Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Роберт повернув їх йому, хоча і не всі. Таєна буде задоволена, якщо Ортон отримає назад інше.

- Ти затіяла це, щоб порадувати якусь мирійську повію? Я думав, що мова йде про управління державою.

- Державою керую я.

Нехай допоможуть нам Семеро, якщо так. Сестра уявляє себе лордом Тайвіном з парою цицьок, але в цьому вона помиляється. Батько був безжалісний і непохитний, як гірський льодовик, а Серсея - це дикий вогонь, особливо коли їй суперечать. Вона хіхікала, як дівчина, дізнавшись, що Станіс покинув Драконячий Камінь: він, мовляв, відмовився від боротьби і добровільно поплив у вигнання. Коли ж з півночі прийшла звістка, що він з'явився біля Стіни, лють її не знала меж. Вона розумна, це так, але їй бракує терпіння і здатності тверезо судити.

- Тобі в допомогу потрібен сильний правиця.

- Тільки слабкий правитель потребує сильного Правиці, як Ейєрис потребував батька. Сильному потрібен слухняний слуга, який буде виконувати його накази. - Серсея поколотила вино в чаші. - Лорд Таллін, скажімо. Він не перший піромант, який стане правицею.

Ні, не перший. Останнього вбив Джеймі.

- Кажуть, що ти хочеш зробити Ауріна Уотерса майстром над кораблями.

- Хтось нашіптує тобі на мене? - Не дочекавшись відповіді, Серсея сердито труснула волоссям. - Уотерс добре підходить для цієї посади. Він півжиття провів на палубі кораблів.

- Півжиття? Так йому від сили років двадцять.

- Двадцять два - ну так що ж? Батьку ще й двадцяти одного не виповнилося, коли Ейєрис зробив його правицею. Давно пора, щоб навколо Томена завелася молодь замість всіх цих зморщених старців. Аурин принаймні сильний і міцний.

Сильний, міцний, гарний собою... «Вона спала з Ланселем, з Осмундом Кеттлблеком, а може, і з Сновидою, скільки мені знати...»

- Краще б ти вибрала Пакстера Редвина. Він командує найбільшим флотом Вестероса. Аурин міг би водити ялик, якщо ти йому купиш такий.

- Ти просто дитина, Джеймі. Редвин - прапороносець Тірела і племінник його бридкої матінки. Мені не потрібні ставленики Тірела в раді.

- Не потрібні Томену, ти хочеш сказати.

- Ти добре знаєш, що я хочу сказати. Надто добре.

- Я знаю, що з Аурином Уотерсом ти придумала невдало, а з Таллінном і того гірше. Що до Квиберна... боги, Серсея, він же був у банді Варго Хоута! Цитадель відняла у нього ланцюг!

- Сірі вівці. Квиберн показав себе дуже корисною людиною. І відданим, чого я навіть про свою рідні не можу сказати.

Продовжуй в тому ж дусі , сестра , і нас всіх поклює вороння.

- Вслухайся у власні слова, Серсея. Тобі в кожному кутку ввижаються карлики, і в друзях ти бачиш ворогів. Дядько Киван тобі не ворог. І я теж.

Її обличчя спотворилося від гніву.

- Я благала тебе про допомогу. На коліна перед тобою ставала, а ти відмовив!

- Мої обітниці...

- ...не завадили тобі вбити Ейєриса. Слова - це вітер. Ти міг би отримати мене, але вважав за краще білий плащ. Забирайся.

- Сестра...

- Вийди геть, кажу я. Мені сумно дивитися на твій мерзенний обрубок. Геть! - Вона запустила в нього винною чашею і промахнулася, але Джеймі зрозумів натяк.

Вечір застав його в загальній кімнаті вежі Білий Меч, з чашею дорнійського червоного і Білою Книгою. Він гортав сторінки кукс правої руки, коли увійшов Лицар Квітів. Сір Лорас зняв плащ, відстебнув пояс з мечем і повісив їх на кілочок поруч з Джеймі.

- Я бачив вас у дворі сьогодні, - сказав той. - У вас добре виходило.

- Я б сказав, краще, ніж добре. - Лорас налив собі вина і сів за стіл півмісяць навпроти Джеймі.

- Скромний лицар відповів би «мілорд дуже добрий» або «у мене хороший кінь, це його заслуга».

- Кінь справді непоганий, а мілорд такий же добрий, як я скромний. - Лорас кивнув на Білу Книгу. - Лорд Ренлі завжди говорив, що книги потрібні одним тільки мейстерам.

- Ця книга про нас. Тут записана історія кожного чоловіка, який коли-небудь носив білий плащ.

- Я її дивився. Герби в неї красиві, але мені більше подобається, коли в книзі багато картинок. У лорда Ренлі було кілька з такими, що септон осліп би, побачивши їх.

- Тут ви таких не знайдете, сір, - злегка посміхнувся Джеймі, - але записані в ній історії можуть відкрити вам очі. Корисно знати долі тих, хто жив раніше нас.

- Вони мені відомі. Принц Ейємон Драконівський Лицар, сір Раєм Редвин, Великодушний, Барристан Сміливий...

- Гвейн Корбрей, Алін Коннінгтон, Даррі Демон. Все вірно. Про Люкамора Сильного ви теж, мабуть, чули.

- Про Любострасника? Три дружини і тридцять дітей, чи не так? Йому ще хрін відрізали. Хочете заспіваю вам пісню про нього, мілорд?

Попередня
-= 107 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!