Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Баскетбол

Марина та Сергій Дяченки

Баскетбол

* * *

- Це Сашко, - сказав той, що стояв за лівим плечем Антона. Сашко був двометровим худим хлопцем у полинялій жовтій майці з цифрою “дев’ять” на животі.

- А це Людовик. Людовик сидів на камені в затінку перехнябленої огорожі. Окуляри в тоненькій гнутій оправі раз у раз сповзали йому на ніс, і він час від часу закидав голову, щоб повернути їх назад. Антон не міг відвести погляду від цих окулярів

- його начебто щось притягувало, як за ниточку. Людовик посміхнувся й підморгнув крізь тьмяне скло, і від цієї усмішки та цього підморгування Антонові мороз пробрав по шкірі.

- ...А це м’яч. Оранжевий м’яч лунко підстрибнув, і Антон машинально піймав його. Відчув пухирці на гумовій поверхні - знайомий дотик, що відразу нагадав про щось гарне. Щось від давнього славного часу.

- Сашко в нас грає з Людовиком, а ти гратимеш зі мною, - той, що стояв позаду Антона, вийшов нарешті на світло. Підняв голову, глянув мружачись на небо:

- Ох і пече сьогодні... Ну, ходімо. Він назвався Мелом, був невисокий - у всякому разі, порівняно з Антоном і Сашком. Носив жовтогарячу футболку з жовто-бірюзовим малюнком на грудях: натюрморт із двох груш та неприродно синьої сливи. Його джинси були закасані до щиколоток і відкривали погляду величезні білі кросівки.

- А ось наше поле. Подобається? Баскетбольний майданчик був цілком покритий снігом. Сніг - шар завтовшки в палець - підтанув і закляк, і це було неприємно, бо зверху палило невидиме, але від цього не менш пекуче сонце. А сніг лежав.

- Ось що, хлопчики, - Мел усміхнувся, від його усмішки Антонові стало чомусь спокійніше. - Розминайтеся, пристрілюйтеся, а ми з Людовиком подивимося... Давай, Антошо, сміливіше. Немає нічого більш дивного, ніж грати в баскетбол на утрамбованому снігу. Час від часу кросівки ковзали; довготелесий Сашко дозволив Антонові трохи постукати м’ячем, пробігтися, кілька разів кинути зі штрафного у кільце, а потім вони стали у центрі, віч-на-віч. Сашко взявся відбирати в Антона м’яч, і майже відразу одібрав. Тоді рвонув до кільця - Антон не встигав за ним; кидок - м’яч забився в сітці. Сашко нервово посміхнувся, потім оглянувся навіщось на Людовика і Мела - ті мовчки сиділи в затінку:

- А ну, давай ще... Вони кружляли по майданчику, забувши про сніг під ногами та про невидиме сонце над головою. Сашко був, очевидно, професіонал; Антон ладен був припинити гру, опустити руки і здатися. Якоїсь миті Сашкове обличчя опинилося дуже близько, Антон відчув їдкий запах поту і плутані слова:

- Сачкуєш... Грай! Він же дивиться! Грай, сука!.. Антон розізлився. Розкрив Сашка облудним рухом, нарешті відібрав м’яч, повів по крижаному полю, і з кожним ударом об білий спечений сніг до нього поверталися і навички, і рефлекси, і радість Гри. Він навіть устиг здивуватися. Чужий подих позаду; Антон крутнувся, обвів Сашка і кинув м’яч у кільце - так яблуко кладуть у кошик. Жовтогаряча куля прослизнула крізь сітку, немов намазана маслом. З боку глядачів долинуло плескання в долоні. Антон озирнувся: Мел аплодував. Людовик посміхався, поблискуючи скельцями окулярів.

- Молодця, - сказав Сашко. Його чуприна, мов бурульки, прилипла до скронь. - Давай ще... І вони грали ще. Сашко закинув два м’ячі, Антон - три, причому один із них - майже від середини поля. Щоразу, коли Сашкове обличчя опинялося поруч, Антон чув плутане:

- Грай... Не філонь... Нарешті м’яч, відскочивши від Сашкового коліна, покотився прямо під ноги глядачам. Людовик притримав його гостроносим черевиком, подивився на Мела, перевів погляд на Антона і Сашка, що зупинилися за п’ять кроків.

- Йдіть собі, хлопці, - сказав Мел. - Антоне, познайомся з командою. Сашко пішов уперед, Антон слідом. Обігнули дерев’яну огорожу; Антон ледве стримувався, щоб не оглянутися на Мела з Людовиком, а ті, як і раніше, сиділи в смугастому затінку нещільно припасованих дощок. Сашко облизнув губи:

- Ти... добре граєш. Тільки не сачкуй. Отут один був до тебе... Грай, коротше, тільки на повну силу. Зрозумів?

- А я граю на повну, - сказав Антон. - Просто я...

- Нікого не цікавить, - перебив його Сашко. - Якщо тобі хоч тут пощастило, то відпрацьовуй... Ти майстер?

- Не встиг, - сказав Антон. - Кандидат.

- Мел нікого нижче майстра не бере, - сказав Сашко. - Бачиш, ти таки фартовий. Пруха тобі... Тільки не тремти. Тут ще непогано - коли звикнеш. Антон озирнувся. Неподалік, метрів за десять, двома тісними групками стояли хлопці - з тих, чиї голови звичайно пливуть над юрбою. Четверо в жовтих майках і четверо - в зелених. Один, наголо стрижений, тримав зелену майку в руках.

Попередня
-= 1 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!