Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Віктаріон представив себе сидячим на Морському Троні.

- Якщо Потонувший Бог того захоче.

- Хвилі скажуть тобі його волю, - відвернувшись, мовив Мокроголовий. - Прислухайся до хвиль, брате.

- Добре. - Він уявив собі, як хвилі шепочуть його ім'я, як це ім'я вигукують капітани і королі. Якщо чаша перейде до нього, він не пронесе її повз рота.

Навколо вже зібралися люди, охочі сказати йому привітальні слова. Віктаріон бачив у натовпі жителів кожного острова - Блекридів, Тауні, Орквудів, Стонтрі, Вінчей і багатьох інших. Гудбразери з'явилися у повному складі - зі Старого Віка, з Великої і з Оркмонта. Кодди теж, хоча ці у всіх порядних людей викликають тільки презирство. Скромні Шеперди, Уівери, Нетлі стояли пліч-о-пліч з представниками давніх і знатних будинків. Навіть Хамбли, нащадки рабів і солоних дружин, і ті були тут. Один з Вольмарків ляснув Віктаріона по спині, двоє Спаррів сунули йому в руки міх з вином. Він випив, витер рот і пішов з ними до вогнищ - говорити про війну, здобичі і своєму славному майбутньому царюванню.

До ночі моряки Залізного Флоту поставили біля межі припливу величезний намет з парусини, щоб Віктаріон міг пригостити півсотні знаменитих капітанів смаженими козенятами, солоною тріскою і омарами. Ейєрон, теж прийшов на бенкет, їв рибу і пив воду, але в морі випитого капітанами еля міг вільно поміститися Залізний Флот. Свої голоси Віктаріону обіцяли Фралегг Сильний, розумниця Альвин Шарп, горбатий Гото Харло. Гото навіть доньку свою запропонував йому в дружини.

- Я невдачливий у шлюбі, - сказав йому Віктаріон. Перша його дружина померла, розродилася мертвею дочкою, другу віспа забрала, а третя...

- Король повинен мати спадкоємця, - наполягав Гото. - Вороняче Око збирається пред'явити вічу трьох своїх синів.

- Байстрюків і виродків. Скільки років твоїй дочці?

- Дванадцять. Красива, тільки що розквітла, здатна до дітородіння, і волосся в неї кольору меду. Груди поки ще маленькі, але стегна в самий раз. Вона більше вдалася в матір, ніж у мене.

Це, як зрозумів Віктаріон, означало, що горба у дівчини немає. Але, намагаючись уявити її собі, він бачив дружину, яку вбив своїми руками. Він ридав при кожному ударі, який їй наносив, а потім відніс її на скелі, щоб згодувати крабам.

- Я з радістю подивлюся на твою доньку, коли одягну корону, - сказав він. Гото, не сміючи сподіватися на більше, відійшов задоволений.

Бейєлору Блекриду догодити виявилося важче. Він сидів поруч з Віктаріоном, гладколиций, в чорно-зеленому смугастому камзолі. Соболиний плащ був застебнутий срібною семикінцевою зіркою. Вісім років він провів заручником у Старомісті, і там його привчили молитися семи богів зелених земель.

- Бейлон був божевільний, Ейєрон ще гірше, Еурон найбожевільніший з усіх трьох, - говорив він. - А ти, лорд капітан? Якщо я викрикну твоє ім'я, ти покладеш край цій шаленій війні?

- Хочеш, щоб я зігнув коліно? - насупився Віктаріон.

- Якщо знадобиться, то так. Ми не вистоїмо одні проти всього Вестероса. Король Роберт довів це, до нашаго горя. Бейлон сказав, що викупить свободу залізом, але наші жінки, і серед них моя мати, заплатили за його корону порожніми місцями. Старий закон помер.

- Те, що мертве, померти не може, воно лише повстає знову, сильніше і міцніше, ніж раніше. Через сто років люди будуть співати про Бейлона Сміливому.

- Про Бейлона Короля Вдів. Я охоче поміняв би його свободу на живого батька. Немає в тебе одного в запасі? - Не дочекавшись відповіді, Блекрид пирхнув і відсунувся.

В шатрі ставало душно й димно. Двоє синів Горольда Гудбразера побилися і перекинули стіл; Уїлл Хамбл програв заклад і повинен був з'їсти свій чобіт; Ромні Уівер під скрипку Маленького Ленвуда Тауні заспівав «Криваву чашу», «Сталевий дощ» та інші старі бойові пісні; Кварл Дівиця і Елдред Кодд станцювали з топірцями. Багато було сміху, коли один з пальців Елдреда плюхнувся в чашу Ральфа Кульгавого.

В загальному сміху Віктаріону почулися дзвінкі жіночі ноти. Він встав і побачив її біля входу - вона шепотіла щось на вухо Кварлу Дівиці, і той заходився ще більше. Він сподівався, що в неї вистачить розуму не бути тут, але посміхнувся проти волі.

- Аша! - крикнув він їй своїм капітанським голосом. - Племінниця!

Вона стала пробиратися до нього, струнка і гнучка - в високих чоботях зі слідами солі, зелених вовняних бриджах, у шкіряній, з розпущеними шнурками безрукавці поверх стьобаного камзола.

- Дядечко. - Аші, з її високим для жінки зростом , все-таки довелося стати навшпиньки, щоб поцілувати його в щоку. - Рада бачити тебе на моєму віче.

Попередня
-= 118 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!