Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Засадити, - підказав Ксондо.

- Так. Щоб дарувати насолоду і робити дітей. Сорому в цьому немає.

Сем позадкував від неї геть.

- Я дав обітницю. «Я не візьму собі дружини, не буду батьком», - говорить наша присяга.

- Вона знає про ці слова. В дечому Ліллі ще дитина, але вона не сліпа. Вона знає, чому ти носиш чорне, навіщо їдеш в Староміст. Знає, що не зможе завжди бути з тобою. Вона хоче тебе тільки на час. Вона втратила батька, чоловіка, матір та сестер, будинок, весь свій світ. У неї є тільки ти і дитина. Іди до неї або стрибай за борт і пливи.

Сем у розпачі дивився на далекий берег. Туди йому ні за що не доплисти. Довелося йти до Ліллі.

- Якщо б я міг одружитися, - сказав він їй, - то взяв би тебе, а не принцесу і не дівчину із знатного будинку. Але я не можу. Я ворона і назавжди залишуся вороною. Я дав обітницю, Ліллі. Пішов з Джоном в ліс і вимовив слова перед серце деревом.

- Дерева стежать за нами, - втерши сльози, прошепотіла Лілі. - У лісі від них нічого не сховається, але тут дерев немає, Сем. Тільки вода.

СЕРСЕЯ

День видався сірий, холодний і мокрий. Весь ранок лив дощ, і навіть коли він перестав, хмари ніяк не бажали розходитися. Сонце не показалося ні разу. Така погода здатна привести в смуток кого завгодно, навіть маленьку королеву. Вона не поїхала на прогулянку і весь день сиділа зі своїм курником в Дівочому Склепі. Вони по черзі читали вголос і слухали спів Лазурного Барда.

Серсея до самого вечора відчувала себе не краще, але коли сірі небеса стали чорніти, їй доповіли, що «Прекрасна Серсея» прийшла в порт з вечірнім припливом і Аурин Уотерс просить його прийняти.

Королева зараз же послала за ним. Він увійшов в її світлицю, і вона відразу зрозуміла, що він привіз добрі вісті.

- Ваша величність, - сказав він з широкою посмішкою, - Драконячий Камінь ваш.

- Чудово. - Вона взяла вісника за руки й поцілувала його в обидві щоки. - Томен теж зрадіє, я знаю. - Це означає, що флот лорда Редвина відтепер вільний і зможе очистити Щити від Залізних Людей. - Послання з Простору з кожним вороном стають все більш кепськими. Залізні Люди не задовольнилися своєю новою перемогою. Вони здійснюють набіги вгору за течією Мандера - мало того, насмілюються нападати на Бор і навколишні острови. Редвини залишили вдома не більше десятка бойових кораблів, і усі вони захоплені ворогом або потоплені. Пишуть навіть, що цей божевільний на ім'я Еурон Вороняче Око послав свої лодії в Шепотну затоку, до Староміста.

- Лорд Пакстер запасався харчами для зворотного переходу, коли «Прекрасна Серсея» підняла вітрила, - сказав лорд Уотерс. - Думаю, тепер основна частина його флотилії вже вийшла в море.

- Будемо сподіватися, що його подорож виявиться недовгою та погода буде краще, ніж сьогодні у нас. - Серсея посадила Уотерса поруч з собою біля вікна. - Цим тріумфом ми зобов'язані сіру Лорасу?

Посмішка зникла з його обличчя.

- Дехто відповів би «так», ваша величність.

- Дехто... але не ви?

- Я в житті не бачив більш хороброго лицаря, але те, що обіцяло стати безкровною перемогою, він перетворив на бійню. Вбито близько тисячі чоловік, в основному наших. І це не просто латники, ваша величність, а лицарі і молоді лорди, цвіт нашаго воїнства.

- А сам сір Лорас?

- Він тисяча перший. Після битви лицаря внесли в замок, але рани його дуже важкі. Він втратив стільки крові, що мейстерам не знадобилося ставити п'явки.

- Як це сумно. Томен буде невтішний. Він так захоплювався нашим Лицарем Квітів.

- Простий народ його любить. Молодички будуть упускати сльози в вино по всьому Вестеросу, коли Лорас помре.

В цьому він правий. Три тисячі городян зібралися у Брудних воріт, щоб проводити сіра Лорас в день його відплиття, і троє з кожних чотирьох були жінки. У Серсеї це видовище викликало одне лише презирство. Вівці ви отакі, з задоволенням крикнула вона, - від Лораса Тірела вам не дочекатися нічого, крім квітки і посмішки. Замість цього вона проголосила його відважнішим лицарем Семи Королівств і посміхнулася, коли Томен підніс йому меч, оздоблений камінням. Король ще і обняв його, чого Серсея не передбачала, але тепер це вже не має значення. Лорас Тірел вмирає, і вона може дозволити собі великодушність.

- Розповідайте, - наказала вона. - Я хочу знати все, від початку і до кінця.

Коли він закінчив, в кімнаті стало зовсім темно. Королева запалила свічки і послала Доркас на кухню за хлібом, сиром і вареної яловичиною з хріном. За вечерею вона веліла Аурину повторити все ще раз, щоб краще запам'ятати.

Попередня
-= 239 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!