Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Мені шкода тебе, а її ще жалкіше, - сказала вона, - але доведеться мені, видно, заявити власні права на Морський Трон.

- Справа твоє, жінко.

- Чия ж ще, - сказала вона і пішла.

ПОТОПЕЛЬНИК

Коли руки і ноги зовсім заклякли, Ейєрон Грейджой вийшов на берег, вдягнувся.

Він втік від Воронячого Ока, як у минулі роки, але хвилі, розбиваючись над його головою, зайвий раз нагадали йому, що той чоловік помер. І відродився з моря сильніше і міцніше, ніж раніше. Відроджений Ейєрон не боїться нікого із смертних, не боїться темряви і навіть кісток своєї душі, сірих і страшних. Звук відкривання дверей, скрегіт поржавілих петель...

Хітон, випраний жерцем два тижні тому, все ще хрустів від крупинок солі. Домоткана шерсть липла до мокрих грудей, вбирала струменівшу з волосся солону вологу. Ейєрон заново наповнив своє хутро і повісив собі на плече.

У темряві на нього натрапив на вийшовшого по нужді потопельник. Ейєрон благословив його, поклавши руку йому на голову, і пішов далі. Берег йшов у гору, спершу полого, потім все крутіше. Пісок під ногами змінився жорсткою травою. Ейєрон піднімався повільно, прислухаючись до голосу хвиль. Море не втомлюється ніколи, і він повинен бути таким же невтомним.

На вершині пагорба, подібно стовбурам вікових дерев, що росли з землі, дивовижні кам'яні ребра числом п'ятдесят чотири. Серце Ейєрона при вигляді їх забилося швидше. Нагга була морським драконом, самою могутньою істотою, що коли-небудь виходила з моря. Вона вигодовувала кракенів, левіафанів і топила в гніві цілі острови, але Сірий Король убив її, а Потонувший Бог звернув її кістки в камінь, щоб люди вічно дивувалися відвазі першого з королів. Ребра Нагги стали стовпами і кроквами королівського зала, її щелепи - троном. Тут царював він тисячу й сім років. Тут одружився на русалці і обмірковував свої битви зі Штормовим Богом. Звідси правив каменем і сіллю, одягнений у водорості і увінчаний короною з зубів Нагги.

Але це було на зорі часів, коли на суші і на морі мешкали справді могутні люди. Зал цей обігрівався живим вогнем Нагги, яким Сірий Король зумів заволодіти. Стіни його прикрашали гобелени з сріблястих водоростей. Воїни Сірого Короля скуштувати дари моря за столом у вигляді морської зірки, сидячи на стільцях з перламутру. Тепер все це кануло в минуле. Люди подрібнішали, і життя їх стало коротшим, ніж у давнину. Після смерті Сірого Короля Штормовий Бог погасив вогонь Нагги, гобелени і стільці розтягнули, покрівля згнила, стіни впали. Навіть кістяний королівський трон поглинуло море. Лише кістки Нагги залишилися, щоб нагадувати Залізним Людям про давні чудеса.

Ейєрон Грейджой вважав, що досить і цього.

За дев'ятьма ступенями, витесаними в скелі на пагорбі, здіймалися вершини Старого Віка. Вдалині виднілися суворі чорні гори. Ейєрон, ставши на порозі колишніх дверей, сьорбнув солоної води з хутра і обернувся лицем до моря. З моря, ми вийшли в море повернемося. Навіть звідси він чув незамовкаючий рокіт хвиль, відчував силу причаївшогося під водою бога. Ейєрон преклонив коліна. Ти направив до мене твій народ , говорив він богові. Вони покинули свої оселі і хатини і прийшли сюди, до кісток Нагги. Вони зібралися з кожного рибальського села і кожної затишної долини. Дай же їм мудрість дізнатися істинного короля і силу відкинути помилкового. Жрець молився всю ніч - коли бог відвідував його, він міг обходитися без сну, як обходяться хвилі і риби.

На світанку вітер розігнав хмари. Чорне небо стало грифельно сірим, чорне море позеленіло, чорні гори Великого Віка на тому краю затоки одяглися блакитною хвоєю гвардійських сосен. Фарби повернулися в світ, і сто прапорів заполоскались в повітрі. Ейєрон бачив рибний косяк Ботльов, кривавий місяць Винчів, темно зелені дерева Орквудів. Бачив бойові роги, левіафанів, серпи і величезних золотих кракенів. Невільники і морські дружини ворошили вугілля, чистили рибу, готуючи їжу для капітанів і королів. Люди на березі прокидалися, відкидали ковдри з тюленячих шкур, вимагали подати їм перший ріг еля. Пийте досхочу , думав жрець, бо сьогодні нам належить здійснити божу справу.

Море теж прокидалося. Хвилі росли під натиском вітру і зрошували бризками борти кораблів. Ейєрон чув у глибині голос Потонувшого Бога, який віщав: у цей день я буду з тобою , вірний мій слуга. Ні один безбожник не сяде на мій Морський Трон.

Потопельники знайшли його тут, під ребрами Нагги, прямого і суворого, з розвіваються на вітрі волоссям.

- Час настав? - запитав Рас.

- Прийшов, - кивнув Ейєрон. - Ідіть і покличте всіх. Потопельники, стукаючи однією палицею об іншу, рушили вниз.

Попередня
-= 122 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!