Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Про Сандора Клігана я мало що знаю. Він довгі роки був охоронцем принца Джофрі, і навіть до нас доходили вісті про його діяння - як хороших, так і поганих. Якщо вірити хоча б половині розказаного, це була запекла, змучена душа, грішник, насміхаючийся і над богами, і над людьми. Він служив, але не знаходив гордості у своїй службі. Він боровся, але перемоги не радували його. Він пив, щоб втопити свій біль. Не любив нікого й сам не був любимим. В житті ним керувала одна лише ненависть. Він зробив безліч гріхів, але прощення ніколи не шукав. Інші мріють про кохання, багатство і славу, але Сандор Кліган мріяв про одне: про вбивство рідного брата. Страшний гріх! Одна лише згадка про нього змушує мене тремтіти. Але тільки він і мав Сандора, підтримував полум'я, горівше в ньому. Тільки чорна надія побачити кров брата на своєму мечі надавала сенс життя цього нещасного, злісного чоловіка... і навіть цю надію відняв у нього принц Оберин Дорнійський, поранивши сіра Григора отруєним списом.

- Можна подумати, вам його шкода, - сказала Брієна.

- Так і є. Ви б теж його пожаліли, побачивши, як закінчилася його життя. Я знайшов його біля Тризуба, почувши крики, які він видавав. Він благав мене дарувати йому останню милість, але я дав обітницю ніколи більше не вбивати. Замість цього я змочив річковою водою його палаюче чоло, дав йому вина і поклав примочку на рану, але моя допомога запізнилася. Пес... Пес помер там, у мене на руках. Ви, мабуть, бачили воронного жеребця в нашій стайні. Це його кінь, Невідомий. Ми змінили це нечестиве ім'я на Улов, оскільки знайдений він був біля річки. Боюся, у цього створіння вдача його колишнього господаря.

Як же вона не зрозуміла відразу, побачивши, як біситься воронний... Бойових коней і вчать - брикатися і бити копитами. Вони такі ж воїни, як і ті, що їздять на них. Яким був покійний Пес.

- Значить, це правда, - понуро сказала Брієна. - Сандор Кліган мертвий.

- Він упокоївся з миром. Ви молоді, дочка моя, а мені минуло сорок чотири - стало бути, я мало не вдвічі вас старше. Ви, можливо, здивуєтеся, дізнавшись, що колись я був лицарем...

- Ні, не здивуюся. Ви більше схожі на лицаря, ніж на святого. - Варто поглянути на його плечі й груди, на цю квадратну щелепу... - Чому ж ви відмовилися від свого лицарства?

- Я нічого не вибирав. І батько мій, і дід, і брати, - усі були лицарями. Як тільки я досить підріс, щоб тримати дерев'яний меч, мене почали вчити військовій справі. Я вчився старанно і не осоромив себе, коли увійшов у вік. У мене були жінки, і тут мені нема чим пишатися, бо деяких я брав силою. Була та дівчина, на якій я хотів одружуватися, молодша дочка одного дрібного лорда... але, будучи третім сином, я не міг запропонувати їй ні земель, ні багатства - все моє надбання становили кінь, меч і щит. В цілому я тоді являв собою сумне видовище. Якщо я не бився, то пив. Історія мого життя написана червоним - вином і кров'ю.

- Що ж вас змінило?

- Моя загибель у битві біля Тризуба. Я бився на стороні принца Рейєгара, хоча він навіть імені мого не знав. Не можу вам сказати, чому так вийшло - просто я служив лорду, який служив іншому лорду, який вирішив підтримати дракона, а не оленя. Виріши він по іншому, я опинився на іншій стороні річки. Це була кривава битва. Слухаючи співаків, можна подумати, що одні тільки Роберт і Рейєгар билися прямо у воді через жінку, яку ніби обидва любили, - але запевняю вас, що там билися багато, в тому числі і я. Одна стріла пробила мені стегно, інша ступню, кінь мій упав піді мною, але я продовжував битися. Досі пам'ятаю, як я відчайдушно прагнув добути іншого коня - на купівлю у мене не було грошей, а без коня немає й лицаря. Тільки про це я, по правді сказати, і думав тоді. Удару, звалившого мене, я не бачив. Я почув за спиною тупіт, подумав : «от і кінь», але тут мене огріли по голові, і я полетів у річку, де за всіма правилами повинен був потонути.

Однак отямився я тут, на Тихому острові. Старший брат сказав, що приплив виніс мене на берег в чому мати народила. Повинно бути, хтось знайшов мене на мілководді, зняв з мене зброю, чоботи, весь одяг і відтягнув глибше. Інше зробив Тризуб. Всі ми приходимо на світ голими, і чи потрібно дивуватися тому, що саме таким я народився для нового життя. Наступні десять років я провів у мовчанні.

- Розумію. - Брієна не знала, навіщо він розповідає їй все це, і не знала, що йому відповідати.

- Справді? - Він нахилився до неї, поклавши на коліна великі руки. - Якщо так, відмовтеся від своїх пошуків. Пес помер, а якщо б і жив, Санси Старк у нього ніколи не було. Що до звіра, який надягнув на себе його шолом, його скоро знайдуть і повісять. Війна підходить до кінця, а в мирний час розбійникам життя не буде. Рендилл Тарлі б'є їх з Дівочого Ставка, Уолдер Фрей - з Близнюків, в Даррі з'явився новий молодий лорд, чоловік побожний, який напевно захоче навести порядок на своїх землях. Вирушайте додому, дочка моя, благо будинок у вас є - адже не кожен може сказати про себе те ж саме в ці чорні дні. Є і благородний батько, який вас напевно любить. Подумайте, як він буде сумувати, якщо ви не повернетеся. Можливо, в разі вашої загибелі йому доставлять ваш щит і меч, а він повісить у себе в залі і буде дивитися на них з гордістю... але якщо б ви запитали його, він би відповів, що жива дочка йому потрібніше порубаного щита.

Попередня
-= 213 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!