Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > 451 градус за Фаренгейтом

Звідки ця спустошеність? - запитував він себе.- Хто забирає все, що в тобі є, і залишає саму порожнечу? Та ще ця квітка, ця кульбаба! Вона підбила підсумки, чи не так: Який сором! Ви ні в кого не закохані! А чому він не закоханий? [228]

Гаразд, а хіба між ним і Мілдред не стояла завжди стіна? Навіть не одна, а цілі три. І дуже дорогі, до речі! Всі ці дядечки, тітоньки, двоюрідні брати й сестри, племінниці, племінники, які жили на цих стінах, зграя балакучих мавп, що торохтять, не кажучи нічого, але голосно, голосно, голосно! Він з самого початку назвав їх родичами: Як ся має дядечко Луїс? - Хто? - А тітонька Мод?

Мілдред в його уяві поставала у вигляді маленької дівчинки, що заблукала в лісі без дерев (як дивно!) або, точніше, в пустелі, де колись були дерева (пам\'ять про них пробивалася то тут, то там), одне слово, Мілдред у своїй балакучій вітальні. Балакуча вітальня - яка влучна назва! Хоч коли б він прийшов, стіни завжди розмовляли з Мілдред. Треба щось робити! Так, так, безперечно! Чому ж ми стоїмо й нічого не робимо? То давайте робити!

Я така розлючена, що ладна плюватися! Про що вони говорять? Мілдред не могла пояснити. Хто на кого розлютився? Мілдред не знала. Що вони хочуть робити? Зажди, казала Мілдред, і сам побачиш. Він сидів і ждав.

Злива звуків ринула на нього зі стін. Музика бомбардувала його з такою силою, що аж сухожилки одри-вались од кісток, щелепи тремтіли, очі вилазили з оч-ниць, наче його контузило. А коли це закінчувалося, він почував себе так, мов його скинули зі скелі, прокрутили в смерчі, як у центрифузі, й пожбурили у водоспад, що летів і летів у порожнечу і ніколи, ніколи не сягав дна... І летиш, не торкаючись схилів, униз... униз..; у порожнечу...

Грім ущухав. Музика стихала. - Ну як? - питала Мілдред.

Враження справді було приголомшливе. Щось відбулося. Хоч люди на стінах кімнати й не поворухнулись, і нічого з ними не сталося, а здавалось, ніби тебе протягло крізь пральну машину чи всмоктало велетенським пилососом. Ти тонеш у музиці, в какофонії звуків. Укритий рясним потом, майже непритомний, Монтег вибіг з кімнати. А Мілдред залишалась у кріслі, і голоси зі стін вели далі: Тепер буде все гаразд,- казала тітонька. [229]

Ти надто самовпевнена,- відповідав двоюрідний братик.

А чого це ти злостишся? Хто злоститься? Ти, хто ж іще! Я?!

Ти просто казишся! Чого б це мені казитися? А того!

- Гаразд,- кричав Монтег.- Але за що вони сваряться? Хто ці люди? Хто цей чоловік і ця жінка? Подружжя? Чи, може, вони розлучені? Чи заручені? Га? Боже мій, адже нічого не можна второпати!

- Вони...- казала Мілдред,- ...розумієш, вони... ну, посварилися. Вони часто сваряться. Ти б тільки послухав! Здається, це подружжя. Так-так, подружжя. А що?

А коли не вітальня, коли не ці три стіни, що розмовляють, до яких Мілдред мріяла додати четверту, тоді це був жук - відкритий автомобіль. Мілдред сиділа за кермом і вела машину по місту зі швидкістю сто миль на годину. Він кричав до неї, вона кричала до нього, і вони не чули одне одного, нічого не чули, крім виття двигуна. Стишуй швидкість до мінімальної! - волав він. Що? - кричала вона у відповідь. До мінімальної, до п\'ятдесяти п\'яти! Стишуй швидкість!- Що? - пронизливо кричала вона. Швидкість! - надсаджувався він. А вона, замість стишити швидкість, збільшувала її до ста п\'яти миль на годину, і йому забивало подих.

Попередня
-= 21 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 21.

Останній коментар

Влад 02.03.2023

Мій друже, набагато літературніше можна
сказати "член" але ще краще, буде не
згадувати це слово якщо не йдеться про
медичні справи. Хоча комент залишений 2014
року, думаю ти вже подорослішав, все
зрозумів і не робиш такого надалі.


  12.02.2017

а що означають числа[ ... ]?


  09.06.2016

Жаль, що скорочено(


Додати коментар