Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Принц все ще вагався. Перед від'їздом він вирішив з'їсти червоний апельсин і яйця чайки з шинкою і вогненним перцем. Після сніданку він побажав неодмінно попрощатися з деякими з дітей, своїми улюбленцями - маленьким Дальтом, нащадком леді Блекмонт, і круглолицьою сиріткою, чий батько торгував тканинами і прянощами на Зеленій Крові. Говорячи з ними, принц вкрив ноги красивою мирійською ковдрою, щоб не лякати юні душі видом забинтованних розпухлих колін.

Вирушили вони тільки опівдні - принц в ношах, мейстер Калеотт верхи на віслюку, інші пішки - п'ятеро списоносців попереду, п'ятеро позаду, п'ятеро праворуч і п'ятеро ліворуч. Арео Хотах з сокирою на плечі зайняв звичне місце по ліву руку від принца. Дорога з Водних Садів в Сонячний Спис йшла вздовж моря, і прохолодний бриз полегшував їм шлях через червоні камінні піски, де росли криві карликові деревця.

На півдорозі їх підстерегла друга по старшинству піщана змійка.

Леді Ним з'явилася на гребені дюни, граціозна вершниця на золотому коні з гривою, як з білого шовку. Її бузкове плаття мерехтіло, як море, кремово мідний плащ тріпотів на вітрі, і здавалося, що вона ось-ось підніметься в повітря. Німерія Сенд, двадцяти п'яти років, тонка і гнучка, як верба. Пряме чорне волосся, заплетене в косу і перевите червоно золотим дротом, на чолі лежить гострим мисом, як у батька. Високі вилиці, повні губи, молочно біла шкіра - просто красуня, не в приклад старшої сестри... але мати Обари промишляла на вулицях Староміста, а Ним народилася від найблагороднішої крові старого Волантиса. Дюжина кінних воїнів з списами і круглими, блескучими на сонці щитами спустилася з дюни слідом за нею.

Принц відкинув і зав'язав з боків фіранки своїх нош, щоб морська прохолода проникала до нього безперешкодно. Леді Них під'їхала до нього, змусивши свою красиву золоту кобилу йти врівень з носилками.

- Яка удача, дядьку, - проспівала вона, як ніби вони зустрілися випадково. - Я можу супроводжувати вас у Сонячний Спис? - Капітан йшов по ту сторону нош, але чув кожне її слово.

- Буду радий, - відповів принц, але капітан не почув особливої радості в його голосі. - Подагра і горе - погані попутники. - Капітан знав, що кожен камінчик на дорозі проколює голкою його хворі суглоби.

- Подагра мені не підвладна, - сказала Ним, - а горювати про батька не варто. Помста довелася б йому більше до смаку. Чи Правда, що Григор Кліган зізнався у вбивстві Елії і її дітей?

- Він прокричав про свою провину перед усім двором. Лорд Тайвін обіцяв нам його голову.

- Ланістери завжди платять свої борги, - підхопила Ним, - але тепер лорд Тайвін, схоже, має намір розплатитися за наш рахунок. Наш славний сір ДЕйємон прислав мені ворона - він клянеться, що батько не один раз полоскотав це чудовисько під час бою. Якщо так, то сір Григор все одно що мертвий - і не завдяки Тайвіну Ланістеру.

Принц скорчив гримасу - то від болю, чи то від слів племінниці.

- Можливо.

- Можливо? Так воно і є, запевняю вас.

- Обара хоче, щоб я почав війну.

- Їй не терпиться підпалити Староміст, - засміялася Ним. - Її ненависть до цього міста не поступається любові, яку відчуває до нього наша молодшенька.

- А що скажеш ти?

Ним озирнулася через плече на своїх кіннотників, які їдуть на деякій відстані за ними.

- Ця звістка дійшла до мене, коли я лежала в ліжку з близнюками Фаулер. Пам'ятайте девіз Фаулерів? «Взлетимо!» Дайте мені злетіти, дядьку, - ось все, про що я прошу. Мені не треба війська, потрібна лише одна мила сестричка.

- Обара?

- Тієна. Обара дуже криклива, Тієна ж така мила і ніжна, що в жодному чоловікові не викличе підозр. Обара здатна перетворити Староміст в похоронне багаття нашого батька, але я не настільки кровожерлива. Мені досить чотирьох життів. Золоті двійнята лорда Тайвіна у сплату за дітей Елії, старий лев за саму Елію і маленький король - за батька.

- Хлопчик не зробив нічого поганого.

- Цей хлопчик - байстрюк, народжений від зради і кровозмішення, якщо вірити Станісу Баратеону. - Її тон перестав бути грайливим, і капітан зловив себе на тому, що пильно спостерігає за нею. Її сестра Обара носить свої батіг і спис на виду, але Ним не менш небезпечна, хоча добре ховає свої ножі. - Тільки королівська кров може заплатити викуп за вбивство мого батька.

- Оберин загинув у поєдинку, борючись за справу, що не мало до нього ніякого стосунку. Я не можу назвати це вбивством.

- Називайте як хочете. Ми послали їм кращого з кращих в Дорні, а вони шлють нам назад його труп.

- Він перевищив свої повноваження. «Подивися, що таке цей малолітній король і його рада, - казав я йому. Ми сиділи з ним на терасі і їли апельсини. - Візьми на замітку їх сильні і слабкі сторони. Відшукай наших друзів, якщо такі є. Постарайся довідатися, як померла Елія, але не раздражай лорда Тайвіна понад міру». Ось що я йому говорив. Оберин розсміявся у відповідь і сказав: «Коли це я дратував когось надміру? Попередь краще Ланістерів, щоб не дратували мене». Він хотів добитися правосуддя у справі Елії, але не бажав чекати...

Попередня
-= 17 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!