Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Смерть твоя, - сказав Віктаріон і кинувся на нього. Серрі вийшов йому назустріч. Славний меч, викуваний у замку, співав в руках молодого лицаря. Перший його удар прийшовся низько, і Віктаріон відвів його сокирою. Другий влучив по шолому залізного капітана, який не встиг підняти щит. Віктаріон відповів боковим помахом, і біла троянда на щиті противника розкололася навпіл з відмінним гучним «хрясь». Довгий меч тричі проїхався по стегну Віктаріона, скрегочучи сталлю об сталь. А хлопець то пруткий. Віктаріон двинув його щитом по обличчю і відкинув до планширу. Удар, який Грейджой вклав всю свою вагу, розвалив би лицаря від шиї до паху, але він відкотився геть. Сокира врубалася в борт і застрягла. Палуба під ногами Віктаріона шатнулась, змусивши його припасти на одне коліно.

Сір Талберт відкинув свій щит розбитий і кресонув мечем зверху вниз. Віктаріон, чий щит при падінні повернувся боком, зловив клинок Серрі в свій залізний кулак. Сталева рукавиця тріснула, але капітан, крекчучи від болю, утримав меч.

- Не ти один такий прудкий. - Він вирвав зброю з рук лицаря і кинув за борт.

- Мій меч! - вирячивши очі, крикнув самітний Талберт. Закривавлені залізні пальці схопили його за горло.

- Іди підбери його, - сказав Віктаріон, відправляючи лицаря на криваве море.

Отримавши перепочинок, він вивільнив сокиру. Білі троянди відступали перед залізним валом. Одні намагалися сховатися під палубою, інші кликали на допомогу. По руці Віктаріона під шкірою, кольчугою і сталлю текла тепла кров, але це його не обходило. Щільне кільце ворогів все ще билося, ставши навколо щогли плечем до плеча. Ці принаймні чоловіки - скоріше вмруть, ніж здадуться. Віктаріон, вирішивши посприяти цьому їх прагненню, ударив сокирою по щиту і напав. Потонувший Бог створив Віктаріона Грейджоя не для того, щоб червоно говорити на віче або битися з підступними жителями безкрайніх боліт. Ось для чого він з'явився на світ - стояти, одягнений в броню, з багровою сокирою в руці, і сіяти смерть кожним своїм ударом.

Вони рубали його мечами спереду і ззаду, але з тим же успіхом могли б шмагати його вербовими лозинами. Важкий панцир Грейджоя не поступався жодному мечу, а часу відшукати щілину в зчленуваннях він ворогові не давав. Чи не все одно, скільки людей на нього нападає - троє, четверо чи п'ятеро, раз їх захищає тільки кольчуга і загартована шкіра. Він убивав їх по одному, покладаючись на броню, яка надійно прикривала його від інших. Як тільки уражений ворог падав, він накидався на наступного.

Останній був, не інакше, коваль - плечищи як у бика і м'язів куди більше, ніж у всіх інших. Лати його складалися з шкіряного нагрудника з заклепками і шкіряної круглої шапки. Його єдиний удар довершив загибель Віктаріонового щита, а Віктаріон натомість розколов йому голову. От би і з Воронячим Оком розправитися настільки ж просто. Коли він висмикнув сокиру цього разу, череп коваля немов вибухнув. Кістки, кров і мізки бризнули на всі боки, а труп впав до ніг Віктаріона. Пізно благати про пощаду, сказав про себе капітан.

Палуба стала слизькою, і вмираючі лежали всюди. Віктаріон кинув щит і дихнув на повні груди.

- День за нами, лорд капітан, - сказав поруч Нут Цирульник.

На морі навколо них виднілося безліч кораблів. Одні з них горіли, інші тонули, треті були розбиті в тріску. В густій, як підлива, воді плавали трупи, уламки весел і живі, учепившіся за що попало. Десь півдюжини південних тур втікали назад до Мандеру. Нехай ідуть, думав Віктаріон, і розкажуть іншим, як все було. Чоловік, що біжить, підібгавши хвоста, з поля бою, перестає бути чоловіком.

Очі щипало від поту - під час битви він взмок. Двоє веслярів допомогли йому зняти шолом кракен. Віктаріон витер лоб.

- Цього лицаря з білою трояндою хто небудь витягнув з води? - Лорд батько дав би за сина непоганий викуп, якщо сам вийшов живим з бою. Якщо ж ні, заплатити міг би їх хайгарденський сюзерен.

Ніхто, однак, не знав, що стало з полетівшим за борт лицарем. Скоріше всього він потонув.

- Він хоробро бився і заслужив бенкет в володіннях Потонулого Бога. - Жителі Щитових островів іменують себе моряками, але моря бояться і не надягають обладунків, щоб у разі чого виплисти. Юний Серрі був не такий. Сміливець - залізний, можна сказати, чоловік.

Віктаріон віддав захоплений корабель Рагнору Пайку, призначив йому в команду дванадцять людей і знову перебрався на «Перемогу».

- Візьміть у полонених зброю, обладунки і перев'яжіть їм рани, - звелів він Нуту Цирульнику. - Вмираючих киньте в море. Якщо хто буде милості просити, тим ріжте глотки. - Він зневажав таких - краще захлинутися морською водою, ніж власною кров'ю. - Мені треба знати, скільки кораблів ми перемогли і скільки лордів і лицарів взяли в полон. Прапори теж зберіть. - Коли-небудь, на старості років, він їх розвісить у своєму залі і згадає всіх, кого вбив, будучи молодим і сильним.

Попередня
-= 194 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!