Думок не викривала шпигунства та саботажу здійснених під його орудою. Він був головнокомандуючим незліченної тіньової армії , підпільної мережі змовників що діяли по всіх усюдах Держави. Припускали , що вона називається Братерство. Також пошепки розповідали історії про жахливу книгу, першоджерело усіх єресей, автором якої був Гольдштейн і яка таємно поширювалася по всіх усюдах. Це була книга без назви. Люди згадували її, якщо взагалі згадували, просто як КНИГА. Але дізнатись про все це можливо було лише з туманних пліток. Ані Братерство, ані КНИГА не були предметами розмови для будь-кого зі звичайних членів Партії, якщо існував шлях уникнути такої розмови.

У цю другу хвилину Ненависть розрослася до справжнього божевілля. Люди стрибали на своїх місцях униз та вгору та горлали на всю горляку намагаючись заглушити зводячий з розуму, блеючий голос , що лунав з екрану. Маленька рудувата жіночка перетворилася на яскраво рожеву, її рот відкривався та закривався неначе у риби що потрапила на суходіл. Навіть жорстке обличчя О’Брайєна щільно почервоніло. Він дуже струнко сидів на стільці, його могутня грудна клітина роздувалася та тремтіла так ніби у ній вирував штормовий океан. Темноволоса дівчина , що сиділа безпосередньо за Вінстоном, почала кричати : “Свиня!Свиня!Свиня!”, та несподівано вона узяла важкий словник Новосуржу та жбурнула його у екран. Він вдарився, з глухим звуком, об ніс Гольдштейна та відскочив; його голос лунав невблаганно. Якоїсь миті Вінстон ясно зрозумів що горлає разом із рештою та жорстоко,ба навіть брутально, лупить своєю п’ятою по обідку свого ж таки стільця. Найжахливішою річчю що крилася у цих Двох Хвилинах Ненависті було те,що нікого не примушували грати свою роль, навпаки, було не можливо уникнути цього та не приєднатися до них. Протягом цих тридцяти секунд будь-яке удавання було зайвим. Огидний екстатичний транс зі страху та мстивості, бажання вбивати, катувати, трощити пики кувалдою, здавалося кружляв поміж усією цією групою людей неначе електричний струм, перетворюючи всіх і кожного на кривляючогося , верескливого божевільного лунатика. І зараз лють яку відчував кожен стала абстрактною , не адресованою емоцією яку можна було передавати та спрямовувати з одного об’єкта на інший неначе вогонь у паяльній лампі. Наприклад, однієї миті ненависть Вінстона була спрямована взагалі не проти Гольдштейна,а , навпаки, проти Старшого Брата, Партії та Поліції Думок; і цієї миті його серце линуло до самотнього, осміяного усіма єретика на екрані, самотнього стража істини та єдиної людини зі здоровим глуздом у цьому брехливому і божевільному світі. А вже наступної ж миті він був єдиним цілим з усіма тими людьми що були поруч та все що вони казали про Гольдштейна здавалося правдою йому. Цієї миті його таємна неприхильність до Старшого Брата змінилася на поклоніння йому, Старший Брат здавалося височів мов вежа, нескорений, безстрашний захисник, що стоїть неначе скеля проти орд з Азії, та Гольдштейн не зважаючи на його ізоляцію, безпорадність та сумніви про те що він досі існує, здавався якимось зловісним лиходієм-чаклуном, що здатен лише однією силою свого голосу зруйнувати основи цивілізованого світу.

Було навіть можливо, на мить, переспрямувувати свою ненависть тим чи іншим шляхом однією тільки свідомою думкою. Зненацька, неначе одним різким зусилля мов відриваєш голову від подушки через нічне жахіття, Вінстон домігся переспрямування своєї ненависті з обличчя на екрані на темноволосу дівчину що знаходилася безпосередньо позаду нього. Яскрава, прекрасна та жвава галюцинація спалахнула у його свідомості. Він забивав її до смерті гумовим поліцейським кийком. Він прив’язував її оголену до стовпа та пронизував безліччю стріл неначе Святого Себастіяна. Він жорстко ґвалтував її та перерізав їй горлянку у мить оргазму. Більш того, краще ніж дотепер, він зрозумів ЧОМУ насправді він так ненавидить її. Він ненавидів її тому що вона була молода, гарненька та фригідна, тому що він хотів переспати з нею але так цього і не зробив, тому що її солодка гнучка талія, яка здавалося так і просить бути огорненою твоїми руками, була огорнена одіозним яскраво червоним паском, агресивним символом цнотливості.

Попередня
-= 6 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 7.

Останній коментар

OlyaCheryba 09.07.2020

А мені ця книга якось складно читалась, хоча це було варто того. Після прочитання в
голові формується зовсім інше бачення світу. Доречі, я про це розповідала в цьому
відео:
https://www.youtube.com/watch?v=0GJkoJsRkZw&t=1s


Віві 28.11.2017


Хоч і читається легко, важко не звертати увагу на таку кількість граматичних
помилок ( та й не тільки граматичних )


  10.04.2017

Мені сподобалось


Додати коментар