Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Ще як допоможе, якщо буде лягати з усіма підряд. Знаєш, чому її прозвали Амі відкрий ворота? Вона піднімає свої грати для кожного заїжджого лицаря. Нехай Лансель собі замовляє рогатий шолом.

- Немає потреби. Наш кузен їде в Королівську Гавань, щоб вступити в лицарський орден верховного септона.

Якби Джеймі сказав, що Лансель найнявся до скоморохів замість мавпи, Давен і то б сильніше не здивувався.

- Бути не може. Ти жартуєш. Видно, Амі зовсім вже страшний тхір, раз довела хлопця до такої крайності.

Леді Амарея, розлучаючись з Джеймі, плакала над своїм недійсним шлюбом, а Лайл Кракехолл її втішав. Джеймі, втім, тривожили не стільки сльози залишені Амі, скільки суворі обличчя її рідні.

- Сподіваюся, ти не має наміру принести обітницю цнотливості за його прикладом, кузен, - сказав він Давену. - Фреї дуже педантичні в тому, що стосується шлюбних союзів. Не хотілося б розчаровувати їх ще раз.

- Я одружуся на своєму тхорі за всіма правилами, можеш не боятись, - пирхнув сір-Давен. - Я пам'ятаю, що сталося з Робом Старком. Краще, однак, вибрати ту, що ще не розквітла, - над іншими, якщо вірити розповідям Едвіна, вже потрудився Чорний Уолдер. Б'юся об заклад, він і Амі мав не раз. Цим можна пояснити і раптове благочестя Ланселя, і настрій, в якому перебуває його батько.

- Ти бачився з сіром Киваном?

- Так, він проїжджав тут, тримаючи шлях на захід. Я просив його допомогти нам взяти Ріверран, але Киван і слухати не захотів. Він був похмуріше хмари і тримав себе чемно, але холодно. Я запевняв його, що не просив робити мене Захисником Заходу, що ця честь по праву належала йому. Він заявив, що не таїть на мене образи, але по його тону цього не було видно. Пробув у нас три дні, але навряд чи парою слів зі мною перемовився. Шкода, що він не залишився, мені б знадобилася його рада. Так і Фреї не наважилися б докучати йому так, як мені докучають.

- Поділися зі мною своїми бідами.

- Не знаю, з чого і почати. Поки я будував тарани і облогові вежі, Ріман Фрей поставив шибеницю. Щоранку він приводить туди Едмара Таллі, накидає йому петлю на шию і погрожує повісити його, якщо замок не здасться. Чорна Риба не звертає на цю комедію ніякої уваги, тому ввечері лорда Едмара знову відводять. Ти знаєш, що його дружина чекає дитину?

Джеймі не знав.

- Едмар з нею переспав після Червоного Весілля?

- В той саме час, коли ця весілля йшла. Рослин красуня, від тхора в ній немає майже нічого. І закохана в Едмара, як не дивно. Первин каже, вона молиться, щоб у неї дівчинка народилася.

Джеймі поміркував.

- Якщо народиться син, лорд Уолдер перестане потребувати Едмарі.

- Ось-ось. Наш дядечку Еммон... вибач, лорд Еммон... хоче, щоб Едмара повісила прямо зараз. Присутність колишнього лорда засмучує його не менше, ніж майбутнє народження ще одного Таллі. Він щодня вимагає, щоб я змусив Рімана повісити чоловіка своєї кузини - а як я це зроблю, йому справи немає. Лорд Гавен Вестерлінг між тим смикає мене за інший рукав. Чорна Риба тримає в замку його леді дружину і трьох маленьких цуценят. Його милість боїться, що Таллі вб'є їх, якщо Фреї повісять Едмара. Одна з дітей - вдова Молодого Вовка.

Жиенну Вестерлінг Джеймі, здається, бачив колись, але не пам'ятав її в обличчя. Повинно бути, вона справжня красуня, якщо юнак заради неї пожертвував королівством.

- Не стане сір Бринден вбивати дітей, - запевнив він свого кузена. - Не настільки він чорним. - Він починав розуміти, чому Ріверран досі не впав. - Розкажи мені про займаних вами позиціях.

- Ми оточили замок щільним кільцем. Сір Рімана зі своїми людьми стоїть на північ від Камнегонки, сір Еммон з сіром Форлі Престером і залишками твого колишнього війська - на південь від Червоного Зубця. При ньому складаються також річкові лорди, які перейшли до нас після Червоного Весілля. Ці здебільшого сидять в своїх наметах, похмурі, як сичі, і толку від них мало. Мій власний табір розташований в межиріччі, перед ровом і головними воротами Ріверрана. Ми навели плавучий міст через Червоний Зубець нижче замку. Манфред Йо і Рейнард Раттигер стережуть його, так що на човні з Ріверрана поплисти не можна. Крім того, вони ловлять рибу сітками - це допомагає нам прогодуватися.

- Чи можливо взяти замок змором?

Сір-Давен похитав головою.

- Чорна Риба позбавився від всіх зайвих ротів і вигріб дочиста всю округу. З його запасами і люди, і коні можуть цілком протриматися ще два роки.

- А наскільки забезпечені ми?

- Поки у річках є риба, з голоду ми не помремо, а ось чим годувати коней, я не знаю. Фреї отримують корм і провізію з Близнюків, але сір Рімана клянеться, що поділитися з нами у нього немає ніякої можливості, і нам доводиться промишляти самим. Половина тих, кого я послав на фуражировку, не повернулася назад. Одні дезертирували, інших ми знімаємо з дерев, де вони визрівають з мотузкою на шиї.

Попередня
-= 222 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!