Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Хлопчиком, читаючи історію Браавоса, він мріяв побувати тут. Мріяв побачити, як встає з моря грізний Титан, покататися на вузькому човні повз палаців і храмів, побачити водяних танцюристів, виблискуючих клинками при світлі зірок. Тепер, коли ця мрія збулася, йому не терпілося виїхати звідси.

Піднявши капюшон, він заходив по бруківці до Сміттєвої Заплави. Пояс з мечем сповзав, і Сем то і справа підтягував його на ходу. Щоб уникнути небезпечних зустрічей він вибирав самі вузькі і темні вулиці, але кожен бродячий кіт змушував його здригатися... а кішок в Браавосі повним повно. Треба знайти Дареона. Удвох вони якось розберуться, що робити далі. Мейстера покинули сили, Ліллі вбита горем і нічого не розуміє, але Дареон - брат Нічної Варти. Не потрібно думати про нього погано - може, він не повертається тому, що ображений на Сема. Або лежить зарізаний де-небудь в провулку, або плаває обличчям вниз в одному з каналів. Вночі по місту ходять вбивці брави у різнобарвних шатах, шукаючи роботу для своїх тонких клинків. Вони починають бійку з будь-якого приводу або зовсім без приводу, а Дареон запальний і гострий на язик, особливо коли вип'є. Однак, хоч він і співає про великих битви, це ще не робить його воїном.

Кращі готелю у місті та питні заклади розташовувалися навколо Пурпурової гавані і Місячного ставка, але Дареон волів Сміттєву, де на загальній мові говорило більше народу. Сем почав свої розшуки з «Зеленого вугра», «Чорного човняра» і «У Морогго», де Дареон вже співав раніше. Там він співака не знайшов. У «Будинку туману» чекали клієнтів змії човни. Сем спробував розпитати човнярів, чи не бачив хто співака, одягненого в чорне, але вони не розуміли його валірійського - чи не хотіли зрозуміти. Він заглянув у брудний підвал під другою аркою мосту Наббо, де ледь вміщалися десять чоловік, але Дареона і там не було. Сем спробував щастя в «Вигнанців», «Семи лампадах», в борделі під назвою «Котячий будинок» - там він зустрів дивні погляди, але допомоги не отримав.

Виходячи, він мало не зіткнувся під червоним ліхтарем закладу з двома молодими людьми - темноволосим і білявим. Темний сказав щось по браавоськи.

- Вибачте, не розумію, - відповів Сем, задкуючи від них. В Семи Королівствах знать носить оксамит і кольорові шовки, а простий народ - буру домоткану вовну і полотно. У Браавосі все навпаки. Наймані вбивці хизуються наче пави, а знать ходить в сірому, ліловому, темно синьому і чорному.

- Мій друг Терро каже, що на тебе дивитися гидко, ти такий жирний, - пояснив на загальній мові світловолосий в камзолі, зшитому наполовину з зеленого оксамиту, наполовину з срібної парчі. - А твій меч так деренчить, що у мого друга болить голова. - Інший, цей самий Терро, одягнений у винно червоний камзол і жовтий плащ, додав щось на браавоскому. - Ще Терро каже, що ти одягнений не по званню. Хіба ти лорд, щоб носити чорне?

Сему хотілося втекти, але він боявся заплутатися у власному поясі. Головне, меч не чіпати. Такі, як ці двоє, найменший дотик до рукояті сприймають як виклик. Треба знайти якісь слова, щоб їх заспокоїти.

- Ні, - тільки й прийшло йому в голову, - не лорд.

- Звичайно, не лорд, - сказав чийсь дитячий голос. - Він з Нічної Варти. З Вестероса. - На світло, штовхаючи перед собою візок з раковинами, вийшла дівчинка - худенька, у великих чоботях, з копицею брудного волосся. - Там, у «Щасливому порту», є ще один такий же - він співає для Морячки. Якщо вони запитають, хто найпрекрасніша жінка на світі, кажи, що Соловейко, - порадила вона Сему, - не то вони тебе викличуть. Може, мідій у мене купиш? Устриці я всі продала.

- У мене грошей немає, - сказав Сем.

- Ти бач, грошей немає, - засміявся білявий. Темний знову вимовив щось по браавоськи, і світлий переклав: - Мій друг Терро замерз. Будь добрий, товстун, віддай йому свій плащ.

- Не думай, - знову втрутилася дівчинка. - Потім вони попросять тебе зняти чоботи, і скоро ти залишишся голий.

- Кошенят, які нявкають надто голосно, топлять в каналі, - попередив білявий.

- Кошенята дряпаються. - В її лівій руці раптом з'явився ніж, тонкий, як і вона сама. Терро сказав щось своєму другові, і вони пішли, сміючись.

- Спасибі, - сказав Сем. Дівчинка сховала ніж.

- Якщо ти вночі ходиш з мечем, значить, тебе можна викликати. Може, ти сам хотів з ними побитися?

- Ні. - Це вийшло у Сема так верескливо, що він скривився.

- Ти правда з Нічної Варти? Ніколи ще не бачила таких чорних братів, як ти. Якщо хочеш, можеш забрати у мене залишки. Покупців все одно не буде - вже темно. До Стіни збираєшся їхати?

- Ні, в Староміст. - Сем взяв запечену в золі раковину, розкрив її і жадібно проковтнув вміст. - Тут ми проїздом. - М'ясо молюска йому сподобалося, і він з'їв ще одного.

Попередня
-= 174 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!