Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Весь світ звівся до рівного шуму дощу. Дік горбився, ніби це допомагало йому залишитися сухим. Коли стало темніти, села поблизу не виявилося і лісу, в якому вони могли б сховатися, теж. Довелося влаштовувати табір в скелях, в п'ятдесяти ярдах від межі припливу. Камені принаймні захищали від вітру.

- Треба б повартувати вночі, міледі, - сказав Дік, поки вона намагалася розпалити сирі дрова. - Раптом тут хлюпари водяться.

- Хлюпарі?

- Погань така, - зі смаком повідав Дік. - Здалеку їх можна прийняти за людей, але голови в них дуже великі, і де у чоловіка волосся, у них луска. Самі вони білі, як риб'яче черево, завжди мокрі і рибою смердять. Між пальцями у них перетинки, а в роті зелені зуби, гострі, як голки. Кажуть, ніби Перші Люди перебили їх усіх, тільки ви не вірте. Вночі вони тихенько приходять на своїх перетинчастих лапах, хлюп хлюп, і крадуть неслухняних дітей. Дівчаток залишають собі в дружини, а хлопчаків їдять. І тебе з'їдять, хлопче, - посміхнувся він, дивлячись на Подрика, - прямо сирим.

Подрик взявся за меч.

- Хай тільки поткнуться.

- Думаєш, їх так просто вбити, хлюпарів? А ви що скажете, міледі, - ви ж негарна дівчинка?

- Ні. - Гарна, тільки дурна. Дрова не бажали загорятися - Брієна вже втомилася возитися з кресалом. Розпалювання злегка диміло, але це і все. Зневірившись, вона загорнулася в плащ і притулилася до скелі, приготувавшись як небудь протягнути цю холодну, мокру ніч. Поки вона, мріючи про гаряче, жувала в'ялену яловичину, Дік розповідав, як сір Кларенс Креб бився з королем хлюпарів. Брієна не могла не визнати, що він гарний оповідач. Марк Маллендор зі своєю мавпочкою теж, бувало, її бавив.

З через негоду вони не бачили, як сіло сонце і вийшов місяць. Настала чорна, беззоряна ніч. Креб, виснаживши запас історій, ліг спати, Подрик теж засопів, а Брієна все сиділа, слухаючи шум прибою. Де ти , Санса? Чекаєш в Тараторках корабля , який ніколи не прийде? І хто там з тобою? Заплачено за трьох , сказав Креб. Ви зустрілися з Бісом або ти знайшла свою сестру Арью?

Після довгого дня Брієна втомилася. Її хилило на сон, незважаючи на дощ і на сидяче положення. Почавши вже клювати носом, вона раптом прокинулася з колотящимся серцем і побачила над собою чиюсь фігуру. Випутавшісь з плаща, вона піднялася. Дік Пройдисвіт спав, наполовину зарившись в мокрий пісок. Тьху ти, прірва. Наснилося.

Марно вона, мабуть, кинула сіра Крейтона і сіра Ілліфера. Вони, схоже, чесні люди. От якби Джеймі поїхав з нею... але він королівський лицар і повинен бути поруч зі своїм королем. Предметом її мрій був не він, а Ренлі. Вона присягнулася захищати його і не стримала своєї клятви. Присягнулася за нього помститися і знову порушила клятву, втікши з леді Кейтлін. Клятва, яку вона дала самій леді Старк, теж залишається невиконаною. Вітер змінився, і дощ бив Брієні в обличчя.

Назавтра дорога витягнулася в вкритий галькою жолобок, а ближче до полудня обірвалася біля вивітреної скелі. Нагорі, на сірому небі, виднілися три криві вежі якогось замку.

- Це і є Тараторки? - запитав Подрик.

- По-твоєму, це руїни? - пробурчав Креб. - Це Дирден, садиба старого лорда Брюна. Тут дорозі кінець. Далі поїдемо сосновим бором.

- Як же ми потрапимо нагору? - роздивляючись скелю, запитала Брієна.

- Запросто. - Креб повернув коня. - Не відставайте тільки від Діка. Хто забариться, того хлюпарі заберуть.

Піднімалися вони по крутій кам'яній стежці - більшою частиною природною, але подекуди для полегшення підйому були вирубані сходинки. Їх оточував скельний коридор, проїдений морською водою і вітрами. Його стіни часом приймали фантастичні форми.

- Он голова людожера, бачите? - показував Дік, і Брієна посміхалася, насправді розрізняючи щось подібне. - А там кам'яний дракон. Інше крило у нього відвалилося, коли ще мій батько був хлопчиною. Прямо над ним висульки, чисто відьмині цицьки. - Погляд Діка злодійкувато ковзнув по грудях Брієни.

- Сір, - сказав Подрик, - міледі. Там вершник.

- Де? - Жодна із скель на вершника ніби не походила.

- На дорозі. Не кам'яний, справжній. Їде за нами. Он там.

Брієна обернулася в сідлі. Вони піднялися вже високо, і берег під ними було видно на багато ліг. Між скелею і невідомим вершником залишалося близько пари миль.

- Нема чого на мене дивитися, - огризнувся Креб, піймавши її підозрілий погляд. - Хто б він ні був, старий Дік ні при чому. Скоріше за все хтось з людей Брюна з війни повертається. Чи співак який, вони ж відомі шатуни. Але не хлюпар, це точно. - Він сплюнув убік. - Ці на конях не їздять.

Попередня
-= 130 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!