Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Ти просто перераховуєш всіх чоловіків, які у неї були, - сказала вона, - а нам потрібна правда.

- Правда... - Уот дивився на неї блакитним оком - єдиним, яке Квиберн йому залишив. На місці передніх зубів зяяв кривавий пролом. - Так, я, напевно, забув...

- Хорас і Хоббер ні при чому, вірно?

- Вірно...

- І сір Лорас теж. Я впевнена, що Маргері приховувала свої каверзи від брата.

- Так. Тепер я згадав. Одного разу, коли прийшов сір Лорас, мені довелося сховатися під ліжком. Він нічого не повинен знати, сказала вона.

- Ця пісня мені подобається більше інших. - Нема чого припутувати до справи великих лордів. Що до решти... Сір Таллад - межовий лицар, Джалабхар Ксо - жебрак вигнанець, Кліфтон - простий гвардієць. А Осні стане родзинкою цього пудингу. - Тепер, коли сказав усе, тобі стало легше, я знаю. Повториш все це на суді. Але якщо ти знову захочеш брехати...

- Ні. Я скажу все як є. А потім...

- Тобі дозволять надіти чорне, обіцяю. Перев'яжіть йому рану, - звеліла Серсея Квиберну, - і дайте макового молока від болю.

- У вашої величності добре серце. - Квиберн кинув закривавлену бритву в склянку з оцтом. - Маргері може здивувати пропажа її співака.

- Співаки, як відомо, не залишаються довго на одному місці, сьогодні - тут, завтра - там.

Піднімаючись по темних сходах з підземелля, Серсея захекалася. Докопуватися до правди - нелегка справа, а далі буде ще важче. Їй треба бути сильною. Вона робить все це заради Томена, заради всіх своїх підданих. Шкода, що Маггі Жаба вже померла. Тьху на твоє пророцтво , стара відьма. Маленька королева хоч і молодша за мене , але красивіше ніколи не була , і скоро вона помре , як і ти.

Леді Меррівезер чекала її в спальні. Стояла чорна ніч, Джаселина і Доркас спали, але Таєна не змикала очей.

- Страшно було? - запитала вона.

- Ти й уявити собі не можеш. Треба б прилягти, але я боюся поганих снів.

Таєна погладила її по голові.

- Це все заради Томена.

- Так. Я знаю, - знизала плечима Серсея. - Фу, як в горлі дере. Будь милою, налий мені вина.

- Я зроблю для тебе все, що завгодно. Це єдине моє бажання.

Брехуха. Я Знаю , чого ти бажаєш. Тим краще. Ця жінка закохана в мене по вуха , то справді зробить усе , що я накажу , - і вона , і її чоловік. Якщо вірність можна купити за пару поцілунків , воно того варто. Таєна не гірше більшості чоловіків і дітей від неї , у всякому разі , вже точно не буде.

Вино допомогло, але не до кінця.

- Я відчуваю себе замараною, - поскаржилася королева, стоячи біля вікна з чашею.

- Ванна поправить справу, любов моя. - Таєна розбудила Джаселину і Доркас, веліла їм наносити води, розпустила шнурівку на сукні Серсеї і роздяглася сама.

Ванну вони приймали разом - Серсея ніжилася в обіймах Таєни.

- Потрібно позбавити Томена від найгіршого, - сказала королева мирійці. - Маргері кожен день ходить з ним у септу, щоб помолитися про зцілення свого брата. - Сір Лорас, до роздратування Серсеї, все ще чіплявся за життя. - І кузин її він теж любить. Йому буде важко втратити всіх відразу.

- Може, не всі три винні, - зауважила Меррівезер. - Одна могла бути непричетна. Те, що їй доводилося спостерігати, викликало в неї відразу...

- ...і після належних умовлянь вона дасть свідчення проти інших. Добре - яка ж з них невинна?

- Елла.

- Скромниця?

- Скромниця з вигляду, але собі на умі. Подай її мені, люба.

- Охоче. - Визнання одного тільки Лазурного Барда недостатньо. Співаки тим і заробляють на життя, що брешуть. Елла Тірел, якщо Таєна зможе умовити її, буде великою підмогою. - Сір Осні теж зізнається. Іншим слід переконати, що лише щиросердна сповідь забезпечить їм помилування і Стіну. - Джалабхар Ксо напевно віддасть перевагу зізнанню. Щодо інших Серсея не була так впевнена, але Квиберн вміє переконувати.

Коли вони вилізли з ванни, над Королівською Гаванню займався світанок. Пальці королеви зморщилися від довгого сидіння в гарячій воді.

- Залишся зі мною, - сказала вона Таєні. - Не хочу спати одна. - Перед тим, як лягти, вона навіть молилася, просячи Матір послати їй гарні сни.

Серсея могла б і не старатися - боги, як завжди, залишалися глухі. Вона знову опинилася у в'язниці, але тепер до стіни прикували не співака, а її. Вона була гола, і кров текла з ран на місці відкушених Бісом сосків. «Прошу тебе, - благала вона, - не діти, не чіпай моїх дітей». Тіріон лише посміхався на це - теж голий, весь в шерсті, справжня мавпа. «Ти побачиш, як їх коронують, - сказав він, - і побачиш їх смерть». Він почав смоктати її криваві груди, і біль пронизав Серсею розпеченим ножем.

Попередня
-= 264 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!