Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Говоріть сміливо, ваша величність, - підбадьорив її сір Бальман. - Ваші слова не вийдуть зі стін цієї кімнати.

Серсея через стіл зціпила його руку.

- Я стала б краще спати, почувши, що з сіром Броном сталося нещастя... на полюванні або ще де небудь.

- Лихо, що спричинило за собою смерть? - подумавши, запитав сір Бальман.

Ні , досить буде зламати йому палець. Вороги всюди , а в друзях - одні дурні.

- Прошу вас, сір, - прошепотіла вона, - не змушуйте мене це говорити...

- Розумію, - з повагою мовив сір Бальман. Ріпа, і та б швидше збагнула.

- Ви лицар у повному розумінні цього слова. Молитви переляканої матері не пропали даром. - Серсея супроводжувала ці слова поцілунком. - Діяти треба швидко. У Бронна поки ще мало людей, але якщо ми будемо зволікати, він зіб'є собі цілу зграю. - Слідом за Бальманом вона поцілувала Фалису. - Я ніколи цього не забуду, мої друзі, справжні друзі, горді своєю вірністю. Даю вам слово, що ми знайдемо Лолліс кращого чоловіка. - Скажімо , одного з Кеттлблеків. - Ланістери завжди платять свої борги.

За новим штофом наливки пішли тушковані в маслі буряк, гарячий хліб, щука з травами і ребра дикого вепра. Серсея після смерті Роберта полюбила кабаняче м'ясо. Навіть товариство співтрапезників не дуже гнітило її, хоча Фаліса сюсюкала, а Бальман чепурився всю вечерю від супу до солодкого. Звільнитися від них їй вдалося тільки після опівночі. Сір Бальман хоробро запропонував випити ще, і королева вважала, що розумніше погодитися. За половину того , що витрачено на цю наливку , я могла б найняти Безликого і не думати більше про Бронна , подумала вона, нарешті спровадивши гостей.

Її син у цей час давно вже спав, але Серсея все таки зайшла до нього, перш ніж лягти самій. Поруч з хлопчиком, до її здивування, згорнулися клубочком три чорних кошеняти.

- Це ще звідки? - запитала вона Меррина Транта, вийшовши з королівської опочивальні.

- Подарунок маленької королеви. Вона хотіла подарувати одного, але його величність ніяк не міг вирішити, кого з них вибрати.

Ну що ж, це краще, ніж виколупувати їх кинджалом із черева матері. Але як незграбно обходить Маргері Томена - це просто смішно. Він занадто малий для поцілунків, тому вона дарує йому кошенят. Та ще чорних. Чорні кішки приносять нещастя - згадати хоча б, що сталося з маленькою дочкою Рейєгара тут, у цьому замку. Її матір'ю, могла б стати Серсея, якби не той жорстокий жарт, який Божевільний Король зіграв з лордом Тайвіном. Лише безумство могло спонукати Ейєриса відмовитися від доньки Тайвіна, забравши натомість його сина, а власного сина женити на хворій дорнійській принцесі, чорноокій і плоскогрудій.

Пам'ять про те, як її відкинули, навіть після стількох років завдавала Серсеї біль. Перед нею і тепер витав образ принца Рейєгара, перебираючого довгими тонкими пальцями срібні струни своєї арфи. Хто з чоловіків, які коли-небудь жили на світі, міг зрівнятися з ним красою? Втім, він був більше ніж чоловік - в ньому текла кров стародавньої Валірії, кров богів і драконів. Батько з раннього дитинства обіцяв їй, що вона вийде за Рейєгара. Їй було тоді шість або сім, не більше. «Не кажи нікому, дитя, - казав він, посміхаючись (ніхто, крім Серсеї, не бачив його усміхненим). - Його величність повинен ще дати згоду на ваші заручини, а поки це буде наш секрет». Та це залишалося таємницею, хоча одного разу дівчинка намалювала себе і Рейєгара верхи на драконі - вона сиділа позаду, обхопивши принца руками. Коли Джеймі виявив цей малюнок, вона сказала йому, що це король Джейєхерис з королевою Алисанною.

У десять років вона нарешті побачила свого принца на власні очі - на турнірі, влаштованому її лордом батьком на честь прибуття до|роля Ейєриса. Під стінами Ланніспорта влаштували трибуни для глядачів, і крики простого народу перекочувалися між ними і Скелею Кастерлі, як грім. Лорда Тайвіна вітали вдвічі голосніше, ніж короля, а принца Рейєгара і того голосніше.

Сімнадцятирічний Рейєгар Таргарієн, тільки що висвячений в лицарі, в'їхав на полі, одягнений у чорний панцир поверх золотої кольчуги. Довгі шовкові стрічки - червоні, золоті, помаранчеві - струмували за його шоломом, як мови полум'я. Він вразив списом двох дядьків Серсеї і дюжину кращих західних лицарів, а ввечері грою на своїй срібною арфі довів Серсею до сліз. Дівчинку представили принцу, і вона потонула в його сумних фіалкових очах. На серці у нього рана , подумалося їй тоді, але я вилікую його , коли ми одружимося. Навіть її гарний брат Джеймі поруч з Рейєгаром здався їй всього лише кволим хлопчиком. Принц буде моїм чоловіком , думала вона, поза себе від хвилювання, а коли старий король помре , я стану королевою. Тітонька видала їй цю таємницю перед турніром. «Ти повинна бути особливо гарна, - казала леді Дженна, поправляючи на племінниці сукню, - бо на заключному бенкеті вас з принцом Рейєгаром оголосять нареченим і нареченою».

Попередня
-= 164 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!