Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- У Потрійних Воріт є місце, де караванники запасаються для переходу через пустелю. Знайди караван, що йде до Принцевого перевалу, і пообіцяй купцеві сто оленів, якщо він віддасть лист лордові Фаулеру у власні руки.

- Добре. - Седра сховала послання за корсаж. - Я знайду когось ще до заходу, принцеса.

- Чудово. Завтра розповіси, що у тебе вийшло.

Але назавтра Седра до неї не повернулася, не прийшла й на наступний день. Ванну принцесі налили Морра і Меллея, вони ж помили їй спину і розчесали волосся.

- А що Седра, не захворіла? - запитала Аріанна, але вони не відповіли. Все ясно - Седру схопили. В ту ніч принцеса майже не спала з страху перед можливими наслідками.

Коли Тимот вранці приніс їй сніданок, вона попросила про побачення не з батьком, а з Рікассо. Принца Дорана вона, схоже, не дозовется, але сенешаль зобов'язаний з'явитися на поклик законної спадкоємиці замку.

Був зобов'язаний, але не з'явився.

- Ти передав Рикассо, що я сказала? - запитала вона, побачивши Тимота знову. - Передав, що він мені потрібен? - Слуга мовчав, і Аріанна перевернула йому на голову штоф з червоним вином. Той ретирувався весь мокрий, з видом ображеної гідності. Батько, як видно, вирішив згноїти її тут. Або намірився видати за якогось мерзенного старого дурня, протримавши її під замком до шлюбної ночі.

Аріанна Мартелл зросла в очікуванні, що колись батько підбере їй гідного чоловіка. Така Доля всіх принцес, говорили їй... хоча дядько Оберин дивився на це дещо по іншому. «Хочете заміж, то виходьте, - говорив він своїм власним дочкам, - а ні, так живіть в своє задоволення. В цьому світі так мало радості. Але вибирайте гарненько: якщо хто з вас зв'яжеться з дурнем або грубою твариною, нехай не чекає від мене визволення. Я дав вам всі засоби, щоб ви самі з цим справлялися».

Однак спадкоємиця принца Дора ніколи не користувалася свободою, яку надавав своїм незаконним дочкам принц Оберин. Вона знала, що повинна буде вийти заміж, і погоджувалася з цим. Дрю охоче взяв би її, як і його брат, Лицар Лимонного Гаю, а Дейємон Сенд зважився навіть просити її руки. Але Дейємон був байстрюк, і в наміри принца Дорана не входило віддавати дочку дорнійцю.

Аріанна погоджувалася і з цим. Одного разу до них приїхав брат короля Роберта, і вона всіляко намагалася зачарувати його - але тоді вона ледь вийшла з дитячого віку, і її хитрощі не стільки надихали лорда Ренлі, скільки смішили. Пізніше Хостер Таллі запросив її відвідати Ріверран для знайомства з його спадкоємцем, і вона на радощах поставила Діві багато свічок, але принц Доран відхилив запрошення. Вона думала навіть про Уілласі Тірелі з його пошкодженою ногою, але батько не пустив її і в Хайгарден. Разом з Тієною вона вирушила туди без його згоди, але принц Доран перехопив їх у Вервія і повернув назад. У тому ж році принц спробував заручити її з Беном Бісбері, дрібним лордом років вісімдесяти, сліпим і беззубим.

Пару років потому Бісбері помер, і вона заспокоїлася на предмет свого найближчого майбутнього. Лорд Переправи тільки що одружився в черговий раз, і з цього боку їй теж нічого не загрожувало. Однак лорди Естермонт, Росбі і Грандисон були все ще живі і вільні від шлюбних уз. Грандисона називали Сивобородим, але коли вона з ним познайомилася, його борода встигла стати білою, як сніг. На бенкеті в його честь він заснув між рибними і м'ясними стравами. Дрю вважав це цілком доречним, оскільки емблемою лорду служив сплячий лев. Гаррин підбадьорював її зав'язати вузлом його бороду і подивитися, прокинеться він чи ні, але вона утрималася. Грандисон в поводженні був досить приємний і вигідно відрізнявся характером від сварливого Естермонта, а здоров'ям - від хворого Росбі, але стати його дружиною, вона відмовилася навідріз. Не бувати цьому, навіть якщо Хотах встане у неї за спиною зі своєю сокирою.

...Минуло два дні. Женихи до неї не приходили, Седра теж не з'являлася. Аріанна спробувала спокусити Морру і Крейдалею таким же чином, але з цього нічого не вийшло. Поодинці вона, може бути, і вмовила б їх, а разом сестри стояли горою. До цього часу принцеса вже залюбки провела б вечорок на дибі і покуштувала розжареного заліза. Самотність потроху зводила її з розуму. За свої злочини вона заслужила плаху, але їй навіть в цьому відмовляли. Батько, судячи з усього, має намір замкнути її тут назавжди і забути про її існування. Мейстер Калеотт, можливо, вже готує указ про призначення Квентіна спадкоємцем Дорна.

Дні минали один за іншим - Аріанна їм вже і рахунок втратила. Вона все більше часу проводила в ліжку, встаючи тільки лише по потребі. Їжа, яку їй приносили, остигала незаймана. Аріанна весь час спала і ніяк не могла виспатися. Нашвидку попросивши милості у Матері і мужності у Воїна, вона засинала знову. Вчорашню їжу замінювали свіжою, але принцеса до неї не доторкалася. Одного разу вона, зібравшись з силами, викинула все у вікно, щоб не піддатися спокусі, і проспала після цього цілих півдня.

Попередня
-= 270 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!