Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

«Ні, - відповідала Кет. - Всі коли небудь повинні померти».

В безмісячні ночі вона пробиралася в храм, де він зустрічав її незмінним запитанням:

«Які речі дізналася ти з тих, що не знала раніше?»

«Я знаю, що кладе Сліпий Бегго в гарячий соус, який подає до устриць, - відповідала вона. - Знаю, що лицедії з «Синього ліхтаря» хочуть ставити «Лорда зі скорботним обличчям», а «Корабель» у противагу їм - «Сім п'яних веслярів». Знаю, що книгопродавець Лото Лорнель ночує в домі капітана Моредо Престайна, коли той іде в плавання, і повертається додому, як тільки «Лисичка» приходить у порт».

«Це корисно знати. Скажи тепер, хто ти».

«Ніхто».

«Брешеш. Ти Кішка Кет. Я добре тебе знаю. Спи, дитя, а вранці будеш служити».

«Всі ми повинні служити», - відповідала вона і слугувала – три дні з кожного місячного місяця. В безмісячні ночі вона ставала ніким, служницею Багатоликого Бога в чорно білому вбранні. Разом з доброю людиною вона крокувала в напоєнному ароматами сутінках, несучи свій ліхтар. Вона обмивала мертвих, обшукувала їх одяг, перераховувала їх монети. Деколи, як в минулі дні, допомагала Уммі на кухні, кришила білі гриби і чистила рибу. Тільки в безмісячні ночі і наступні за ними дні - в інший час вона залишалася сиріткою в занадто великих для неї чоботях, викрикуючою на вулицях «Черепашки, кому черепашки».

Вона знала, що ця ніч теж буде безмісячною - у минулу місяць на небі був зовсім маленький. «Що ти дізналася з того, чого раніше не знала?» - запитає добрий чоловік, коли побачить її. Я знаю , що дочка Бруско Брея зустрічається з хлопцем на даху , поки її батько спить , думала Кет. Талея каже, що вона дозволяє йому себе чіпати, хоча він напевно злодій, раз сновигає вночі по дахах. Але це лише одна річ - треба дізнатися ще дві. Нічого, встигну. У гавані завжди знайдеться що-небудь нове.

Вдома вона допомогла синам Бруско розвантажити човен. Бруско з дочками тим часом розкладали товар за трьома тачкам на підстилках з водоростей.

- Повернетеся, коли продасте все, - сказав дівчаткам Бруско, як щоранку, і вони вирушили. Брея покотила тачку до Пурпурової гавані, де стояли браавоські кораблі, Талея, як завжди, збиралася торгувати у Місячного Ставу та на Острові Богів, Кет дев'ять з десяти днів присвячувала Сміттєвій Заплаві.

У Пурпурової гавані, між Затопленим Містом і Морським Палацом, дозволялося швартуватися тільки браавоссійцям; мореплавцям з інших Вільних Міст та інших країв доводилося задовольнятися більш бідною і брудною Сміттєвою Заплавою. Галасу тут теж було куди більше: моряки і купці з півсотні країн юрмилися на причалах упереміж з тими, хто чинив їм послуги або норовив поживитися на них. Це місце подобалося Кет більше всіх в Браавосі. Подобався гомін, і дивовижні запахи, і кораблі, що приходять або відпливають з вечірнім припливом. Подобалися моряки - гарячі тирошійці з фарбованими бородами і зичними голосами; світловолосі лиссенійці, які вічно з нею торгувалися; приземкуваті волохаті Іббенійці, хрипко виригали прокляття. Найулюбленішими у неї були літнійці, гладкі і чорні, як смола. Вони носили плащі з червоного, зеленого і жовтого пір'я, а їхні кораблі з високими щоглами і білими вітрилами були схожі на лебедів.

Іноді сюди заходили і вестероські судна - карраки з Староміста, торгові галеї з Синього Дола, Королівської Гавані, Чайкового міста, пузаті винні баркаси з Бору. Кет знала, як її молюски називаються по браавоськи, але в Сміттєвій Заплаві називала їх на мові причалів і портових таверн, де слова з дюжини інших мов підкріплювалися жестами, більшою частиною лайливими, - вони доставляли їй найбільше задоволення. Тим, хто до неї чіплявся, вона показувала дулю, обзивала їх ослячим хріном або верблюжою какашкою. «Верблюдів я, правда, ні разу не бачила, - говорила вона, - але їх лайно відразу чую».

Зрідка на неї хто-небудь злився за це, але для таких випадків у Кет був кишеньковий ножик. Вона не забувала його точити та вміла ним користуватися. Цьому її навчив у «Щасливому порту» Червоний Рогго, чекаючи, коли Ланна звільниться. Він показав їй, як ховати ніж у рукаві, як витрушувати, коли він їй знадобиться, як непомітно зрізати гаманець - щоб встигнути витратити монети, поки господар їх не спохопився. Добрий чоловік погодився, що це теж корисно знати, особливо вночі, коли брави і злодії бродять по вулицях. У гавані у Кет завелося багато друзів - вантажники, скоморохи, канатники, шевці вітрил, власники таверн, пивовари, пекарі, жебраки, повії. Вони купували у неї черепашки, розповідали їй правдиві історії про місто Браавос і вигадані - про своє життя, сміялися над її браавосською вимовою. Кет, нітрохи не ображаючись, показувала їм дулю і обзивала їх верблюжими какашками, а вони щосили реготали. Гілоро Дотаре співав їй непристойні пісеньки, його брат Гілено відкрив секрет, де найкраще ловляться вугрі. Лицедії з «Корабля» показували, як треба ставати в позу, і вчили її монологів з «Ройнської пісні», «Двох дружин Завойовника» і «Розпусної купчихи». Пір'їнка, маленька людина з сумними очима, який писав всі фривольні комедії для «Корабля», пропонував навчити її цілуватися, але Тагганаро ляснув його тріскою по мордасам, на тому все й скінчилося. Коссомо Фокусник міг проковтнути мишу, а потім витягнути її з вуха - це чари, говорив він. «Брехня, - сказала Кет. - Вона весь час була в тебе в рукаві. Я бачила, як вона вовтузиться».

Попередня
-= 230 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!