Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Ми теж знайшли кількох позавчора. - Трупи з почорнілими обличчями, виявлені розвідниками, висіли на дикій яблуні. Їх роздягнули догола і кожному засунули в рот по яблуку. Ран ні на кого не було - вони, по всій видимості, здалися без бою. Могутній Вепр розлютився, побачивши це, і присягнувся жорстоко помститися тим, хто вішає воїнів, як поросят.

- Розбійники, повинно бути, - сказав сір-Давен, вислухавши Джеймі, - а може, й ні. Тут все ще бродять північні загони. А лорди Тризуба хоч і схилили коліна, але серця у них, думаю, так і залишилися... вовчими.

Двоє зброєносців Джеймі посилено поралися біля жаровень, роблячи вигляд, що не слухають. І Льюїс Пайпер, і Гаррет Пег - сини річкових лордів. Джеймі прив'язався до обох і дуже не хотів би віддавати їх сіру Ілину.

- Мотузки наводять мене на думку про Дондарріоні.

- Твій лорд блискавка не єдиний, хто вміє зробити петлю на кінці мотузки. Навіть і говорити про нього не хочу. Лорд Берік там, лорд Берік тут, лорд Берік всюди, а коли посилаєш за ним людей, він випаровується, наче ранкова роса. Річкові лорди допомагають йому, можеш не сумніватися. Допомагають вихідцю з Марок! Сьогодні ти чуєш, що він убитий, а завтра виявляється, що вбити його неможливо. Мої розвідники доповідають, що вночі на всіх висотах горять багаття - сигнальні, як вони думають. Як ніби за нами стежить безліч очей. Багаття запалюють і в селах. Якийсь новоявлений бог... Бог якраз древній.

- При Дондарріоні служить Торос, товстий мирійський жрець, товариш по чарці Роберта. - Золота рука Джеймі лежала на столі, відображаючи вугілля, що світяться в жаровнях. - З Дондарріоном ми теж разделаемся, якщо потреба змусить, але перший на черзі - Чорна Риба. Він повинен розуміти, що справу програно. Ти не пробував викликати його на переговори?

- Сір Ріман пробував. Під'їхав до воріт напівпяний і ну погрожувати. Чорна Риба з'явився на стіні і сказав, що з поганими людьми йому говорити нема про що, а потім пустив стрілу в зад коню Рімана. Коняка і скинув Фрея в бруд. Я так гоготав, що ледь не обмочився. Доведись мені опинитися на місці Бриндена, я вистрілив би прямо в брехливе Фреєве горло.

- Треба буде надіти панцерний комір, коли піду говорити з ним, - злегка посміхнувся Джеймі. - Я маю намір запропонувати йому вигідні умови. - Якщо він закінчить цю облогу без кровопролиття, ніхто не зможе сказати, що він підняв зброю проти будинку Таллі.

- Спробуй, мілорд, але не думаю, що слова допоможуть нам перемогти. Замок доведеться брати штурмом.

У свій час, не так вже давно, Джеймі прийняв саме таке рішення. Не сидіти ж у замку два роки, чекаючи, коли Чорна Риба здасться.

- Що б ми не зробили, діяти треба швидко, - сказав він Давену. - Моє місце в Королівській Гавані, поруч з королем.

- Так, звичайно. Я розумію, як ти потрібен своїй сестрі. Навіщо вона відіслала Кивана? Я думав, вона призначить його правицею.

- Він не побажав зайняти цей пост. - Киван був не сліпий , як я.

- Захисником Заходу повинен був стати теж він. Або ти. Я, звичайно, вдячний за надану мені честь, але дядьку вдвічі старший за мене і набагато досвідченіший. Сподіваюся, він знає, що я не просив про це.

- Знає, знає.

- Що Серсея, все так само прекрасна?

- Сяє, як золото. - Фальшиве золото. Вночі вона приснилася йому в ліжку з Сновидою. Він убив дурня, а їй вибив зуби своєю золотою рукою, як Григір Кліган - бідоласі Піа. Золота рука у всіх його снах працювала не гірше іншого. - Чим скоріше ми покінчимо з Ріверраном, тим швидше я повернуся до Серсеї. - Джеймі не знав, як поступить насправді.

Він говорив з кузеном ще близько години. Коли Захисник Заходу нарешті пішов, Джеймі пристебнув золоту руку, вдягнув бурий плащ і вийшов пройтися по табору.

Таке життя, по правді сказати, йому подобалася. Із солдатами він відчував себе набагато вільніше, ніж при дворі, і вони з ним почувалися настільки ж вільно. Троє арбалетників біля багаття запропонували пригостити його зайцем, якого зловили в сильце. У іншого багаття молодий лицар запитав, як краще захищатися від бойового молота. У воді біля річкового берега дві пралі, напідпитку й напівголі, зі сміхом били один одного згорнутими плащами, сидячи на плечах у чоловіків. Ще півдюжини латників підбадьорювали їх вигуками. Джеймі поставив мідну зірочку на біленьку, осідлавшу Раффа Красеня, і програв: обидві воюовниці плюхнулися в очерети.

За річкою чути було вовче виття, верби шепотілися на сильному вітрі. Ілин Пейн сидів на самоті біля шатра і гострив свій меч.

- Пішли, - сказав Джеймі, і таємничий лицар встав, скрививши губи в усмішці. Йому це в радість , подумав Джеймі. Він отримує задоволення , принижуючи мене щоночі , а вбити мене було б , напевно , ще приємніше. Джеймі хотілося б вірити, що він робить успіхи, але поліпшення відбувалося повільно і коштувало йому дорого. Все його тіло під сталлю, шерстю і вареною шкірою покривали порізи, рани і синці.

Попередня
-= 223 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!