Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Джеймі винаходив різноманітні приводи для своїх нічних поїздок, розуміючи при цьому, що ніхто не вірить його казкам. Аддам Марбранд напевно, здогадувався, в чому справа, і інші капітани швидше за все теж підозрювали істину. Але при Джеймі ніхто про це не говорив, а єдиний свідок того, яким нікчемним бійцем став нині Царевбивця, був позбавлений язика.

Війна тепер заявляла про себе з усіх сторін. Поля, де належало колоситися пшениці, заросли бур'яном вище кінських голів, на дорозі не стало подорожніх, і округою від сутінків до світанку розпоряджалися вовки. Здебільшого у них бракувало розсудливості триматися подалі, але в одного з розвідників Марбранда, коли він спішився по малій нужді, вони загризли коня.

- Звір не може бути таким нахабним, - заявив Боніфер Добрий. - Це демони у вовчих шкурах, послані нам за наші гріхи.

- Видно, цей кінь багато нагрішив в житті, - зауважив Джеймі, стоячи над трупом бідної тварини. Те небагато, що залишилося на кістках, він велів засолити, передбачаючи, що м'ясо стане їм у нагоді.

У місці під назвою Свинячий Ріг вони виявили старого лицаря Роджера Хогга, засів у своїй вежі з шістьма латниками, чотирма арбалетчиками і парою десятків селян. Сір Кеннос висловив припущення, що величезний, зарослий сер Роджер - віддалений родич Кракехоллів, чиєю емблемою був наїжачений вепр. Могутній Вепр вважав, що це не позбавлено підстав, і цілу годину розпитував старого про його предків.

Джеймі більше цікавило, що думає Хогг про вовків.

- Нам більше клопоту завдали вовки під білою зіркою, - сказав йому старий лицар. - Вони йшли по вашому сліду, мілорд, але ми дали їм хороший відсіч і зарили трьох на ріповому полі.

Після них до нас, вибачте великодушно, нагрянули трикляті леви. Командував ними хтось з мантикором на щиті.

- Сір Аморі Лорх, - роз'яснив Джеймі. - Мій лорд батько дав йому наказ посіяти смуту на річкових землях.

- Ми не річкові мешканці, - відповів на це сер Роджер. - Я васал будинку Хейфордів, а леді Ермесанда схилила коліно перед Королівською Гаванню - або схилить, коли навчиться добре ходити. Я їм так і сказав, але цей сір Лорх не дуже то мене слухав. Він забив половину моїх овець, зарізав трьох відмінних молочних кіз і намагався підсмажити мене в моїй вежі. Та не тут то було - стіни у нас восьмифутової товщини. Він полінувався розводити вогонь заново-і поїхав. Справжні сірі вовки прийшли потім і зжерли овець, яких мантикор нам залишив. Овчини нам вдалося зберегти, але ними ситий не будеш. Як нам бути тепер, мілорд?

- Сійте поля і моліться, - сказав йому Джеймі, - може, ще встигнете зняти врожай. - Це не особливо обнадіювало, але більше він нічого запропонувати не міг.

Назавтра військо перейшло через струмок, який служив кордоном між васалами Королівської Гавані і Ріверрана. Мейстер Гуліан, звірившись з картою, сказав, що ближні пагорби належать братам Уодам, лицарям землевласникам, підкорявшимся Харренхоллу. Від обох садиб залишилися одні головешки, і ні самих братів, ні їх селян не було видно, але в погребі одного замку оселилися розбійники. Один з них носив рваний червоний плащ, але Джеймі повісив його заодно з іншими, відчуваючи, що вершить правосуддя. Візьми собі за правило , Ланістер , і коли-небудь тебе , можливо , все таки прозвуть Златоруким. Златоруким Суддею.

На під'їзді до Харренхоллу світ став ще більш сірим. Воїни їхали під свинцевим небом, уздовж озера, схожого на лист кованої сталі. Може бути, і Брієна проїжджала по тій же дорозі, якщо прийшла до висновку, що Санса Старк вирушила в Ріверран. Будь на дорозі зустрічні, він запитав би, чи не бачили вони гарненьку дівчину з золотисто-рудими волоссям або здоровенну дівчину з обличчям, від якого молоко кисне. Але їм ніхто не зустрічався, навіть вовки, і тільки далеко чулося тужливе виття.

Нарешті за олов'яними водами зросли вежі Чорного Харрена - п'ять викривлених пальців, увіткнуті у небо. Мізинець, хоч і значився лордом Харренхолла, явно не поспішав вступити у володіння, тому «наводити там порядок», як висловилася Серсея, випало Джеймі Ланістеру на шляху до Ріверрана.

У необхідності навести цей порядок він не сумнівався. Григор Кліган відбив замок у Кривавих Скоморохів як раз перед тим, як Серсея відкликала його в Королівську Гавань. Його люди, безумовно, до сих пір їздять там всередині, як сухі горошини в скрині, але відновити королівський мир на Тризубі їм не по силам. Єдине, на що вони здатні, - це з миром упокоїти когось в могилі.

Розвідники сіра Аддама доповіли, що ворота Харренхолла замкнені. Джеймі построїв своє військо перед ними і велів Кенносу з Кайса сурмити в кручений чорний ріг Геррока, окутий старим золотом.

Попередня
-= 181 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!