Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Слідуючи на чолі війська поряд з безмовним сіром Ілином, Джеймі відчував, що майже задоволений. Сонце гріло спину, вітер лагідно, як рука жінки, ворушив волосся. Маленький Ллю Пайпер прискакав із шоломом, повним ожини. Джеймі з'їв жменю, а рештою велів поділитися з іншими зброєносцями та сіром Ілином.

Власне мовчання, мабуть, турбувало Пейна не більше, ніж іржава кольчуга і варена шкіра. Єдиними звуками з боку сіра Ілина були перестук копит його мерина і дзенькіт меча в піхвах. Незважаючи на похмурий вираз його рябого обличчя і холодні, як замерзле озеро, очі, Джеймі відчував, що Пейн теж радий походу. У нього був вибір - він міг відмовити і як раніше виконувати обов'язки Королівського Правосуддя.

На цю посаду сіра Ілина визначив Роберт Баратеон в якості весільного подарунка своєму тестю - передбачалося, що це винагородить Пейна за язика, втраченого на службі будинку Ланістерів. Кат з нього вийшов чудовий - голову він, як правило, відсікав з одного удару, а безмовність вселяла жах у засуджених. Рідко буває, щоб чоловік так добре відповідав своєму посту.

Вирішивши взяти його з собою, Джеймі вирушив до сіра Ілина, який жив в самому кінці Гульбища Зрадника. На верхньому поверсі присадкуватої напівкруглої башти містилися почесні бранці, лицарі та лорди, які очікують викупу або обміну. Вхід в справжні в'язниці містився внизу, за двома дверима, залізними і дерев'яними. У проміжку між верхом і низом розташовувалися покої наглядача в'язниці, лорда сповідника і ката. Останній за традицією завідував також в'язницею і всіма її служителями.

Для цієї своєї задачі сір Ілин Пейн не годився зовсім. Неписьменному і до того ж німому, йому мимоволі довелося передоручити в'язницю своїм підлеглим. Лорда сповідника в державі не було з часів Дейєрона Другого, а останній доглядач раніше займався торгівлею тканинами і посаду свою купив у Мізинця ще за Роберта. Вона, без сумніву, приносила йому непоганий дохід, поки він по дурості не вступив у змову з іншими багатими дурнями, щоб звести Станіса на Залізний Трон. Вони називали себе Оленячими Людьми, тому Джофф розпорядився прибити до їх голів оленячі роги і викинути їх з катапульти за стіни міста. Нині його заміщав головний наглядач, старий згорблений Ренніфер Лонгуотерс, вічно бубнивший про «краплі драконячої крові» в своїх жилах. Саме він відімкнув двері в'язниць і провів Джеймі туди, де вже п'ятнадцять років проживав Ілин Пейн.

Тут смерділо тухлятиною, очерет на підлозі кишів тарганами. Увійшовши, Джеймі мало не наступив на щура. Великий меч Пейна лежав на столі поруч з точильним бруском і масляною тряпкою. Сталь, бездоганно чиста, відливала синявою при блідому світлі, а навколо цієї досконалості валялися купи одягу упереміш з обладунками, наскрізь проржавілими кольчужними сорочками й битими винними глечиками. Ця людина живе однією лише смертю, подумав Джеймі. Сір Ілин вийшов до нього зі спальні, звідки війнуло переповненим нічним судном.

«Його величність доручив мені відвоювати для нього річкові землі, - сказав Джеймі. - Я хотів би взяти вас з собою... якщо ви знайдете в собі мужність відмовитися від усього цього».

Сір Ілин відповів йому довгим немиготливим поглядом, але коли Джеймі вже зібрався піти, той кивнув. Тепер вони їхали поряд. Може , для нас з тобою ще є надія , подумав Джеймі, глянувши на нього.

Нічліг вони влаштували під стінами замку Хейфордів. На заході біля підніжжя пагорба, по берегах протікаючого там струмка, зросло сто наметів. Тут, поблизу від столиці, Джеймі не очікував нічого лихого... але його дядько Стаффорд на Окскроссі теж думав, що йому нічого не загрожує. Краще не ризикувати.

Отримавши запрошення на вечерю від каштеляна леді Хейфорд, Джеймі захопив з собою сіра Ілина, сіра Аддама, сіра Боніфера Хасті, Рудого Роннета, Могутнього Вепра і ще близько дюжини лицарів.

- Я, мабуть, пристебну цю руку, - сказав він перед тим, як відправитися в замок.

Пек тут же приніс її - досить натуральну, золоту, з перламутровими нігтями. Напівзігнуті пальці, здавалося, готувалися обхопити винний кубок. Битися я більше не можу , зате випити - будьте ласкаві , розмірковував Джеймі, поки хлопчик пристібав її ремінцями до обрубку. «Відтепер вас стануть називати Золоторуким, мілорд», - запевнив його зброяр під час першої примірки. Помиляєшся , любий. Я залишуся Царевбивцею до самої смерті.

Золотою рукою за вечерею всі захоплювалися, поки Джеймі не розлив своє вино і не гаркнув, звертаючись до Флемента Бракса:

- Якщо ця чортівня тобі так сподобалася, відсіки свою праву руку і забирай її. - Після цього всі замовкли, надавши йому напиватися у мирі і тиші.

Попередня
-= 179 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!