Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > 1984

Іноді він розповідав їй про свій Відділ Записів та про ті безсоромні і нахабні підробки, що він їх здійснював там. Такі речі зовсім не жахали її. Вона зовсім не мала відчуття, що безодня розверзлася під її ногами через думки сповнені брехні, які перетворювалися на істину. Він розповів їй ту історію про Джонса, Ааронсона та Резерфорда та про виняткової важливості уривок паперу який він якось тримав поміж своїх пальців. Це не склало великого враження на неї. Спочатку,насправді, вона навіть не вловила усю сіль цієї історії.

“Вони були твоїми друзями?” – запитала вона.

“Ні, я ніколи не знав їх. Вони були членами Внутрішньої Партії. Окрім того, вони були набагато старшими за мене чоловіками. Вони належали до тих старих днів, ще до Революції. Я заледве знав як вони виглядають.”

“Тоді через що тут перейматися? Людей постійно вбивають, чи не так?”

Він спробував пояснити їй це,щоб вона зрозуміла. “Це був винятковий випадок. Це було не лише питання чиєїсь смерті. Чи ти усвідомлюєш що минуле,починаючи із учорашнього дня, було насправді знищено?Якщо воно і вижило десь якимось чином, то це у декількох цілісних предметах для яких навіть не лишилося слова аби означити та звернутися до них, наче ота скляна брила. Зараз ми без перебільшень цілковито нічого не знаємо про Революцію та про роки що передували Революції. Кожен запис було знищено або підроблено, кожну книгу було переписано, кожну картину було перемальовано, кожну статую,вулицю та будинок було перейменовано, кожну дату було замінено. І цей процес постійно продовжується день за днем, хвилина за хвилиною. Історія спинилася. Нічого не існує окрім нескінченого теперішнього у якому Партія завжди права. Я знаю,звісно, що минуле підроблене, але для мене ніколи не буде можливим довести це, навіть тоді коли я створюю цю підробку власноруч. Після того як цю річ зроблено, жодного доказу ніколи не лишається. Єдиний доказ є всередині мого власного розуму і я не можу знати з хоч якоюсь певністю чи хоч якась інша людина поділяє зі мною такі ж самі спогади. Лише під час цього єдиного випадку, за все моє життя, я володів справжнім конкретним доказом опісля цієї події – за роки після неї.”

“І що доброго у цьому?”

“Це було не добре, тому що я викинув його геть за кілька хвилин потому. Але якщо б така сама річ трапилась сьогодні – я б зберіг його.”

“Ну, а я б ні!” – сказала Джулія – “Я цілком готова узяти ризики, але лише щодо того що цілком варте цього, а не заради шматочка старої газети. Щоб ти міг зробити з цим навіть якщо б і лишив його?”

“Можливо,не так вже й багато чого. Але це був доказ. Це могло б викликати декілька сумнівів тут і там, за умови якщо б я насмілився показати його кому-небудь. Я не уявляю того,що ми зможемо змінити щось під час нашого власного життя. Але я можу уявити маленькі вогники спротиву тут і там – невеличкі групи людей що пов’язані між собою, які поступово зростають та навіть лишають по собі декілька записів, отже наступні покоління зможуть перемогти там де ми програли.”

“Я не зацікавлена у тих наступних поколіннях,любий. Я зацікавлена у НАС.”

“Ти бунтарка лише нижче поясу,” – відповів він.

Вона подумала що це винятково дотепно та огорнула його своїми руками на знак захвату.

До хитросплетінь партійної доктрини вона не мала ані найменшого інтересу. Коли б він не починав розмовляти про принципи Інгсоцу, двоєдумство, мінливість минулого та заперечення об’єктивної реальності, та застосовувати слова з Новосуржу, вона ставала знудьгованою та збентеженою і казала що вона ніколи не приділяла жодної уваги такого роду речам. Вона знала що усе це було маячнею, отже нащо дозволяти собі ще й хвилюватися через це? Вона знала коли уракати, а коли фукати, і це все що їй потрібно було знати. Якщо ж він наполягав на розмові на такі теми, то вона мала безцеремонну звичку просто засинати. Вона була одною з тих людей, що могли спати у будь-який час та у будь-якому положенні. Промовляючи до неї, він усвідомив як же ж легко було вдавати видимість ортодоксальності та водночас не мати ані крихти розуміння що ж воно таке насправді ця ортодоксальність. Таким чином, цей світогляд Партії найбільш вдало нав’язувався людям не здатним зрозуміти його. Вони були здатні прийняти на віру найбільш кричущі опоганення реальності, тому що вони ніколи повністю не розуміли усієї тієї мерзенності того що вимагалося від них, і були не достатньо зацікавлені у публічних подіях аби зауважити що ж насправді трапилося. Через брак власного розуміння вони зберігали власний здоровий глузд. Вони просто проковтують усе і те що вони проковтують не чинить їм шкоди, тому що воно не лишає після себе осаду, наче як кукурудзяна зернина що проходить неперетравленою крізь тіло птаха.

Попередня
-= 61 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 7.

Останній коментар

OlyaCheryba 09.07.2020

А мені ця книга якось складно читалась, хоча це було варто того. Після прочитання в
голові формується зовсім інше бачення світу. Доречі, я про це розповідала в цьому
відео:
https://www.youtube.com/watch?v=0GJkoJsRkZw&t=1s


Віві 28.11.2017


Хоч і читається легко, важко не звертати увагу на таку кількість граматичних
помилок ( та й не тільки граматичних )


  10.04.2017

Мені сподобалось


Додати коментар