Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Дорогу! - кричав Осмунд Кеттлблек. - Дорогу її королівскому величності!

Носилки стали рухатись повільніше - значить вони наближаються до вершини пагорба.

- Вашого сина пора взяти до двору, - сказала Серсея. - Шість років - цілком відповідний вік. Томен потребує в товаристві інших хлопчиків. - У Джофрі ніколи не було близьких друзів ровесників. Бідна дитина, такий самотній. Сама Серсея росла разом з Джеймі... і з Меларою, поки та не впала в колодязь. Джофф був прив'язаний до свого Пса, але ж це не можна назвати дружбою. У Сандорі він шукав батька, яким Роберт так і не став для нього. Маленький названий братик - якраз те, що може відвернути Томена від Маргері і її курника. З часом хлопчики можуть подружитися не менш міцно, ніж Роберт з Недом Старком. Нед, звичайно, був дурний, але яка відданість! Потрібно, щоб і Томена підтримували віддані друзі.

- Ваша величність дуже добрі, але ж Рассел ще ні разу не залишав рідного дому. Боюся, у великому місті він зовсім розгубиться.

- Спочатку так, але скоро він звикне, як звикла і я. Коли батько прислав за мною, щоб відвезти до двору, я гірко плакала, а Джеймі лютився - але тітонька сіла зі мною в Кам'яному саду і сказала, що нічого страшного в Королівській Гавані немає. «Ти левиця, - сказала вона. - Не ти повинна боятися різних дрібних звірів, а вони тебе». І ваш син теж недовго буде соромитись. Адже ви ж хочете, щоб він був поруч і ви могли бачитися щодня? Він у вас єдине дитя, вірно?

- Поки що так, але чоловік просить богів послати нам ще сина, на той випадок, якщо...

- Я розумію. - Серсеї згадався Джофрі, дряпаючий горло нігтями. З яким благанням дивився на неї... а перед нею в ті останні миті його життя виникла інша картина: крапля крові, шипляча у полум'ї свічки, і скрипучий голос, пророкує корони, савани, смерть від руки валонкара...

Зовні почулася лайка. Носилки ривком зупинилися, і сір Осмунд заревів:

- Ви що, повиздихали там всі? Геть з дороги!

Королева, піднявши фіранку, покликала сіра Меррина Транта.

- В чому причина затримки?

- Горобці, ваша величність. - Щит і шолом сіра Меррина висіли попереду на сідлі. - Розташувалися прямо на вулиці. Зараз ми їх заберемо.

- Тільки без зайвого насильства. Ще один бунт мені не потрібен. - Серсея опустила завісу. - Що за нісенітниця.

- Повністю згодна з вашою величністю. Верховний септон повинен був сам прибути до вас, а ці злощасні горобці...

- Він годує їх, носиться з ними, благословляє їх, а короля благословити не бажає! - Це благословення, звичайно, всього лише обряд, але обряди і церемонії в очах невігласів мають велику силу. Сам Ейєгон Завоюовник вів

рахунок свого царювання з того дня, коли верховний септон помазав його в Старомісті. - Ну нічого. Або він підкориться мені, або на власному досвіді дізнається, що він все ще чоловік, слабкий і вразливий.

- Ортон каже, що причиною всьому золото. Що він утримується від благословення, змушуючи корону відновити дотації.

- Септа почне отримувати своє золото, як тільки настане мир. - Септони Торберт і Реймонд добре розуміли скрутність положення, - на відміну від негодящого браавосійця, так нещадно притіснявшого бідного лорда Джайлса, що той зліг у ліжко з кровохарканням. Їй відчайдушно потрібні ці нові кораблі. На один Бор покладатися не можна - Редвини занадто близькі з Тірелами. На морі їй потрібен власний флот.

Вони вже ростуть на верфях, її кораблі. На флагманскому буде вдвічі більше весел, ніж на «Молоті короля Роберта». Аурин звернувся до неї з проханням назвати корабель «Лордом Тайвіном», і Серсея охоче дала згоду. Інше судно буде називатися «Прекрасною Серсеєю», і ніс його прикрасить позолочена статуя королеви, в кольчузі і левиному шоломі, з мечем у руці. За ними підуть «Відважний Джофрі», «Леді Джоанна» і «Левиця», і також «Королева Маргері», «Золота троянда», «Лорд Ренлі», «Леді Оленна» і «Принцеса Мірцелла». Дати імена останній п'ятірці Серсея необачно дозволила Томену. Одним з назв, обраних королем, було «Сновида». Лише коли лорд Аурин зауважив, що ніхто не захоче служити на судні, названому в честь дурня, хлопчик неохоче змінив Лунатика на свою сестру.

- Якщо цей обірваний септон хоче, щоб я купила у нього благословення для Томена, він скоро покається, - сказала королева Таєні. Йти на поводу у нахабних святош не входило у її наміри.

Носилки зупинилися знову, та так різко, що Серсею хитнуло вперед.

- Ні, це просто нестерпно! - Знову виглянувши назовні, вона нарешті побачила перед собою чудовий купол і сім виблискуючих веж Великої Септи, але між нею і мармуровими сходами хвилювалося ціле море одягнених у лахміття, немитих людей. Горобці, зрозуміла вона, - хоча від справжніх горобців пахне зовсім не так кепсько.

Попередня
-= 187 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!