Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Нарешті чиясь груба рука труснула її за плече, і голос, знайомий їй з дитинства, сказав:

- Вставайте, маленька принцеса, і одягайтеся. Принц кличе вас до себе. - Хотах, її старий друг і покровитель, стояв поруч і говорив з нею!

Аріанна сонно всміхнулася. Нічому в житті вона так не раділа, як цьому обличчю у бойових шрамах і басистому голосу з норвоським вимовою.

- Що ви зробили з Седрою?

- Принц відправив її у Водні Сади. Він сам вам все скаже, але спочатку треба вмитися і поїсти.

Вигляд у неї, мабуть, був дуже нещасний. Аріанна вилізла з ліжка, слабка, як кошеня.

- Вели Моррі і Меллеї приготувати мені ванну, - сказала вона, - а Тимот нехай принесе їжу. Нічого важкого. Холодний бульйон, трохи хліба і фруктів.

- Добре, - сказав Хотах, і це слово прозвучало в її вухах музикою.

Поки принцеса милася і причісувалася, капітан чекав за дверима. Вона підкріпилася сиром і фруктами, випила трохи вина, щоб заспокоїти шлунок. Батько, якого вона ніколи не боялася, вселяв їй страх. Зрозумівши це, вона пирхнула, і вино потекло у неї з носа. Для зустрічі вона вибрала просту полотняну сукню кольору слонової кістки, з вишитими за корсажу і рукавах виноградними лозами та пурпуровими китицями. Коштовності ні до чого - вона повинна бути скромною, виражаючою каяття всім своїм виглядом. Вона кинеться до ніг принца і буде благати про прощення - інакше їй більше ніколи не чути людського голосу.

Коли вона нарешті приготувалася до виходу, стало смеркатися. Вона думала, що Хотах проводить її в Сонячну вежу, але вони прийшли в батьківську світлицю, де принц сидів за столом для кайвасси, з ногами на м'якій лавочці, крутячи в червоних опухлих пальцях ониксового слона. Таким хворим вона ще жодного разу його не бачила. Обличчя бліде, одутле, а суглоби так запалилися, що на них навіть з боку боляче дивитися. У Аріанни здригнулося серце... але вона чомусь не змогла змусити себе впасти на коліна, як збиралася, і сказала тільки:

- Здрастуй, батьку.

Принц підняв на неї очі, повні страждання - ччерез подагру або через неї?

- Дивний народ ці волантинці, - промовив він, поставивши слона. - Я побував як у Волантисі на шляху до Норвоса, де зустрів Мелларіо. У Норвосі дзвонили дзвони, на сходах танцювали ведмеді. Арео повинен пам'ятати той день.

- Я пам'ятаю, - гучним басом підтвердив Хотах. - Ведмеді танцювали, дзвони дзвонили, а принц був одягнений у червоні, золоті та оранжеві кольори. Міледі ще запитала, хто це так виблискує.

- Залиш нас, капітан, - зі слабкою усмішкою наказав принц.

Хотах ударив держаком сокири в підлогу, повернувся і вийшов.

- Я і в тебе розпорядився поставити стіл для кайвасси, - сказав принц, коли вони залишилися вдвох.

- З ким мені там було грати? - Вже не затьмарила чи подагра його розум, думала Аріанна. З чого він раптом заговорив про гру?

- З самою собою. Іноді буває корисно як слід розібратися в грі, перш ніж її починати. Добре ти знайома з кайвассою, Аріанна?

- Достатньо, щоб грати в неї.

- Грати, але не вигравати. Мій брат любив бійку заради самої бійки, я ж граю тільки в ті ігри, які можу виграти. Кайвасса не для мене. - Він помовчав, пильно дивлячись на неї, і запитав: - Навіщо? Відповідай, Аріанна, - навіщо?

- Заради честі нашаго будинку. - Голос батька розсердив її - він звучав так сумно, так слабо. Адже ти ж принц! - мало не крикнула вона. Ти повинен зараз лютувати! - Твоя м'якість ганьбить весь Дорн, батько. Твій брат поїхав в Королівську Гавань замість тебе, і його там вбили!

- Ніби я сам не знаю. Я бачу Оберина всякий раз, як закриваю очі.

- Не сумніваюся, що він наказує тобі відкрити їх. - Аріанна сіла за ігровий столик навпроти батька.

- Я не дозволяв тобі сісти.

- Тоді поклич Хотаха і накажи висікти мене за зухвалість. Ти маєш на це право як принц Дорнійський. - Вона помацала стоячого на дошці коня. - Ти вже схопив сіра Герольда?

- Якщо б так. Ти вчинила безглуздо, посвятивши його в свій задум. Темна Зірка - найнебезпечніший чоловік в Дорні. Ви з ним завдали нам великої шкоди.

- Але ж Мірцелла не... - боязко почала Аріанна.

- Вона не померла, хоча Темна Зірка зробив все що від нього залежало. Всі дивилися на свого білого лицаря, бо про Дейну ніхто нічого толком сказати не може. Схоже, його кінь в останню мить шарахнув убік, інакше він зніс би дівчинці півголови. А так він просто розсік їй щоку до кістки і відтяв праве вухо. Мейстер Калеотт врятував їй життя, але обличчя принцесі не повернуть ні зілля, ні примочки. Вона перебувала під моєю опікою, Аріанна, і була заручена з твоїм рідним братом. Ти збезчестила весь наш рід.

Попередня
-= 271 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!