Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Ніяких труднощів я не передбачаю. Стариця осяє нам шлях, а Воїн додасть силу нашій зброї.

Невідомий же , може статися , прибере всіх твоїх святош. Неясно, хто переконав Серсею призначити сіра Боніфера каштеляном Харренхолла, але схоже, що Ортон Меррівезер. Хасті, здається, колись служив його дідові. Вірити, що чоловік на прізвисько Добрий може зцілити рани, завдані річковим землям Русе Болтоном, Варго Хоутом і Григором Кліганом, - якраз в дусі цього рудого дурня.

Хоча в чомусь Меррівезер, мабуть, і правий. У Хасті, вихідця з штормових земель, на Тризубі немає ні друзів, ні ворогів. Стало бути, і кровної помсти теж немає, і боргів, які слід сплатити, і поплічників, які потребують нагороди. Він тверезий, справедливий, наділений сильним почуттям обов'язку, а солдатів дисциплінованіше його вісімдесяти шести святош не знайти у всіх Семи Королівствах. Любо дорого подивитися, як виїжджені їх великі сірі мерини. Мізинець вважав, що сір Боніфер дистиплінував заодно і кіннотників - дуже вже бездоганна у них репутація.

З іншого боку, що можна сказати про солдатів, знаменитих виїздкою своїх коней, а не числом убитих ворогів? Молитися вони мастаки, а ось битися... На Чорноводній вони ніби не посоромили себе, але відзначитися теж не відзначилися. Сір Боніфер в юності успішно виступав на турнірах, але потім чи то зазнав поразки, то зганьбився, то зіткнувся зі смертю і відмовився від турнірів назавжди як від заняття порожнього і суєтного.

Однак Харренхоллом повинен хтось командувати, і цей зліпок з Бейєлора Благословенного - саме той, кого обрала для цієї мети Серсея.

- У цього замку погана слава, - застеріг Джеймі, - притому цілком заслужена. Кажуть, що Харрен і його сини досі бродять вночі по цим володіннях, охоплені полум'ям. І той, хто їх бачить, загоряється сам.

- Я не боюся привидів, сір. Сказано в Семикінцевій Зірці, що жоден дух не здатний завдати шкоди людині істинно віруючій.

- Що ж, покладайтеся на віру, але про сталеві обладунки теж не забувайте. Всі, хто тримав Харенхол до вас, скінчили погано. Гора, Хоут, навіть мій батько...

- Вибачте мені мою сміливість, але ніхто з них не був людиною благочестивою. Небесний Воїн допоможе нам проти будь-якого ворога. Мейстер Гуліан і його ворони залишаться з нами, в Даррі зі своїм гарнізоном сидить лорд Лансель, Дівочий Ставок тримає лорд Рендилл. Утрьох ми повиведем тут всіх розбійників, і добрі люди по милості Сімох знову повернуться у свої села, зоруть поля і відбудують будинки.

Хіба що ті , кого козел не встиг перебити. Джеймі обхопив золотими пальцями кубок з вином.

- Якщо до вас у руки потрапить хтось з Бравих Хлопців, сповістіть мене негайно. - Невідомий прибрав Хоута, не давши Джеймі ним заволодіти, але Золлі ще гуляє на волі разом з Шагвеллом, Роржем, Вірним Утсивоком та іншими.

- Щоб ви піддали їх тортурам, а потім стратили?

- Можна подумати, що ви на моєму місці пробачили б їх.

- Так, якби вони щиро розкаялися у скоєному. Я прийняв би їх як братів і помолився разом з ними, перш ніж послати їх на плаху. Гріхи можна пробачити, але злочини вимагають кари. - Хасті склав пальці будиночком, недоречно нагадавши Джеймі батька. - Як накажете робити з Сандором Кліганом?

Читай молитву і біжи , як тільки побачиш його.

- Відправте його прямо до улюбленого брата, - сказав Джеймі вголос. - Добре, що у богів цілих сім пеклів - одна братів Кліганів нізащо не вмістила б. - Він важко підвівся з-за столу. - Але якщо вам пощастить взяти Беріка Дондарріона, почекайте до мого повернення. Я хочу привести його в Королівську Гавань з мотузкою на шиї, щоб сір Ілин зніс йому голову принародно.

- А його сподвижник, мирійський жрець? Кажуть, він всюди сіє свою помилкову віру.

- З ним робіть що вам буде завгодно - цілуйтеся, моліться, на шматки його ріжте.

- Я зовсім не бажаю з ним цілуватися, мілорд.

- Він з вами, думаю, теж. - Усмішка на обличчі Джеймі змінилася позіханням. - Піду спати, з вашого дозволу.

- Будьте ласкаві, мілорд. - Хасті явно хотілося помолитися, а Джеймі хотів побитися. Крокуючи через дві сходинки, він вийшов на свіже повітря. Могутній Вепр і Флемент Шлюб билися на освітленому факелами дворі, і латники підбадьорювали їх вигуками. І дивитися нема чого - ясно, що сір Лайл здолає. Джеймі став віддалятися від шуму і світла, шукаючи сіра Ілина. Він пройшов під критим мостом, перетнув двір Розплавленого Каменю і тільки тут зрозумів, куди йде.

У ведмежої ями горів ліхтар, висвітлюючи круті яруси кам'яних сидінь. Хтось прийшов сюди раніше Джеймі. Може бути, сір Ілин. Яма - саме підходяще місце для бойового танцю.

Попередня
-= 184 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!