Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Тітонька звела очі до стелі.

- Краще б вона залишила вежу в цілості і спалила самого правицю, Харіса Свіфта. Якщо хтось і заслуговує свого герба, так це сір Харіс. І Джайлс Росбі, нехай допоможуть нам Семеро! Я думала, він давно вже помер. Меррівезер... його діда твій батько прозвав Сміхунчиком. За словами Тайвіна, він тільки й умів, що насміхатися дотепам короля Ейєриса - так і довсміхався до вигнання, наскільки я пам'ятаю. Серсея, чути, і байстрюка ввела в раду, а якогось пройдисвіта - в Королівську Гвардію. Вона озброїла святош, а браавосійці, скільки їх є в Вестеросі, вимагають повернення позичок. Нічого б цього не сталося б, якби вона, дотримуючись простого здорового глузду, зробила правицею свого дядька.

- Сір Киван відхилив її пропозицію.

- Так, він теж так говорить - не говорить тільки чому. Він багато про що замовчує. - Леді Дженна скривилася. - Киван завжди робив усе, про що його просили. Ухилятися від свого обов'язку - це на нього не схоже. Щось тут не так, носом чую.

- Мені він сказав, що втомився. - Він знає , сказала Серсея, коли вони обоє стояли над тілом батька. Він знає про нас з тобою.

- Втомився? - Тітка стулила губи. - Що ж, він має на це право. Важко прожити все своє життя в тіні Тайвіна. Всім моїм братам це далося важко. Тінь від Тайвіна падала довга, чорна, а їм так хотілося трохи сонця. Тигетт намагався жити сам по собі, але з твоїм батьком ніколи не міг зрівнятися, і з роками це все більше озлобляло його. Геріон все жартував - простіше сміятися над чиєюсь чужою грою, ніж вступити в неї і програти. А ось Киван рано збагнув, як йде справа, і зайняв місце поруч з твоїм батьком.

- А ти? - запитав Джеймі.

- Ця гра не призначалася для дівчаток. Для батька я була маленькою принцесою, зіницею ока... і для Тайвіна теж, поки не розчарувала його. Мій брат так і не навчився миритися з розчаруваннями. - Леді Дженна піднялася на ноги. - Я сказала тобі все, що хотіла. Не буду більше займати твій час. Роби так, як зробив би на твоєму місці Тайвін.

- Ти любила його? - вихопилося раптом у Джеймі. Леді Дженна подивилася на нього дивно.

- Мені було сім, коли Уолдер Фрей переконав батька віддати мою руку Ему. Не спадкоємцю навіть - другому синові. Мій батько сам був третім сином, а молодші діти завжди прагнуть заслужити розташування старших. Фрей знав за ним цю слабкість, і батько погодився лише заради того, щоб йому догодити. Про мої заручини оголосили на бенкеті, де була присутня половина західних лордів. Еллін Тарбек розсміялася, Червоний Лев розгнівався і покинув зал. Решта немов води в рот набрали. Один Тайвін наважився висловитися проти цього шлюбу - десятирічний в ту пору хлопчик! Батько зблід, як зняте молоко, а Уолдер Фрей весь затрясся. Як же мені було не любити його після цього? - посміхнулася Дженна. - Я не хочу сказати, що схвалювала все, що він робив, і що він сам був приємний мені, коли виріс... але в старшого брата, захисника, потребує кожна дівчинка. А Тайвін навіть у дитинстві був справжнім захисником. - Вона зітхнула. - Хто захистить нас тепер?

Джеймі поцілував її в щоку.

- У нього залишився син.

- Це мене, правду сказати, і лякає.

- Чому? - здивувався Джеймі.

- Милий ти мій. - Тітонька ущипнула його за вухо. - Я знаю тебе з тих пір, як ти лежав біля грудей Джоани. Ти посміхаєшся як Геріон, б'єшся як Тіг, від Кивана в тобі теж дещо є, інакше ти не носив би свій білий плащ... але син Тайвіна - Тіріон, а не ти. Я твоєму батькові це висловила, а він за це на півроку перестав зі мною розмовляти. Чоловіки так обурюються, коли чують правду. Ви всі дурні - навіть ті, хто народжується раз на тисячу років.

КІШКА КЕТ

Вона прокинулася ще до світанку, в кімнатці під самим дахом, яку ділила з дочками Бруско.

Кет завжди прокидалася перша. Під ковдрою з Талією і Бреєю було тепло і затишно. Чуючи, як вони сопуть у сні, вона сіла і спустила ноги з ліжка, Брея пробурмотіла щось і повернулася на інший бік. Від сірих кам'яних стін віяло таким холодом, що Кет миттю вкрилася гусячою шкірою. Коли вона в темряві натягала через голову камзол, Талея теж прокинулась і попросила:

- Кет, будь добренькою, подай мені одяг. - Талея, що складалася з одних ліктів і колін, вічно скаржилася, що мерзне.

Кет принесла їй одяг, і та залізла з ними під ковдру. Потім вони удвох стягнули з ліжка старшу сестру Голю, лаячу їх спросоння на чому світ стоїть.

Коли вони злізли вниз по приставній драбинці, Бруско з синами вже сиділи в човні на вузькому каналі, протікає біля самого будинку. Бруско, як і щоранку, закричав, щоб дівчатка поквапилися. Брати допомогли Талії і Бреї спуститися в човен. В обов'язки Кет входило відв'язати їх від палі, кинути кінець Бреї і відпихнути човен ногою від причалу. Сини Бруско налягли на держаки, і вона перескочила до інших через зростаючу смужку води.

Попередня
-= 228 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!