Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Куди він дивиться? - поцікавився якось Дареон. - Для нього так само темно, як і в каюті.

Ейємон, почувши його - слух у нього, як у всіх незрячих, був дуже гострий, незважаючи на старість, - сказав:

- Я ж не від народження сліпий. Минулого разу, пропливаючи цим шляхом, я бачив кожну скелю, кожне дерево, кожен бурун. Я дивився на чайок, що летіли за нами. Мені було тоді тридцять п'ять, і я вже шістнадцять років носив мейстерську ланцюг. Ег хотів, щоб я допомагав йому правити, але я вирішив, що моє місце тут. Для плавання на північ він надав мені «Золотого дракона» і дав в поводирі свого друга, сіра Дункана. Ні один рекрут ще не прибував на Стіну з такою пошаною з тих пір, як Німерія надіслала Варти шістьох королів в золотих кайданах. А щоб я приносив присягу не в самоті, Ег відкрив свої в'язниці і забезпечив мене, за його словами, почесним ескортом. Одним із колишніх в'язнів був не хто інший, як Бринден Ріверс, обраний пізніше лордом командувачем.

- Червоний Ворон? Я знаю пісню про нього, - сказав Дареон. - «Тисяча і одне око». Тільки я думав, він сто років тому жив...

- І я теж. Адже я колись був молодим, а тепер ви. - Від власних слів мейстеру, як видно, засумувалось. Він став кашляти, а потім задрімав, погойдуючись разом з кораблем у своїх шубах.

Під сірим небом корабель тримав шлях на схід, потім на південь і знову на схід. Тюленяча затока ставала дедалі ширшою. Чорний наряд капітана, сивого брата Варти з животом, як пивну бочку, до того вицвів, що команда кликала його Сизарем. Він все більше мовчав - казав за нього помічник. Той починав сипати прокльонами кожен раз, як вщухав вітер або веслярі починали бити байдики. На сніданок все їли вівсянку, опівдні - горох, увечері - солону яловичину, солону баранину або солону ж тріску. Їжу запивали елем. Дареон співав, Сем мучився блювотою, Ліллі плакала і годувала дитя, мейстер спав або сидів з відкритими очима, вітер міцнішав з кожним днем і робився все холодніше.

Цю свою морську подорож Сем, незважаючи ні на що, знаходив куди більш толерантною, ніж попередню. На борту галеона «Літнє сонце» лорда Редвина він опинився років у десять. Цей чудовий корабель, в п'ять разів більше «Дрозда», мав три великих винно червоні вітрила, а весла його сяяли білизною і золотом. При виході з Староміста хлопчик, затамувавши подих, стежив, як вони працюють... але це залишилося єдиним його гарним спогадом про Винну протоку. Тоді Сема теж вбила морська хвороба, відразі до його лорда батька.

Коли ж в Борі справа пішла ще гірше. Сини близнюки лорда Редвина перейнялися до Сема презирством з першого погляду. Щоранку вони винаходили щось новеньке для посоромлення його на ристалищі. Через два дні Сем з поросячим вереском просив пощади у Хораса Редвина. Через п'ять інший брат, Хоббер, одягнув в свої обладунки кухонну дівчину, і вона до сліз змолотила Сема дерев'яним мечем. Коли правда відкрилася, всі зброєносці, пажі і конюшата схопилися за животи зі сміху.

«Він трохи недосолений, мій хлопець», - сказав батько лорду Редвину в той же вечір. «І перчику б не зле додати, - тут же підхопив борський дурень, деренькочучи своїм брязкальцем, - і гвоздички, і яблуко сунути в рот». Лорд Рендилл заборонив синові їсти яблука, поки вони гостювали у Пакстера Редвина. На зворотному шляху Сема знову нудило, але він так радів від'їзду з Бору, що ледве не радів при черговому нападі блювоти. Тільки в Роговому Пагорбі він дізнався від матері, що везти його назад батько не мав. «Замість тебе повинен був приїхати Хорас, а тебе збиралися залишити там як пажа і чашника лорда Пакстера. Якби ти йому сподобався, він згодом віддав би тобі свою дочку». Сем досі пам'ятав, як мати витирала йому сльози своєю мереживною хусточкою, попередньо поплювавши на нього. «Бідний мій Сем, - голосила вона, - бідний, бідний».

Добре б побачити її знову, думав він, дивлячись, як розбиваються хвилі об кам'яний берег. Може бути, вона навіть пишалася б, побачивши його в чорному. «Я тепер чоловік, матінка, - сказав він їй, - стюард Нічного Варти. Брати прозвали мене «Сем Смертоносний». Він і рідного брата Дікона хотів побачити, і сестер. «Бачите, - сказав він їм, - на що я годжуся».

Але раптом батько теж буде вдома?

Подумавши про це, Сем ледве встиг перегнутися через борт, і його знову знудило - добре хоч, не проти вітру. Він тепер пристосувався труїти з потрібного борту і став прямо таки майстром у цій справі.

Так він принаймні думав, поки «Чорний дрізд» не відірвався від суші і не пішов на схід, до Скагосу.

Цей острів, кам'янистий, грізний на вигляд, населений дикунами, лежав у гирлі затоки. Сем читав, що тутешній народ мешкає в печерах, а воїни їздять верхи на кудлатих єдинорогах. Скагос на стародавній мові означало «камінь», тому самі остров'яни називали себе дітьми каменю, але сусіди північани їх недолюблювали і кликали скаггами. Сто років тому Скагос збунтувався, і заколот довго не могли придушити. На цій війні загинули лорд Вінтерфелла і сотні його присяжних бійців. У деяких піснях говорилося, що воїни скагги їдять серце і печінку вбитих ворогів. У давнину діти каменю, здійснюючи набіги на сусідній острів Скейн, жінок брали собі, а чоловіків вбивали і поїдали їх на гальковому березі, і тривав такий бенкет два тижні.

Попередня
-= 100 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!