Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Дякую вам, добрі сіри, - сказала вона. - Охоче розділю з вами трапезу. - Брієна зпішилась, розсідлала кобилу, напоїла її, стриножила і пустила пастися. Зброю, щит і поклажу вона склала під в'язом. Тут і форель поспіла. Сір Крейтон подав Брієні рибину, і вона, підібгавши ноги, сіла на землю.

- Ми тримаємо шлях у Синій Діл, міледі, - повідомив їй Довгий Сук, поїдаючи власну форель за допомогою пальців. - Ви вчините мудро, якщо поїдете з нами. На дорогах неспокійно.

Брієна могла б багато розповісти йому про небезпеку на дорогах.

- Дякую, сер, але я не потребую вашого захисту.

- Я наполягаю. Справжній лицар повинен оберігати слабку стать.

- Ось мій захисник, сір. - Брієна зворушила руків'я свого меча.

- Що користі від меча, якщо до нього не додається чоловік.

- Я ним непогано володію сама.

- Як вам завгодно. З леді сперечатися нечемно. Однак втрьох їхати все-таки краще, ніж поодинці.

Ми виїхали з Ріверрана втрьох , але Джеймі позбувся руки , а Клеос Фрей - життя.

- Ваші коні не встигатимутьнуть за моєю, - зауважила вона, кинувши погляд на Крейтонового бурого ревматичного мерина і замореного одра сіра Ілліфера.

- Мій скакун чудово послужив мені на Чорноводній, - заперечив сір Крейтон. - Я порубав там дюжину ворогів і заробив хороший викуп. Ви, може, знали сіра Герберта Боллинга? Більше ви його не побачите. Я вбив його на місці. Коли мечі починають дзвеніти, сір Крейтон Довгий Сук завжди в перших рядах.

- Облиш, Крей, - хмикнув старий. - Таким, як вона, ми з тобою ні до чого.

- Таким, як я? - Брієна не зовсім розуміла, про що він.

Сір Ілліфер показав скрюченим пальцем на її щит. Фарба на дереві облупилася, але чорна летюча миша на поділеному срібно золотому полі виднілася досить добре.

- Ви носите помилковий щит, на який не маєте права. Останнього з Лотстонів вбив дід мого діда. З тих пір ніхто не сміє з'являтися публічно з нетопирем, чорним, як справи його господарів. - Цей щит сір Джеймі взяв з збройової в Харренхоллі, а Брієна знайшла його на стайні разом з кобилою, сідлом, вуздечкою, кольчугою, шоломом, двома гаманцями - із золотом і сріблом - і пергаментом, більш цінним, ніж обидва з них.

- Свій щит я втратила, - пояснила вона.

- Справжній лицар - ось єдиний щит, якого потребує діва, - проголосив сір Крейтон.

- Босий шукає собі чоботи, - ніби не чуючи їх, продовжував сір Ілліфер, - а змерзлий - плащ. Але хто ж стане одягатися в ганебне лахміття? Цей герб носили лорд Лукас Звідник і сір Манфред Чорний Ковпак, його син. Я запитую себе: хто захоче взяти його собі, якщо не той, чий гріх ще більш тяжкий... і свіжіший? - Він оголив свій непоказний кинджал з дешевої сталі. - Жінка, не по людськи велика і сильна, що приховує власну емблему... Перед тобою, Крей, Тартська Діва, перерізавша горло королю Ренлі.

- Брехня. - Ренлі Баратеон був для неї більше ніж королем. Вона полюбила його з тих самих пір, як він заїхав до них на Тарт, святкуючи своє повноліття. Її батько влаштував бенкет у його честь і наказав їй бути за столом - інакше вона забилася б у свою кімнату, як поранений звір. В ту пору вона була не старше Санси і боялася знущань більше ніж мечів. «Вони дізнаються про троянду, - сказала вона лорду Сельвіну, - і посміються наді мною». Але Вечірня Зірка наполіг на своєму.

А Ренлі Баратеон тримав себе з нею чемно, точно не помічаючи, як вона потворна. Навіть танцював з нею. У його руках вона відчувала себе граціозною і ніби літала над підлогою. Інші кавалери, наслідуючи його, теж стали просити її на танець. З того дня вона мріяла лише про одне: бути поруч з лордом Ренлі, служити йому, захищати його. Але врешті-решт вона його підвела. Ренлі помер у неї на руках, хоча вона не винна в його смерті - але ці межові лицарі її не зрозуміють.

- Я з радістю віддала б життя за короля Ренлі, - сказала вона. - Я не завдавала йому шкоди - клянуся в тім на своєму мечі.

- На мечі має право клястися лише лицар, - сказав сір Крейтон, а сір Ілліфер звелів:

- Присягніть Сімома.

- Добре. Клянуся Матір'ю, що не завдавала шкоди королю Ренлі. Не знати мені її милосердя, якщо я брешу. Присягаюся Батьком, нехай розсудить він мене справедливо. Клянуся Дівою і Старою, Ковалем і Воїном. Клянуся Невідомим - нехай забере він мене, якщо я збрехала.

- Міцна клятва для дівчини, - визнав сір Крейтон.

- Ну що ж, - знизав плечима сір Ілліфер. - Якщо вона сказала неправду, боги покарають її. - Він сховав кинджал назад. - Перша варта ваша.

Лицарі вляглися спати, а Брієна ходила по маленькому биваку, слухаючи, як потріскує багаття. Краще б мені їхати далі , думала вона, - але не кидати ж цих, нехай навіть чужих людей без охорони. По дорозі навіть вночі їздили вершники, а в лісі чути шарудіння: хто знає, сови це, Лис або щось інше. І Брієна несла свій варту, не піднімаючи руки з меча.

Попередня
-= 27 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!