Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Це, бува, не «Морська пісня» лорда Харло? - примружився Нут, міцно збитий, кривоногий і довгорукий: зір з роками став йому змінювати. В молодості про нього говорили, що кинута ним сокира може збрити людині бороду.

- Вона сама. - Родрік Читець, як видно, примудрився розлучитися зі своїми книгами. - А он там «Громобій» старого Драмма і «Нічна літунка» Блекрида. - Віктаріон впізнав їх навіть зі спущеними вітрилами і обвислими прапорами, як і личило лорду капітану Залізного Флоту. - І «Срібний плавник» - це якийсь родич лорда Сейвина. - Віктаріон чув, що Вороняче Око втопив старого Ботльова, а спадкоємець його загинув у Рову Кейлин, але залишалися ще брати і молодші сини, не те четверо, не то п'ятеро. Їм Воронячого Ока любити нема за що.

Погляд Віктаріона впав на вузьку, низько посаджену однощоглову галею. Її згорнуті вітрила були чорними, як беззоряне небо. «Мовчазний» навіть на якорі здавався швидким і нещадним. Його ніс прикрашала чорна чавунна діва з простягнутою вперед рукою - тонка талія, гордо випнуті високо груди, красиві довгі ноги. Чавунне волосся точно майорять на вітрі, очі перламутрові, а рота немає зовсім.

Віктаріон стиснув кулаки. Цими самими руками він забив до смерті чотирьох чоловіків і одну жінку. Волосся його торкнула сивина, але вся колишня сила поки при ньому - груди широкі, як у бика, живіт плоский , як у хлопчиська. Той, хто проливає рідну кров, проклятий в очах богів і людей, нагадав йому Бейлон, відсилаючи Воронячого Ока в море.

- Він тут, - сказав Віктаріон Цирульнику. - Прибирай вітрила, далі підемо на веслах. Нехай «Горе» і «Залізна помста» стануть так, щоб перекрити «Мовчазному» вихід в море, а інші повинні закупорити всю затоку. Щоб ні одна ворона звідси не вилетіла без мого дозволу.

З берега вже лунали вітальні вигуки рідних і знайомих, що побачили вітрила «Перемоги», але «Мовчазний» мовчав. На його палубах юрмилася дивовижна команда - одні чорні, як смола, інші приземкуваті і волохаті, немов соторійські мавпи. Справжні чудовиська.

«Перемога» кинула якір в двадцяти ярдах від «Мовчазної».

- Спусти шлюпку, я поїду на берег, - сказав Віктаріон. Поки веслярі розсідалися, він пристебнув пояс - меч на одному стегні, кинджал на іншому. Нут накинув йому на плечі плащ лорда капітана. Дев'ять шарів золотої парчі були зшиті у вигляді кракена будинку Грейджоїв, щупальця бовталися біля халяв. Поверх каптана з чорної вареної шкіри надіта кольчуга - в Рові Кейлин Віктаріон не знімав її навіть вночі. Біль в спині і плечах перенести легше, ніж кривавий пронос. Отруєною стрілою якогось болотного диявола достатньо лише подряпати шкіру, і людина починає корчитися, з криками вивергаючи з себе червоно-буру рідину. Хто б не сів на Морський Трон , я розберусь з цією болотною нечистю , дав собі слово Віктаріон.

Він поставив на голову високий шолом у вигляді того ж кракена. Залізні щупальця опускалися уздовж щік і змикалися під підборіддям. Шлюпка вже чекала його.

- Скрині залишаю на тебе, - спускаючись в неї, сказав Віктаріон Нуту. - Дивись, щоб їх стерегли як слід. - Від цих скринь залежало багато чого.

- Слухаюсь, ваша величність.

- Я поки ще не король, - похмуро відповів Віктаріон, сідаючи на кормі.

Ейєрон Мокроголовий зустрічав його у кромки прибою зі своїм водяним хутром під пахвою, худий і довгий, хоча і нижче Віктаріона. Ніс стирчав, як акулячий плавник, на кістлявому обличчі очі здавалися металевими. Борода у нього відросла до пояса, скручені мотузки волосся падали до самих колін.

- Те, що мертве, померти не може, брат, - сказав він, коли холодні хвилі закипіли навколо їх щиколоток.

- Воно лише повстає знову, сильніше і міцніше, ніж раніше. - Віктаріон зняв шолом і встав на коліна. Море налилося йому в чоботи, промочило бриджі, солона струмінь з хутра зросила лоб. - Де наш брат Вороняче Око? - запитав лорд капітан, закінчивши молитву.

- У своєму парчевому шатрі, серед шуму й гамору. Безбожники і чудовиська йому тепер стали ще милішою, ніж раніше. Цей наш брат пішов у батька.

- Та не в матір. - Віктаріон не хотів говорити про насильство в цьому місці, освяченому кістками Нагги і палаців Сірого Короля, але йому багато ночей підряд снилося, як він б'є кольчужним кулаком по посміхаючісь пиці Еурона і погана кров хльостає з розбитого носа. Ні, не можна. Він дав слово Бейлону. - Всі зібралися? - запитав він Мокроголового.

- Всі, чиє слово щось означає. Капітани і королі. - На Залізних островах це означає одне і те ж, адже кожен капітан - король на своєму кораблі, і кожен король зобов'язаний бути капітаном. - Чи ти заявиш права на батьківський трон?

Попередня
-= 117 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!