Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > 451 градус за Фаренгейтом

Гренджер вимкнув телевізор.

- Ви завважили, як вони показали його обличчя? Навіть ваші близькі друзі не змогли б сказати напевне, чи це справді ви. Оператори лише дали загальну картину- решту доповнить уява глядача. Бодай їх усіх чорти взяли,- прошепотів він.

Монтег нічого не відповів; він здригався всім тілом і не зводив очей з порожнього екрана. Гренджер легенько доторкнувся до його плеча.

- Вітаю з воскресінням. Монтег кивнув.

Тепер не завадить познайомитися з нами,-вів далі і ренджер.- Це Френд Клемент, колишній завідувач кафедри Томаса Гарді\' в Кембриджському університеті, ще

(1) Гарді Томас (1840-1928)-англійський письменник-реаліст. [311]

до того, як Кембрідж перетворили на атомно-інженерне -училище. А це доктор Сіммонс з Каліфорнійського університету, знавець творчості Ортега-І-Гассета\', ось професор Уест - багато років тому в Колумбійському університеті він зробив чималий внесок у тепер забуту на- -уку про етику... Превелебний отець Падовер тридцять років тому виголосив кілька проповідей і протягом одного тижня втратив усіх парафіян через свої погляди. Він давно вже бродить із нами. Ну, а я написав книжку під назвою Пальці однієї руки. Належні стосунки між особою і суспільством -і ось я тут! Ласкаво просимо до нас, Монтег!

- Мені не місце серед вас,- ледве спромігся вимовити, нарешті, Монтег.- Протягом усього свого життя я тільки й знав, що робив дурниці.

- Ну, ми до цього звикли. Всі ми робили дурниці, але заради справжнього діла. Інакше не опинились би тут. Поки ми діяли поодинці, гнів був нашою єдиною зброєю. Багато років тому я вдарив пожежника, коли він при- йшов палити мою бібліотеку. Відтоді мені доводиться переховуватись. Хочете пристати до нас, Монтег?

- Так.

- Що ви можете нам запропонувати?

- Нічого. Я думав, у мене є частина Екклезіаста і, може, трохи з Одкровень Іоанна Богослова, але тепер у мене навіть цього нема.

- Екклезіаст- це непогано. Де ви його зберігали?

- Тут,- Монтег доторкнувся рукою до чола.

- А,- усміхнувся Гренджер і кивнув головою.

- Що? Хіба це погано? - запитав Монтег.

- Ні, це дуже добре. Це чудово! - Гренджер обернувся до священика.- Є в нас Екклезіаст?

- Так. Чоловік на ймення Гарріс з Янгстауна.

- Монтег,- Гренджер міцно стис Монтегове плече,- будьте обережні. Бережіть себе. Коли скоїться щось з Гаррісом, ви будете Екклезіаст. Бачите, за хвилину ви стали такою потрібною людиною!

- Але я все забув!

- Ніщо не зникає безслідно. У нас є спосіб струснути вашу пам\'ять.

- Але я вже намагався пригадати!

\'Ортега-І-Гассет Хосе (1883-1955) - іспанський філософ-ідеаліст і публіцист. [312]

- Не намагайтеся. Це прийде само собою, коли треба буде. Людська пам\'ять схожа на фотоплівку, і ми ціле життя тільки й робимо, що намагаємося стерти відбите на ній. Сіммонс двадцять років працював над тим, як поновити в пам\'яті колись прочитане й забуте. Монтег, хотіли б ви прочитати Республіку Платона?

Попередня
-= 72 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 21.

Останній коментар

Влад 02.03.2023

Мій друже, набагато літературніше можна
сказати "член" але ще краще, буде не
згадувати це слово якщо не йдеться про
медичні справи. Хоча комент залишений 2014
року, думаю ти вже подорослішав, все
зрозумів і не робиш такого надалі.


  12.02.2017

а що означають числа[ ... ]?


  09.06.2016

Жаль, що скорочено(


Додати коментар