Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Люди Гори переглянулися, і хтось сказав:

- Сір обіцяв нам щедру винагороду.

- Так і було, - підтвердив Сраний Рот. - «Щедра нагорода всім, хто воював під моїм стягом». - Всі інші згідно загули.

- Кожен, хто залишиться тут, - заявив, піднявши руку, сір Боніфер, - одержить сто акрів землі. Наділ цей збільшиться вдвічі, коли власник одружується, і втричі, коли у нього народиться первісток.

- Земля, сір? - плюнув Сраний Рот. - Я наклав на цю землю. Була б нам охота в ній копирсатися, ми, з вашого дозволу, так і сиділи б вдома. Щедра нагорода, сказав наш сір, - стало бути, золото.

- Якщо ви незадоволені, ступайте в Королівську Гавань і подайте скаргу моїй дорогій сестрі. Займемося полоненими, - сказав Джеймі Раффорду. - Почнемо з сіра Вилиса Мандерлі.

- Це жирний, чи що?

- Сподіваюся, що так. І не здумай сказати, що він помер, інакше ви все розділите його долю.

Надії Джеймі виявити в темницях Шагвелла, Піга або Золлі встигли розвіятися. Скоморохи розбіглися всі до єдиного, кинувши Варго Хоута напризволяще. З людей леді Уент в підземеллях залишилося троє - кухар, що відчинив хвіртку сіру Григору, згорблений зброяр Бен Чернопалий і дівчина по імені Піа, сильно пострашнішала з тих пір, як Джеймі виїхав з Харренхолла. Хто зламав їй ніс і вибив половину зубів. Побачивши Ланістера, вона кинулася йому в ноги, плачучи і судорожно стискаючи коліна, поки Могутній Вепр не відтягнув її геть.

- Тебе ніхто не зачепить, - пообіцяв їй Джеймі, але вона лише розплакалася ще більше.

З іншими в'язнями зверталися дещо краще. Серед них виявився сір Віліс Мандерлі та інші знатні жителі півночі, яких Гора взяв у полон на бродах Тризуба. Всі ці лицарі, за яких покладався чималий викуп, були брудні й обірвані. Деяких прикрашали свіжі синці, у декого хиталися зуби і пальців бракувало, але рани в них були акуратно перев'язані, і голодні вони не сиділи. Розуміли вони, яким їх годують м'ясом? Джеймі вирішить, що краще про це не питати.

Увязнення зломило їх усіх, особливо сіра Вилиса, товстуна з розлогими вусами, тьмяними очима і сумно обвислими брилами. Почувши, що його відвезуть в Дівочий Ставок і там посадять на корабель, що йде в Білу Гавань, він повалився на підлогу і розридався ще голосніше, ніж Піа. Треба було четверо, щоб його підняти. Надто вже ти налягав на смажену козлятину , подумав Джеймі, відчуваючи пекучу ненависть до цього проклятого замку. Харенхол за свої триста років пережив більше жахів, ніж Скеля Кастерлі за три тисячі.

Джеймі наказав розвести вогонь у вогнищах великого храму, і кухар зашкутильгав назад на кухню готувати їжу для новоприбулих. «Тільки не козлятину», - попередили його.

Сам Джеймі вечеряв у Мисливскому залі з сіром Боніфером Хасті. Цей худорлявий журавель за кожним словом згадував Сімох.

- Солдати сіра Григора мені не потрібні, - заявив він, розрізаючи грушу, таку ж зморщену, як він сам, і стежачи, щоб її неіснуючий сік не бризнув на чистенький пурпурний дублет з косою білою смугою його будинку. - Не бажаю тримати цих гріховодників у себе на службі.

- Мій септон казав, що всі ми не без гріха.

- Це правда, але є гріхи, чорнотою своєю перевершуючі всі інші, і сморід їх б'є прямо в ніс Сімом.

Видно , в тебе самого ніс не краще , ніж у мого брата , інакше мій сморід змусив би тебе поперхнутися цією грушею.

- Добре, я вас врятую від вояків Григора. - Зайві бійці завжди знадобляться. Під час штурму, наприклад. Послати їх на сходи першими, і справа з кінцем.

- І повію заберіть звідси, - попросив сір Боніфер, - з в'язниці.

Коли Джеймі сам був тут бранцем, Квиберн надіслав Піа йому, думаючи зробити приємне своєму підопічному. Але Піа, яку сьогодні вивели з темниці, разюче відрізнялася від гарненької смішливої простачки, прослизнувшої тоді Джеймі під ковдру. Вона мала необережність заговорити, коли сір Григор зажадав тиші. За це Гора своїм кольчужним кулаком вибив їй зуби і зламав ніс. Вона б не відбулася так легко, але Серсея, на щастя, терміново викликала Гору в Королівську Гавань на поєдинок з Червоним Змієм. Його смерть не викликала у Джеймі скорботи.

- Піа народилася в цьому замку, - сказав він сіру Боніферу. - Іншого будинку у неї немає.

- Ця жінка - джерело розпусти. Я не потерплю, щоб вона вертіла своїми... принадами перед моїми людьми.

- Думаю, у неї пропала охота вертіти перед кимось принадами, але якщо ви так наполягаєте, я візьму її. - Хоча б в пралі. Зброєносці покірно ставлять йому шатро, чистять коня і полірують обладунки, але прання його білизни представляється їм справою не чоловічою і ганебною. - Але чи зумієте ви утримати Харенхол з однією тільки Святою Сотнею? - Загін Хасті, суворо кажучи, вже не міг називатися сотнею, втративши чотирнадцять бійців на Чорноводній, - однак сір Боніфер, безсумнівно, поповнить його, як тільки знайде достатньо праведних рекрутів.

Попередня
-= 183 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!