Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

«Блюзнірства Еурона викликають гнів Потонулого Бога на всіх нас, - пророкував на Старому Віці Ейєрон. - Ми повинні зупинити його, брат, - хіба не тече в нас кров Бейлона?»

«У ньому вона теж тече, - відповів жерцеві Віктаріон. - Мені це не більше твого подобається, але Еурон - наш король. Його обрало твоє віче, і ти сам увінчав його короною з плавця».

«Увінчав, - погодився жрець, з волосся якого стікала вода, - але охоче зірву її у нього з голови, і покладу на тебе. Тільки ти достатньо сильний, щоб з ним битися».

«Потонулий Бог прославив його, бог нехай і потопче».

Злобний погляд, який кинув на нього Ейєрон, псував воду в криницях і робив жінок безплідними.

«Бог тут ні при чому. Відомо, що Еурон тримає на своєму червоному кораблі злих чарівників. Вони навели на нас чари, щоб ми не чули голосу моря. Розмови про драконів сп'янили капітанів і королів».

«А ріг налякав їх до смерті. Ти чув, як він сурмить. Так чи інакше, Еурон тепер наш король».

«Тільки не мій, - заявив жрець. - Потонувший Бог допомагає сміливим, а не тим, хто ховається від ідучого на них шторму під палубою. Якщо ти не хочеш скинути Воронячого Ока з Морського Трону, доведеться мені взяти це на себе».

«Як ти це зробиш, не маючи кораблів і мечів?»

«У мене є голос, і зі мною бог. Зі мною сила моря, якої Воронячого Ока не перемогти. Хвилі дробляться об скелю, але продовжують накочуватися одна за одною, і, зрештою, від скелі залишається лише дрібна галька. А потім і гальку змиває на дно моря, де вона перемелюється вічно».

«Ти не в своєму розумі, якщо сподіваєшся змістити Воронячого Ока ось такими розмовами».

«Хвилями, що дроблять камінь, стануть Залізні Люди. Не знатні і могутні, а прості рибалки і орачі. Капітани і королі допомогли Еурону піднятися, але простий народ його скине. Я відправлюся на Великий Вік, на Харло, на Оркмонт, навіть на Пайк, і мій голос почують у всіх селищах. Не може безбожник сидіти на Морскому Троні!» - Жрець трусонув кошлатою головою і пішов у морок. Коли зійшло сонце, Ейєрон зник зі Старого Віка, і навіть його потопельники не знали, куди він подівся. Але Вороняче Око ніби лише розсміявся, почувши про це.

Жрець зник, але його похмурі пророцтва залишилися з Віктаріоном. Крім них, капітану згадувалися також слова Бейєлора Блекрида: «Бейлон був божевільний, Ейєрон ще гірше, а Еурон - самий божевільний з усіх трьох». Після віче молодий лорд спробував відплисти додому, відмовившись визнати Еурона своїм королем. Але Залізний Флот перекрив затоку ще до початку віча. Звичка коритися занадто вкоренилася в Віктаріоні, і Еурон отримав корону з плавника. «Нічну літунку» перехопили, лорда Блекрида привели до короля в ланцюгах, і слуги Еурона, чудовиська в людській подобі, розтрощили його тіло на сім частин - нагодувати сімох богів зелених земель, яким він поклонявся.

В нагороду за вірну службу новий король віддав Віктаріону смуглянку, взяту у йшовшого у Лис работоргівця. «Я не потребую в твоїх недоїдках», - кинув Віктаріон, але Вороняче Око сказав, що в такому разі жінку вб'ють, і молодший брат здригнувся. Їй вирізали язика, але в іншому вона була ціла і притому красива - вся коричнева, як промаслене тикове дерево. Смаглява шкіра не заважала Віктаріону, дивлячись на неї, згадувати іншу - ту першу жінку, яку брат подарував йому, щоб зробити його чоловіком.

Він взяв би смуглянку ще раз, але відчував, що не зможе.

- Принеси ще хутро і піди, - сказав він їй. З хутром кислого червоного вина він піднявся на палубу подихати свіжим повітрям. Половину він випив половину вилив у море за всіх, хто поліг у цей день.

«Залізна перемога» вже багато годин провела поблизу гирла Мандера. Велика частина Залізного Флоту пішла до Дубового Щита, але «Горе», «Лорда Дагона», «Залізний вітер» і «Губителя дев» Віктаріон залишив при собі в якості авангарду. Живих вже виловили з моря, і тепер всі дивилися, як поволі тоне «Тверда рука», захоплювана під воду протараненним нею судном. Коли вона зникла з очей, Віктаріону доповіли, що він втратив шість кораблів, а захопив тридцять вісім.

Згодиться, - сказав капітан Нуту. - Всі на весла - повертаємося в місто лорда Хьюетта.

Човен, гнаний веслами, рушив до Дубового Щита, а капітан знову спустився в каюту.

- Я міг би його вбити, - сказав він смуглянці, - хоча вбивати свого короля - великий гріх, а вбивати рідного брата і того гірше. Аша повинна була віддати голос мені. - Він спохмурнів. І збреде ж в голову - намагатися завоювати капітанів і королів ріпою та сосновими шишками! Вона кров від крові Бейлона, але чоловіком її це не зробило. Після віче вона втекла - точно розчинилася разом з усією командою в ніч коронації Еурона. Мала частина душі Віктаріона цьому раділа. Якщо у дівчини є хоч крапля розуму, вона вийде за якогось північного лорда і оселиться з ним в його замку, подалі від моря і Воронячого Ока.

Попередня
-= 196 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!