Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

За столом служили послушники - в основному хлопчики у віці Подрика і ще молодше, але серед них зустрічалися і дорослі, в тому числі здоровенний могильник, припадавший на одну ногу. Після закінчення трапези старший брат попросив Нарберта проводити сіра і Хіля та Подрика до місця ночівлі.

- Ви, сподіваюся, не проти спати удвох в одній келії? Вона невелика, але вам там буде зручно.

- Я хочу залишитися з сіром, - заявив Подрик, - тобто з міледі.

- Те, як ви з леді Брієною влаштовуєтеся в інших місцях, справа ваша і Сімох, - заперечив брат Нарберт, - але на Тихому острові чоловік і жінка не сплять під одним дахом, якщо вони не чоловік і дружина.

- Для жінок, що відвідують септрій, будь то знатні дами або прості селянки, у нас є особливі будиночки, - додав старший брат. - Користуються ними не часто, однак ми стежимо, щоб там було чисто і сухо. Дозвольте показати вам дорогу, леді Брієна.

- Дякую вам. Іди з сіром Хілем, Подрик. Ми тут в гостях і повинні дотримуватися встановлених господарями правил.

Будиночки для жінок, розташовані на східній стороні острова, дивилися на широкий мулистий берег і далекі води Крабячої бухти. Тут було холодніше, ніж на іншому, підвітрянному, березі, і більш безлюдно. Стежка вилася по крутому схилу через бур'ян, кущі, каміння і колючі криві дерева. Старший брат йшов попереду з ліхтарем.

- На ясну ніч, - сказав він, зупинившись на черговому повороті, - звідси було видно вогні Солеварень.

- Зараз нічого не видно, - зауважила Брієна, подивившись на ту сторону бухти.

- Так, з усього міста уцілів тільки замок. Навіть ті рибалки, кому пощастило вийти на лов під час набігу, пішли звідти. Вони бачили з моря, як горять їхні будинки, чули крики жертв. Коли вони зважилися нарешті пристати до берега, їм довелося ховати рідних і друзів. Для них в Солеварнях не залишилося нічого, крім кісток і гірких спогадів, ось вони і перебралися в Дівочий Ставок та в інші місця. - Старший брат махнув ліхтарем, і вони відновили свій спуск. - Великим портом Солеварні ніколи не вважалися, але кораблі все ж заходили туди. На це розбійники і сподівалися захопити галею або баркас, щоб піти за Вузьке море. Але в гавані не було кораблів, і вони спрямували свою безсилу лють на жителів міста. Можу я запитати, міледі, що ви сподіваєтеся там знайти?

- Дівчину, - сказала Брієна. - Знатну дівчину тринадцяти років, красиву, з золотистим волоссям.

- Санса Старк, - тихо промовив настоятель. - Ви думаєте, що Пес взяв це бідне дитя в полон?

- Дорнієць сказав мені, що вона пробиралася в Ріверран. Тимеон. Він був найманцем з числа Бравих Хлопців, вбивцею, насильником і брехуном, але не думаю, що він брехав у цьому випадку. Він сказав, що Пес викрав її і відвіз.

- Розумію. - Попереду показалися будиночки - дуже скромні, як і натякав старший брат. Низенькі, круглі конурки без вікон схожі на кам'яні вулики. - Ось сюди. - Старший брат вказав на ту, де з отвору в даху здіймався димок. Біля входу Брієні довелося нагнутися, щоб не стукнутися головою. Всередині на земляній підлозі лежав солом'яний матрац з хутряними ковдрами. Поруч вона побачила таз з водою, глечик сидру, трохи хліба і сиру. Посередині горів вогонь і стояли два низьких стільця. Старший брат сів на один з них і поставив ліхтар. - Можу я ненадовго залишитися? Я відчуваю, нам треба поговорити.

- Якщо хочете. - Брієна кинула пояс з мечем на інший стілець і сіла на матрац, підібгавши ноги.

- Ваш дорнієць не збрехав, але боюся, що ви не так його зрозуміли. Ви не женіться за тим вовченям, міледі. У Еддарда Старка було дві дочки. Сандор Кліган відвіз іншу, молодшу.

- Ар’ю?! - здивувалася Брієна. - Ви точно знаєте, що сестра леді Санси жива?

- Тоді була, а тепер... хто знає. Може, серед убитих в Солеварнях дітей була й вона.

Брієні здалося, що у неї в животі повернули ніж. Ні. Це було б надто жорстоко.

- Але ви... ви не впевнені в цьому?

- Я впевнений, що дівчинка була з Сандором в готелю на перехресті доріг - в тій, яку тримала стара Маша Хедль, поки леви її не повісили. Впевнений, що прямували вони в Солеварні. Але де вона тепер і чи вона жива, я не знаю. Одне можу вам сказати: чоловік, за яким ви полюєте, мертвий.

Брієна пережила ще один струс.

- Як він помер?

- Від того, чим жив, - від меча.

- Ви точно знаєте?

- Я сам його ховав. Якщо хочете, скажу, де його могила. Я завалив його камінням, щоб уберегти від стерв'ятників, а нагорі поклав шолом, щоб відзначити місце його вічного спочинку. Це я зробив марно, бо шолом дуже скоро поцупив інший чоловік. Той, хто вбивав і гвалтував в Солеварнях, - не Сандор Кліган, хоча небезпечний він, мабуть, не менше Пса. У річкових землях повно такої звірини. Не буду називати їх вовками - вовки, як і собаки, благородніші їх.

Попередня
-= 212 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!