Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Їй приснився старий сон - три дівчинки в бурих плащах, стара, пахнучий смертю намет.

В шатрі, високому, з гострим верхом, теж було темно. Серсеї дуже не хотілося туди заходити - так само, як в десять років, - але подружки дивилися на неї, і вона не могла відступити. Увісні, як і в житті, їх було троє. Товста Жанея Фармен трималася позаду, як завжди. Диво, що вона досі не втекла. Мелара Гетерспун була сміливіше, старше і красивіше, хоча і рясніла веснянками. Вони втрьох вночі потихеньку встали з ліжок, завернулися в грубі плащі з капюшонами і прокралися через турнірне поле. Мелара чула, як шепотілися між собою служниці: чаклунка, мовляв, може проклясти чоловіка і примусити його закохатися, вміє викликати демонів і передбачати майбутнє.

В житті дівчата хихотіли й перемовлялися на ходу, перелякані і схвильовані в рівній мірі. Увісні справа йшла інакше. Лицарські павільйони стояли темні, а самі лицарі та їхні слуги, що траплялися назустріч, були виткані з туману. Дівчатка йшли довго, їх факели зовсім догоріли. Серсея бачила, як вони тиснуться одне до одного. Повертайте назад, не ходіть туди, хотіла сказати вона - і не могла вимовити ні слова.

Дочка лорда Тайвіна увійшла в намет перша, Мелара Гетерспун - друга, Жанея - остання, ховаючись за спинами подруг, як завжди.

Всередині їх зустріли запахи. Кориця, мускатний горіх, перець - червоний, білий і чорний. Мигдальне молоко, цибуля, гвоздика, лимонник, дорогоцінний шафран, ще більш рідкісні прянощі. Світло давала тільки залізна жаровня у вигляді голови василіска. Тьмяне зелене світло, від якого стіни шатра походили на мертву гниючу плоть. В житті теж так було? Серсея вже не пам'ятала.

Чаклунка спала - як увісні, так і в житті. Не турбуйте її , хотілося крикнути Серсеї. Ніколи не будіть сплячу чаклунку , дурні ви, дівчата. Але вона нічого не могла сказати, а дівчинка скинула плащ, штовхнула матрац, на якому лежала чаклунка, і сказала: «Вставай і передбач нам Долю».

Маггі Жаба відкрила очі, і Жанея з вереском кинулася геть з шатра. Дурна товстуха Жанея, з обличчям як тісто, бо боялася всього на світі, на перевірку виявилася розумнішою за всіх. Вона досі живе на Світлому острові, вийшла за прапороносця свого брата і народила з дюжину дітлахів.

Жовті очі старої злиплися від якоїсь погані. Коли чоловік привіз її з сходу разом з вантажем прянощів, говорили в Ланніспорті, вона була молода і красива, але роки і чаклунське ремесло залишили на ній слід. Вона була присадкувата, вся в бородавках, з зеленими брилами. Зуби у неї всі випали, груди звисали до колін. Поблизу від неї пахло хворобою, дихання теж відгонило чимось нечистим.

- Ідіть геть, - сказала вона хрипким шепотом.

- Ми прийшли дізнатися про своє майбутнє, - відповіла на це маленька Серсея.

- Ідіть, - повторила стара.

- Ми чули, що ти вмієш передбачати, - сказала Мелара. - Ми тільки хочемо знати, за кого вийдемо заміж.

- Ідіть, - втретє повторила Маггі. Послухайте її , крикнула королева, якби могла. У вас ще є час. Біжіть , дурні!

- Пророкуй, - взялася в боки дівчинка із золотими кучериками, - інакше я піду до мого лорда батька і попрошу, щоб тебе висікли.

- Ну будь ласка, - розчулено підхопила Мелара. - Скажи, що нас чекає, і ми відразу підемо.

- У декого майбутнього немає зовсім, - страшним низьким голосом пробуркотіла Маггі і поманила дівчаток до себе. - Що ж, підходьте, раз такі вперті. Ідіть сюди, мені потрібна ваша кров.

Мелара зблідла, а Серсея ні крапельки. Не стане левиця боятися жаб, навіть самих старих і потворних. Їй би послухати чаклунки і втекти - замість цього вона взяла кинджал, який дала їй Маггі, і провела кривим лезом по великому пальцю - собі і Меларі.

У зеленому шатрі кров не здавалася червоною, а чорною.

- Давайте сюди, - пожувавши беззубим ротом, наказала Маггі. Серсея простягла їй руку, і та припала до ранки яснами, м'якими, як у немовляти. Королева досі пам'ятала їх холодне, ні на що не схоже дотик.

- Можеш поставити три питання, - сказала потім чаклунка. - Питай або йди. - Йди , молила увісні королева, прикуси язика і біжи. Але дівчинка була дуже нерозумна, щоб боятися.

- Коли я вийду заміж за принца? - запитала вона.

- Ніколи. Ти вийдеш за короля.

Дівчинка наморщила лоб під золотими кучериками. Через роки вона вирішила, що стане дружиною Рейєгара, лише коли помре його батько, король Ейєрис.

- Так я буду королевою? - задала вона своє друге питання.

- Будеш, - злобно виблискуючи жовтими очима, сказала Маггі. - Будеш, поки не прийде інша, молодше і красивіше. Вона скине тебе і забере все, що тобі дорого.

Попередня
-= 244 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!