Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Діка це дуже розвеселило.

- Лицар без закиду? Дурень він без докору, ось що. Який зиск від чарівного меча, якщо ти ним не користуєшся?

- Володіти ним - велика честь. Дік заґелкотав ще більше.

- Сір Кларенс Креб вашого лицаря на подтирку пустив би, міледі. Якщо б вони зустрілися, Тараторкам додалася б ще одна говоряча голова. «Даремно я не скористався своїм чарівним мечем, - скаржилася вона іншим головам. - Ох, даремно».

- Можливо, - не стримала усмішки Брієна, - тільки сір Галладон був зовсім не дурень. Проти ворога восьми футів зростом , що сидить на зубрі, він цілком міг оголити Правосудну Діву. Розповідають, що одного разу він убив нею дракона.

Діка це не вразило.

- Костолом теж бився з драконом. І без чарівного меча обійшовся. Просто зав'язав драконячу шию вузлом, і той всякий раз, видихаючи вогонь, присмажував самому собі зад.

- А що робив твій Костолом, коли прийшов Ейєгон?

- Що. До того часу він вже помер, чи вам не знати. Ейєгон послав на Роздвоєний Кіготь Вісенью, свою сестру. Наші лорди вже почули про кінець Харрена і, не будь дурні, склали перед нею мечі. Королева сказала, що відтепер вони - її люди і не повинні підкорятися ні Дівочому Ставку, ні Синьому Долу, ні Крабовому острову. Це не заважає проклятущим Селтигарам посилати на східний берег своїх прислужників, щоб збирати податі. Якщо послати побільше, хто-небудь і назад може повернутися... бо ми вклоняємося тільки своїм лордам і королю. Справжньому королю, не Роберту і його сімейці, - плюнув Дік. - Креби, Брюни і Боггси стояли на Тризубі разом з принцом Рейєгаром. І в Королівській Гвардії наші теж служили: Харді, Кейв, Пайн і цілих три Креба . Клемент, Руперт і Кларенс Короткий. Кларенс мав шість футів росту, але був коротуном порівняно з тим сіром Кларенсом. Ми всі на Роздвоєнному Пазурі вірні драконам.

Чим далі на північний схід, тим безлюдніше ставало навкруг. Готелі скінчилися, прибережна дорога ледь прозирала в смітній траві. Ніч вони провели в рибальському селі - Брієні за кілька мідяків дозволили лягти в коморі. Вони з Подриком забралися наверх, на сінник, і втягли за собою драбину.

- А я ось візьму і виведу ваших коней, - погрожував знизу Креб. - Ви б їх теж з собою прихопили, міледі. - Не дочекавшись відповіді, він продовжував: - Вночі зарядить дощ надовго. Ви, значить, з Подом в теплі, а старий Дік поодинці повинен здихати. - Він згріб сіно, влаштовуючи собі постіль. - В житті не зустрічав такої недовірливою жінки.

Брієна згорнулася під плащем, Подрик сопів поруч. Я не завжди була такою , могла б відповісти вона. У дитинстві я вірила , що всі чоловіки благородні , як мій батько. Вірила навіть тим , хто звеличив мою красу , розум і грацію. Очі мені відкрила септа Роелла. «Вони кажуть так , щоб домогтися милостей від вашого лорда батька. Шукайте правду в дзеркалі , а не на чоловічих вустах». Брієна плакала, отримавши цей жорстокий урок, але він послужив їй гарну службу в Хайгардені, коли сір Хіль і його друзі вирішили пограти з нею. Дівиця в цьому світі не повинна бути довірливою, якщо хоче зберегти свою цноту, думала вона, слухаючи, як стукає дощ по даху.

У загальній сутичці біля Гіркого Моста вона вишукувала своїх кривдників і побивала їх одного за іншим - Фарроу, Амброза, Біші, Марка Маллендора, Раймонда Нейланда, Вілла Журавля. Гаррі Союєра вона збила конем, Робіну Поттеру розбила шолом, прикрасивши лицаря величезним шрамом. Коли вони всі полягли, Мати послала їй Коннінгтона. Цього разу сір Роннет тримав у руці меч, а не розу, і кожен нанесений йому удар був для неї солодше поцілунку.

Останнім у той день їй під гарячу руку потрапив Лорас Тірел. Лицар Квітів за нею не доглядав - можна сказати, зовсім на неї не дивився, - але він носив на щиті три золоті троянди, а Брієна ненавиділа ці квіти. Один їх вид наповнив її шаленою силою. Коли вона нарешті заснула під шум дощу, їй приснився той бій і сір Джеймі, накидаючий їй на плечі райдужний плащ.

Дощ ішов і вранці. Під час сніданку Дік Пройдисвіт запропонував перечекати його.

- Скільки накажеш чекати? Ще день? Тиждень? А може, до наступного літа? Ні. У нас є плащі, а шлях попереду ще довгий.

Дощ не припинявся весь день, і вузьку стежку, по якій вони їхали, зовсім розвезло. Дерева стояли голі, буре опале листя під ними промокла наскрізь. Плащ Діка, незважаючи на білячу підкладку, теж промок, і провідника била дрож. Брієні стало шкода його. Йому часто доводилося голодувати, це ясно. Чи існує насправді ця бухта контрабандистів або зруйнований замок під назвою Тараторки? Голодний здатний на відчайдушні вчинки. Може, він придумав все це, щоб заманити її в безлюдне місце.

Попередня
-= 129 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!