Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Ар’я кивнула, хоча не була впевнена, що вона може.

- Значить, ти можеш навчитися відрізняти правду від брехні... і коли навчишся, для тебе в цьому світі більше не буде секретів.

- Навчи мене. - Вона згодна стати ніким, якщо без цього не можна обійтися. Коли чоловік ніхто, у нього всередині немає дірок.

- Тебе буде вчити вона, - сказав добрий чоловік, і біля дверей виникла дівчинка привид. - Починаючи з браавоської мови. Який від тебе толк, якщо ти не говориш на ній і не розумієш? А ти натомість навчиш її своїй мові. Будете вчитися один у одного - згодна?

- Так, - відповіла Ар’я - і з цієї миті стала послушницею Чорно Білого Дому. У неї забрали одяг слуги і дали інший, чорно білий, м'який, як та стара червона ковдра, якою вона переховувалася в Вінтерфеллі. Під неї вона одягала штанці з тонкого білого полотна і чорну, нижче колін, сорочку.

Вони з дівчинкою примарою показували один одному на різні речі, вимовляли слова рідною мовою і заучували чужі. Від простих слів - чашка, свічка, черевик - вони перейшли до більш складних, а там і до фраз. Сіріо Форель коли змушував Ар’ю стояти на одній нозі, поки та не починала тремтіти. Потім посилав її на полювання за кішками. Ще пізніше вона танцювала водяний танець на гілках дерев з дерев'яним мечем у руці. Все це було важко, але вчити нову мову виявилося ще важче.

Шити і то легше, подумала вона, коли, забувши половину слів, які начебто знала, а інші виговоривши так погано, що дівчинка привид посміялася над нею. Фрази у мене виходять такими ж недолугими , як раніше стібки. Якби це дівчисько такої маленька і худа, Ар’я розквасила б їй ніс. Замість цього вона прикусила власну губу, думаючи: я занадто дурна для науки і занадто дурна , щоб все це кинути.

Дівчинка привид засвоювала спільну мову швидше, ніж вона - браавоську .

- Хто ти? - запитала вона одного разу Ар’ю після вечері.

- Ніхто, - відповіла Ар’я по браавоськи.

- Брешеш. Треба брехати добре.

- Не добре, а краще, дурна, - засміялася Ар'я.

- Краще дурна. Я тобі покажу.

На другий день вони стали грати, задаючи один одному питання. Іноді вони відповідали правду, іноді брехали. Задававша питання повинна була відрізнити істину від брехні. Дівчинка привид завжди говорила вірно, Ар’я ж тільки вгадувала, і здебільшого неправильно.

- Скільки тобі років? - запитала дівчинка.

- Десять, - відповіла Ар’я і показала їй десять пальців. У всякому разі, вона думала , що їй все ще десять, хоча як знати. У Браавосі дні рахують не так, як у Вестеросі. За розрахунками Ар’ї, її десятий день народження давно минув.

Дівчинка кивнула, і Ар’я, як могла, запитала по браавоськи:

- А тобі скільки?

Дівчинка теж показала їй десять пальців, повторила цей жест ще двічі і додала шість. Обличчя її при цьому залишалося спокійним, як вода в ставку. Не може це бути правдою, вирішила Ар’я, вона ж маленька, і сказала:

- Ти брешеш. - Але дівчинка, похитавши головою, знову показала на пальцях «тридцять шість», потім сказала це словами і змусила Ар’ю повторити.

Назавтра Ар’я розповіла про це добрій людині.

- Вона не бреше, - усміхнувся він. - Та, кого ти приймаєш за дівчинку, - це доросла жінка, яка все життя присвятила Багатоликому. Вона віддала йому те, чим вона була, віддала те, чим могла б стати, віддала все життя, укладене в ній.

- І я буду такою ж? - замислилася Ар'я.

- Не будеш, якщо сама не захочеш. Її такою зробила отрута. Отрута... Тепер Ар’я все зрозуміла. Кожен вечір після молитви дівчинка виливала в чорний ставок якусь рідину з кам'яного флакона.

Дівчинка жінка і добрий чоловік були не єдиними служителями Багатоликого Бога. Іноді в Чорно Білий Дім приходили інші. Приходив товстун з пронизливо чорними очима, гачкуватим носом і великим жовтозубим ротом. Приходив суворий, який жодного разу не посміхнувся, - він був ясноокий, але з повними темними губами. У красеня при кожному відвідуванні змінювався колір бороди і ніс, але він завжди залишався красивим. Ці троє були найчастіше, але були й інші: косий, молодий лорд, голодний. Одного разу товстун з косим прийшли разом, і Умма послала Ар’ю прислужувати їм.

- Наповниш кубки і стій струнко, як статуя, - сказав їй добрий чоловік. - Зрозуміла?

- Так. - Перш ніж вчитися руху, треба навчитися бути нерухомою, говорив їй Сіріо Форель, і вона навчилася. Вона служила чашницею у Русе Болтона в Харренхоллі, а він би шкіру здер з неї, якщо б вона хоч раз розлила вино.

- Це добре. Непогано б тобі заодно стати сліпою і глухою. Нехай все, що тут буде сказано, увійде тобі в одне вухо і вийде в інше. Не слухай.

Попередня
-= 147 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!