Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Тепер він помер, і дзвони по ньому віддзвонили. Розуміє кузен, до чого призвела його сповідь?

- Ох і дурень же ти, Лансель.

- Я був ним, але тепер мої дурощі позаду. Я просив Отця Небесного вказати мені шлях, і він вказав. Я відрікаюся від лордства і від дружини. Нехай Твердокамяний забирає і те, і інше, якщо йому бажано. Завтра я повертаюся в Королівську Гавань, щоб віддати свій меч Сімом і верховному септону. Там я прийму обітницю і вступлю в братство Синів Воїна.

Знову він дурниці городить.

- Сини Воїна триста років як розпущені.

- Новий верховний септон відродив їх і закликав усіх достойних лицарів послужити Сімом життям своїм і мечем. Братство Чесних Бідняків теж відновлено.

- Невже Залізний Трон це дозволив? - Один з Таргарієнів роками боровся з цими двома орденами... тільки от який з них? Мейєгор, здається, чи Джейєхерис Перший. Тіріон напевно знав би.

- Його святість пише, що король Томен дав згоду. Я покажу тобі листа, якщо хочеш.

- Навіть якщо й так... ти ж лев, народжений на Кручі! Ти лорд! У тебе є дружина, замок, землі і люди, які потребують твого захисту. Боги, по милості своїй, пошлють тобі синів і спадкоємців. Як ти можеш кидатися всім цим заради якогось ордена?

- А як ти зміг? - тихо запитав Лансель.

Заради честі і слави, трохи не сказав Джеймі, - але відповісти так означало б збрехати. Честь і слава теж зіграли свою роль, але по-справжньому він це зробив заради Серсеї.

- До кого ти так прагнеш, - сказав він з мимовільним сміхом, - до верховного септону чи до моєї сестриці? Подумай про це, кузен, і помолися заново. Щиро помолися.

- Ти помолишся зі мною, Джеймі?

Джеймі окинув поглядом богів. Милосердна Мати. Батько, грізний суддя. Воїн, опустив руку на меч. Напівлудське обличчя Невідомого, приховане каптуром. Він бачив в собі Воїна, а в Серсеї - Діву, але вона весь цей час була Невідомою, приховувала від нього свій справжній лик.

- Краще ти помолися за мене, - сказав він кузену. - Я забув, що треба говорити в таких випадках.

Горобці як і раніше чатували на ґанку, коли він вийшов.

- Спасибі, - сказав їм Джеймі. - Тепер у мені святості хоч відбавляй.

Він відшукав сіра Ілина, і вони, щоб уникнути безлічі очей і вух у дворі, пішли в богорощу. Тут не було горобців, лише голі дерева стояли, спрямувавши чорні віти до неба. Килим опалого листя хрустів під ногами.

- Бачите он те вікно, сір? - Джеймі вказав на нього мечем. - Це спальня Реймена Даррі. Там ночував король Роберт на шляху з Вінтерфелла в Королівську Гавань. Пам'ятаєте, дочку Неда Старка втекла після того, як її вовчиця напала на Джофрі? Моя сестра хотіла позбавити її руки - стародавня кару для тих, хто піднімає руку на особу королівської крові. Роберт відповів дружині, що її жорстокість схожа на божевілля. Вони сперечалися про це допізна - вірніше, сперечалася Серсея, а Роберт пив. Після опівночі вона викликала мене. Роберт хропів на світійскому килимі. Укласти його в ліжко? - запитав я сестру. Краще мене вклади, сказала вона і скинула сукню. Я взяв її на ліжку Реймена Даррі, переступивши через Роберта. Якщо б він прокинувся, я вбив би його на місці. Він був не першим королем, загиблим від мого меча... втім, ви знаєте цю історію, вірно? - Джеймі, змахнувши мечем перерубав гілку дерева. - Серсея, звиваючись піді мною, кричала «Хочу»... Я думав, що вона мене хоче, але ні: вона хотіла, щоб маленька Старк позбулася руки або померла. - Чого не зробиш заради кохання... - Лише по чистій випадковості люди Старка знайшли дівчинку раніше мене. Попадись вона тоді мені...

Ряб на обличчі сіра Ілина при світлі факела здавалися дірками, чорними, як душа Джеймі. Німий вибухнув схожими на гавкіт звуками, і Джеймі зрозумів, що він сміється.

- Ти мабуть теж мав мою сестрицю, рябий виродок. Зачини пащу й убий мене, якщо зможеш.

БРІЄНА

Септрій стояв на високому острові в півмилі від берега, де широкий Тризуб вливався в Крабячу бухту. Навіть звідси було видно, що острівець доглянутий на славу. Його покривали розташовані терасами поля, внизу містилися рибні садки, нагорі - вітряк. Дмучий з моря бриз повільно обертав його дерев'яні, обтягнуті парусиною крила. На пагорбі паслися вівці, по мілководдю біля поромної пристані ходили журавлі.

- Солеварні он там, за водою, - сказав септон Мерибальд, показуючи на північний берег бухти. - Брати переправлять нас туди з ранковим припливом, але я жахаюся того, що ми там побачимо. Треба підкріпитися як слід, щоб легше це перенести. У братів зайва кісточка для Собаки завжди знайдеться. - Собака гавкнув і вильнув хвостом.

Попередня
-= 208 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!