Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Невже на світі стільки карликів?

- Можна подумати, ці маленькі чудовиська так і повсюди, - поскаржилася вона, коли останнього донощика вивели. - Скільки їх залишилося?

- Принаймні, менше, ніж було, - зауважила леді Меррівезер. - Чи можу я мати честь супроводжувати вашу величність до двору?

- Якщо нудьга вас не лякає. Роберт був дурний в більшості речей, але в одному я з ним згодна: керувати державою - справа нудна і марудна.

- Мені сумно бачити вашу величність обтяженою турботами. Розважайтеся, веселіться, а нудні прохання нехай слухає ваш правиця. Давайте перевдягнемося служницями і проведемо день серед простого народу. Послухаємо, що вони говорять про падіння Драконячого Каменю. Я знаю один готель, де Лазурний Бард співає, коли не тішить слух маленької королеви, і льох, де фокусник перетворює свинець в золото, воду у вино, дівчаток - у хлопчиків. Може, він і з нами створить диво - хіба не цікаво побути одну ніч чоловіком?

Якщо вже ставати чоловіком, так тільки Джеймі. Будь Серсея чоловіком, вона б правила країною сама, а не від імені Томена.

- За умови, що ти залишишся жінкою, - сказала вона, знаючи, що Таєна хоче почути саме це. - Ти робиш погано, що так зваблюєш мене. Хороша б я була королева, якби ввірила державу трясущимся рукам Харіса Свіфта.

- Ваша величність дуже вірні своєму обов'язку, - надулася Таєна.

- Так - та до кінця дня пошкодую про це. - Серсея взяла повіреного під руку. - Йдемо.

Джалабхар Ксо звернувся до неї перший, як личило його титулу принца у вигнанні. Його чудовий, зшитий з пір'я плащ погано поєднувався з роллю смиренного прохача. Серсея, вислухавши звичайний заклик дати йому людей і зброї, щоб він міг відвоювати Долину Червоних Квітів, відповіла:

- Його величність веде власну війну, принц Джалабхар, і не може зараз виділити вам людей. Повернемося до цього на майбутній рік. - Те ж саме завжди говорив йому Роберт. На майбутній рік вона скаже, що цьому ніколи не бувати, але день, в який Драконячий Камінь перейшов під її руку, затьмарювати нема чого.

Лорд Таллін з Гільдії Алхіміків попросив, щоб їм дозволили вивести драконів з яєць, які можуть знайтися на Драконі Камені.

- Якщо вони і збереглися, Станіс напевно продав їх, щоб підняти свій заколот, - сказала йому королева, змовчавши про божевілля подібного задуму. З тих пір, як помер останній дракон Таргарієнів, всі спроби вивести нових кінчалися смертю, нещастям або ганьбою.

Депутація купців звернулася з проханням захистити їх від браавоського Залізного банку. Браавосійці вимагали термінового погашення всіх боргів і відмовляли у видачі нових позик. Нам потрібен власний банк , вирішила Серсея. Золотий банк Ланніспорта. Можливо, вона заснує його, коли трон Томена стане міцнішим. В очікуванні цього вона порадила купцям сплатити потрібне.

Депутацію духовенства очолював її старий друг септон Рейнард. В замок його супроводжували шість Синів Воїна - разом сім, священне число. У нового верховного септона - його горобецьства, за влучним висловом Лунатика, - без сімок нічого не обходиться. Пояси лицарів були розфарбовані в сім кольорів Віри, на Ефесах мечів і шоломах виблискували кристали. Великі трикутні щити, які вийшли з моди з часів Завоювання, прикрашала настільки ж міцно забута емблема - блискучий райдужний меч на темному полі. Близько ста лицарів, за словами Квиберна, вже принесли присягу ордену Синів Воїна, і щодня прибували нові. Хто б міг подумати, що в країні знайдеться стільки святош?

В основному це були домашні та межові лицарі, але зустрічалися і нащадки знатних будинків: молодші сини, дрібні лорди, люди похилого віку, бажаючі спокутувати минулі гріхи. І Лансель. Коли Квиберн повідомив їй, що її дурник кузен, кинувши замок і дружину, повернувся з наміром присвятити себе святій вірі, Серсея подумала, що радник вирішив пожартувати. Проте ось він, Лансель, - вартує разом з іншими, такими ж недоумкуватими.

Серсеї це зовсім не подобалося, а грубість і невдячність його горобецьства починали виводити з терпіння.

- Де верховний септон? - запитала вона Рейнарда. - Я кликала його, а не вас.

- Його святість мене послав замість себе, - почав Рейнард, старанно висловлюючи жаль обличчям і голосом. - І просив передати вашій величності, що сам він за покликом Сімох пішов битися зі злом.

- Яким це чином? Проповідуючи на Шовковій вулиці? Він вважає, що його молитва поверне шлюхам невинність?

- Батько і Мати створили нас так, щоб дружини, поєднуючись зі своїми чоловіками, народжували дітей, - відповів Рейнард. - Грішно і негідно продавати священні дітородні органи за мерзенні гроші.

Попередня
-= 242 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!