Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Ось-ось. - Вона намагалася, щоб її обличчя не виражало нічого.

- Хто ж міг зробити таке?

- Ар’я з дому Старків. - Вона спостерігала за його очима, його ротом, його щелепними м'язами.

- Я думав, що цієї дівчинки вже немає в Браавосі. Ну а ти хто?

- Ніхто.

- Брешеш. - І він сказав, звертаючись до примари: - Пити хочеться. Будь ласка, принеси мені чашу вина і зігрій молока для Ар’ї, яка настільки несподівано повернулася до нас.

На шляху сюди Ар’я весь час думала, що скаже добрий чоловік, коли почує про Дареона. Розсердиться на неї або буде задоволений тим, що вона вручила співакові дар Багатоликого Бога? Вона сто разів програла цю розмову у себе в голові, точно репетируючий роль лицедій, але ніколи б не здогадалася, що їй запропонують тепле молоко.

Воно ніби трохи підгоріла і залишило після себе гіркуватий присмак.

- Тепер іди спати, дитя, - сказав добрий чоловік, - а вранці будеш служити.

Вночі їй знову наснилося, ніби вона вовчиця, але цей сон був не такий, як усі попередні. Вона скрадалася в тумані одна, пробігаючи по дахах і по набережних каналів.

Вранці вона прокинулася сліпою.

СЕМВЕЛ

Рідний порт лебединого корабля «Пряний вітер» - Високодрев на Літніх островах. Люди там чорні, розпусні жінки, і ніхто не знає, яким вони поклоняються богам. На борту не було септона, щоб зробити поховальний обряд, і цей обов'язок випав на долю Семвела Тарлі. Корабель в цей час йшов повз обпаленого сонцем дорнійського узбережжя.

Заради такого випадку Сем одягся в чорне, незважаючи на теплу погоду і повну відсутність вітру.

- Він був хорошою людиною... - почав Сем, але тут же зрозумів, що говорить не те. - Ні. Великим. Мейстер і брат Нічної Варти, він залишався вірний своїм обітницям. Ім'я йому нарекли на честь героя, який загинув молодим, але його життя, хоч і довге, була не менш героїчним. Не було нікого мудрішого і добрішого, ніж він. За той час, що він прослужив на Стіні, там змінилася дюжина лордів командувачів, і кожному він допомагав порадою. Він міг би стати королем, але відмовився від корони на користь молодшого брата. Багато хто на це здатний? - Сльози підступили до очей Сема, і він зрозумів, що довго говорити не зможе. - У нього текла кров драконів, але тепер його полум'я згасло. Його звали Ейємон Таргарієн. Нині його варту закінчено.

- Нині його варту закінчено, - колишучи дитину, повторила за ним Ліллі. Коіджа Мо промовила ті ж слова на загальній мові Вестероса, а після перевела їх на літнійський для свого батька, Ксондо і іншої команди. Сем заплакав навзрид, здригаючись всім тілом. Ліллі, теж у сльозах, підійшла до нього, і він припав головою до її плеча.

«Пряний вітер» дрейфував у морі при повному штилі. Береги звідси не було видно.

- Чорний Сем добре сказав, - мовив Ксондо. - Тепер пом'янемо того, хто пішов. - За його наказом на палубу викотили барило рома, щоб вартові могли випити в пам'ять про старого сліпого дракона. Команда знала його недовго, Але літнійці поважають старість і віддають почесті всім померлим.

Сем ніколи ще не пробував рома. Солодкий на перший смак напій обпік язика. Сем втомився, дуже втомився. Всі його мускули нили - навіть там, де м'язів начебто бути не повинно. Коліна задерев'яніли, долоні вкрилися свіжими, мокнучими мозолями поверх старих. Але ром і горе, діючи разом, якось притупили біль від тілесних недуг.

- Ах, якби він дожив до Староміста - там архимейстери, може, і врятували б його, - говорив він Ліллі, попиваючи ром на боці «Пряного вітру». - Цілителі з Цитаделі - кращі в Семи Королівствах. Один час я сподівався...

У Браавосі одужання Ейємона ще здавалося можливим. Розповіді Ксондо про драконів прямо таки повернули старого до життя. У ту ніч він з'їв усе, що приніс йому Сем. «Про дівчаток ніхто і не думав, - говорив він. - Обіцяний був принц, не принцеса. Я думав, це Рейєгар... дим від Річного Замку, згорілого в день, коли він народився, сіль від сліз, пролитих за померлими. Він поділяв мою віру, поки був молодий, але після прийшов до переконання, що пророцтво відноситься не до нього, а до його сина. У ніч, коли був зачатий Ейєгон, над Королівською Гаванню бачили комету, а Рейєгар був упевнений, що кривава зірка - це комета. Як же дурні ми були, ми, шанували себе мудрецями! Помилка сталася від невірного перекладу. Дракони, як вірно помітив Барт, не мають статі - вони мінливі, як полум'я, і кожен з них то самець, самка. Ми обманювалися на цей рахунок тисячу років. У пророцтві говорилося про Дейнеріс, народженої серед солі і диму. Дракони це доводять. - Одне її ім'я, здавалося, надавало мейстеру сил. - Я повинен поїхати до неї. Повинен. Будь я молодший хоча б на десять років...»

Попередня
-= 235 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!