Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Двадцять жирних шинкарів, - реготнув Вепр. - Двадцять холуїв, заздалегідь намочивших штани. Двадцять жебракуючих братів. Якби ці двадцять були лицарями...

- В Солеварнях теж є лицар, - не поступався сір Арвуд. - Він сховався у себе в замку, поки Кліган зі своєю шаленою зграєю громив його місто. Ви не бачили, що Пес там створив, сір, а я бачив. Коли звістка досягла Близнюків, я разом з Харисом Хеєм і його братом Доннелом взяв півсотні стрільців і латників і поїхав туди. Ми вважали, що це справа рук лорда Беріка, і сподівалися напасти на його слід. З усіх Солеварень уцілів один замок, а старий сір Квінсі так перелякався, що не відкрив нам ворота і вів розмову з кріпосної стіни. Місто обернулося на купи кісток і попелу. Пес підпалював будинки, вбивав людей і, сміючись, скакав далі. А жінки... ви не повірите, що він з ними робив. Не хочу говорити про такі речі за столом. Мене занудило від цього видовища.

- Я плакала, почувши про це, - сказала леді Амарея.

- Чому ви думаєте, що все це зробив Пес? - запитав Джеймі. - Я б скоріше припустив, що це робота Григора, а не Сандора. Сандор жорстокий, не сперечаюся, але чудовисько в будинку Кліганів було тільки одне - його брат.

- Його бачили, - відповів сер Арвуд. - Цей собачий шолом з іншим не сплутаєш і не скоро забудеш, а там залишилися живі свідки. Дівчинка, яку він зґвалтував, кілька хлопчаків, які встигли сховатися, жінка, придавлена обгорілою балкою, рибалки, бачили бійню зі своїх човнів...

- Не називайте це бійнею, - тихо сказала леді Марийя, - чесні м'ясники можуть на вас образитися. Солеварні відвідав звір, виходець з пекла, що прийняв людський вигляд.

Звірі тепер в силі - прийшов їх час, думав Джеймі. Час вовків, левів, злісних псів і ворон стерв'ятників.

- Так, зле справа, - мовив Вепр, підливаючи собі вина. - Леді Марийя, леді Амарея, мене зворушило ваше горе. Даю вам слово: як тільки впаде Ріверран, я повернуся сюди, вислежу Пса і вб'ю його. Собаки мене не лякають.

Цього ти забоїшся , подумав Джеймі. Обидва вони могутні, але Сандор Кліган набагато спритніший і б'ється з люттю, яка Лайлу Кракехоллу навіть не снилася.

Леді Амарея, однак, прийшла в захоплення.

- Ви справжній лицар, сір Лайл, і не здатні покинути даму в біді.

Спасибі, що хоч не називає себе дівчиною. Джеймі потягнувся до свого кубку і перекинув його. По лляній скатертині розпливлася червона пляма. Всі зробили вигляд, ніби нічого не помітили. Прийнявши цю просту чемність за жалість до каліки, Джеймі встав.

- Прошу мене вибачити, міледі.

- Ви хочете залишити нас? - ахнула леді Амарея. - Буде ще оленина і каплуни, начинені грибами і цибулею.

- Не сумніваюся, що це чудово смачно, але я не в силах більше проковтнути ні шматка. Мені треба побачитися з кузеном. - Джеймі вклонився і вийшов.

У дворі теж вечеряли. Горобці гріли руки біля вогнищ і підсмажували на вогні ковбаси. Їх було близько сотні - зайві роти. Скільки ковбас вже згодував їм кузен і як він має намір годувати їх далі? До зими, якщо врожай не встигне, їм доведеться їсти щурів - а в таку пізню осінь на врожай надія погана.

Септу Джеймі знайшов у внутрішньому дворі замку - семистінна, наполовину деревяна будівля без вікон, з різьбленими дверима і черепичним дахом. Троє горобців, що сиділи на ґанку, встали, коли він підійшов.

- Ви куди, мілорд? - запитав один, самий маленький, але з самою великою бородою.

- В Септу.

- Там молиться його милість.

- Його милість - мій кузен.

- Тим більше, мілорд, - сказав інший, великий і лисий, з намальованою над оком семикінцевою зіркою. - Адже ви ж не хочете потривожити свого кузена під час молитви.

- Лорд Лансель просить Отця Всевишнього вказати йому шлях, - додав третій, безбородий. Джеймі прийняв його за хлопчика, але по голосу зрозумів, що це жінка, одягнена в безформні лахміття і заіржавілу кольчугу. - Він молиться за душі верховного септона і про душі інших покійних.

- До завтра померлі не встануть, - сказав Джеймі, - а часу у Батька Всевишнього більше, ніж у мене. Відомо вам, хто я?

- Лорд, - відповів бурмило із зіркою.

- Каліка, - сказав маленький бородань.

- Царевбивця, - сказала жінка, - але ми тут не королі, а Чесні Бідняки, і без дозволу його милості ви не ввійдете. - Вона підняла палицю з шипами, а маленький заніс сокиру.

Тут двері позаду них відчинилися, і Лансель промовив:

- Нехай мій кузен увійде з миром, друзі. Я його чекаю.

Горобці розступилися. Лансель, здавалося, схуд ще більше. Босий, у простому хітоні з нефарбованої вовни, він був схожий скоріше на жебрака, ніж на лорда. Верхівку він виголив начисто, зате на обличчі з'явилася поросль. Назвати її пушком означало б образити персик. Вона дивно поєднувалася з білими волоссям Ланселя.

Попередня
-= 206 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!