Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Ар’я, нічого цього не бажала, мовчки потрясла головою.

- Ти мрієш про Вестерос, дитино? Завтра відпливає «Красуня» Луко Престейна. Вона йде в Чаяче місто, Синій Діл, Королівську Гавань і Тирош. Хочеш, ми посадимо тебе на неї?

- Я тільки що звідти. - Іноді Ар’ї здавалося, що вона втекла з Королівської Гавані тисячу років тому, іноді - що тільки вчора, але вона знала одне: туди їй повертатися не можна. - Я можу піти, якщо ви так хочете, але я туди не поїду.

- Мої бажання нічого не значать. Може, сам Багатоликий привів тебе сюди, щоб зробити своїм знаряддям... але я, дивлячись на тебе, бачу дитину, гірше того - дівчинку. Протягом століть Багатоликому служили багато, але лише деякі серед них були жінками. Жінка приносить у світ життя, ми даємо смерть. Поєднувати те й інше не дано нікому.

Знову він мене лякає , подумала Ар'я. Як тоді з черв'яком.

- Мені все одно, - сказала вона.

- А даремно. Залишишся тут, і Багатоликий забере у тебе вуха, і ніс, і язика. Забере твої сумні сірі очі, які бачили так багато. Забере руки, ноги, найпотаємніші частини тіла. Забере твої мрії і надії, те, що ти любиш і що ненавидиш. Той, хто вступає до нього на службу, повинен віддати все, що робить його собою. Чи здатна ти на це? - Він узяв її за підборіддя і заглянув їй в очі так глибоко, що вона здригнулася. - Не думаю.

Ар’я відкинула його руку.

- Я зможу, якщо схочу.

- Так говорить Ар’я з дому Старків, яка їсть могильних хробаків.

- Я все віддам, якщо так треба.

- Тоді почни з цього. - І він показав на її скарби.

В ту ніч Ар’я, як завжди, прошепотіла свою молитву, але заснути не вдалося. Вона ворочалася на своєму ліжку, кусаючи губи, і відчувала всередині дірку замість серця.

Пізньої ночі вона встала, одягла те, у чому прийшла сюди, застебнула пояс - Голка з одного боку, кинджал з іншого. Нахлобучила капелюх, заткнула за пояс рукавиці без пальців, взяла срібну вилку і крадькома піднялася нагору. Тут не місце для Арьї з дому Старків. Її місце в Вінтерфеллі, та тільки його більше немає. Сніг і холодні вітри несуть смерть самотньому вовку, але зграя живе. У неї немає більше і зграї. Королева, сір Ілин, сір Меррин перебили зграю Ар’ї, а коли вона спробувала завести собі нову, вони розбіглися - Пиріжок, Джендрі, Йорен, Ломмі Зелені Руки, навіть Харвін, служив її батькові. Ар’я прочинила двері і вийшла в ніч.

Вона виявилася зовні вперше з тих пір, як прийшла в храм. Небо було похмуре, туман вкривав землю, як рвана сіра ковдра. Праворуч чувся плюскіт чиїхось весел. Браавос, місто таємниць. Вона зійшла під навіс, до пристані, і навколо її ніг заклубився туман. Він приховував воду, але Ар’я чула, як та хлюпоче об кам'яні стовпи. Далеко горів вогник - багаття червоних жерців.

Вилка важка - справжнє срібло. Але вона чужа, адже її подарували Солинці. Ар’я кинула її собі під ноги і почула тихий сплеск, коли вона пішла під воду.

Слідом вирушив капелюх, за нею рукавички. Ар’я висипала з гаманця п'ять срібних оленів, дев'ять мідних зірочок, ще якісь копійки і полушки. Всі вони теж полетіли у воду. Настала черга чобіт, які хлюпнули найголосніше. Зник у тумані кинджал, взятий у лучника, молившого Пса про останню милість. І пояс, і плащ, і камзол, бриджі, все до нитки, крім Голки.

Ар’я стояла на кінці молу, бліда, тремтяча, вся в мурашках. Їй ввижалося, що Голка шепоче «колоти треба гострим кінцем» і ще «не говори Сансі». Там, на клинку, мітка Миккена. Дрібниці. Це просто меч. У підземеллі їх штук сто, не менше. Голка занадто маленька для меча - іграшка, і тільки. Ар’я сама була зовсім маленька і дурна, коли Джон подарував її.

- Звичайний меч, - промовила вона вголос - і зрозуміла, що це неправда.

Голка - це Робб, Бран і Рікон, мати і батько. Навіть Санса. Це сірі стіни Вінтерфелла і сміх його жителів. Це літній сніг, казки старої Нен, серце дерево з червоним листям і страшним обличчям, запах землі в теплиці, північний вітер, стрясаючий віконниці її кімнати. Це посмішка Джона Сноу, який ворушив їй волосся і називав маленькою сестричкою. При думці про нього очі Ар’ї наповнилися сльозами.

Поллівер відняв у неї меч, коли вона потрапила в полон до людей Гори, але в готелі на перехресті доріг Голка відшукалася знову. Так розпорядилися боги. Не Семеро, не Багатоликий, а боги її батька, старі боги Півночі. Нехай Багатоликий забирає все, але це він не отримає.

Ар’я зашльопала вгору по сходинках в чому мати народила, міцно тримаючи Голку. На середині сходів під ноги їй підвернувся розхитаний камінь. Сівши, вона спробувала підірвати його ще більше, виколупуючи нігтями крихти вапна. Після довгих зусиль камінь подався, і вона обома руками витягла його.

Попередня
-= 145 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!