Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Самі служителі храму молилися рано вранці, ще до сніданку, стоячи на колінах біля тихого чорного ставу. Іноді молитву читав добрий чоловік, іноді дівчинка привид. Ар’я знала на браавоскому всього кілька слів - ті, що збігаються за звучанням з Валірійскими, - і молилася сама, подумки: «Сір Григір, Дансен, Рафф Красень, сір Ілин, сір Меррин, королева Серсея». Якщо Багатоликий - справжній бог, він почує її і без слів.

Віруючі були в Чорно Білому Домі майже завжди поодинці. Вони ставили свічки до обраного ними вівтаря, молилися біля ставка, іноді плакали. Деякі, випивши з чорної чаші, поринали в сон, але таких було мало. Тут не влаштовувалося служб, не лунали співи, не підносилися хвали. Храм ніколи не бував повний. Часом хтось з парафіян просив зустрічі з жерцем, і добрий чоловік чи дівчинка забирали його у святилище, але таке знову таки траплялося рідко.

Всього уздовж стін, оточені свічками, стояли тридцять богів. Баби, як зауважила Ар’я, воліли Заплакану, багатії - Нічного Лева, бідняки - Подорожнього в плащі з каптуром. Солдати поклонялися Баккалону, Блідому Юнакові, моряки - Місяцеподібній Діві і Сардинячому Королю. У Невідомого був свій вівтар, хоча до нього майже ніхто не ходив. Як правило, біля його ніг мирихтіла одна-єдина свічка. Це нічого , сказав добрий чоловік. У нього багато ликів і багато вух, щоб чути нас.

Пагорб, на якому стояв храм, пронизували вибиті в камені ходи. Жерці і послушники спали на першому рівні підземелля, Ар’я і слуги - на другому. Третій був закритий для всіх, крім жерців, - там знаходилося святилище.

Ар’я у вільні від роботи години могла ходити де завгодно, не залишаючи, однак, меж храму і не спускаючись на третій ярус. В одній з комор зберігалася зброя і обладунки: ошатні шоломи, дивовижні старовинні панцирі, мечі, кинджали, арбалети, довгі списи з листоподібними наконечниками. В іншому склепі хутра і багаті кольорові шовки лежали пліч-о-пліч з погано пахнучими лахміттям і потертою рядниною. Тут повинна бути і скарбниця, вирішила Ар'я. Їй представлялися золоті блюда, мішки з сріблом, блакитні, як море, сапфіри, нитки великих зелених перлів.

Одного разу вона натрапила на добру людину, і він запитав, що вона робить тут. Вона сказала, що заблукала.

- Брешеш, і що ще гірше - брешеш невміло. Хто ти?

- Ніхто.

- Знову брехня, - зітхнув він.

Віз побив би її в кров, піймавши на брехні, але в Чорно Білому Домі все по-іншому. Умма на кухні може часом стукнути її, щоб не заважала, але з інших її ніхто пальцем не торкнув. Вони піднімають руку, тільки якщо треба когось вбити, вважала Ар'я.

З кухаркою вона непогано ладила. Та пхала їй в руку ніж, показувала на цибулю, і Ар’я її кришила. Умма підштовхувала її до купи тіста, і Ар’я місила його, поки кухарка не говорила «стій» (з браавосських слів, вивчених Ар’єю, «стій» було першим). Ар’я разділяла рибу і обвалювала її в горіхах, які колола Умма. Добрий чоловік сказав, що в солоних водах навколо Браавоса повним повно всякої риби і молюсків. Повільна бура річка, впадаючи в лагуну з півдня, утворює широку смугу очеретів, заплав і мілин. Там водяться в достатку мідії, устриці, черепахи, жаби, краби різних порід, вугри - червоні, чорні і смугасті; все це часто з'являлося на різьбленому дерев'яному столі, за яким трапезували служителі Багатоликого Бога. Рибу Умма приправляла морською сіллю і горошинами перцю, в юшку з вугрів додавала часник. В рідкісних випадках вона навіть на шафран розщедрювалась. Пиріжку б сподобалося тут, думала Ар'я.

Вечеря була її улюбленим часом - адже останнім часом вона далеко не завжди лягала спати на ситий живіт. Іноді за їжею добрий чоловік дозволяв ставити питання. Одного разу вона запитала, чому всі парафіяни храму такі умиротворені - у неї вдома люди бояться смерті. Вона пам'ятала, як ридав прищавий зброєносець, коли вона штрикнула його в живіт, як молив про пощаду сір Аморі Лорх, коли Хоут кинув його у ведмежу яму. Пам'ятала, як кричали люди в селі на березі Божого Ока, коли Лоскотун допитував їх про золото.

- Смерть - не найгірше, - відповів їй добрий чоловік. - Це дар, який підносить нам бог, припинення нужди і страждань. Коли ми народжуємося на світло, Багатоликий кожному з нас посилає темного ангела, який йде за нами по життю. Коли чоловік не може більше нести тягар своїх гріхів і своїх мук, ангел бере його за руку і веде в край ночі, де вічно світять яскраві зорі. Ті, хто п'є з чорної чаші, шукають свого ангела. Якщо вони бояться, свічки заспокоюють. Чим пахнуть для тебе наші свічки, дитино?

Винтерфеллом , могла б сказати вона. Снігом , димом , сосновою хвоєю. Стайнею. Сміхом Ходора , битвою Робба і Джона на дворі , піснею Санси про якісь дурні локони. Криптою , де сидять кам'яні королі , гарячим хлібом , богорощею. І моєю вовчицею , її хутром , як ніби вона і раніше поруч зі мною.

Попередня
-= 143 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!