Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Алейна все це розуміла, але в відсутність Петіра всі турботи по спуску Зяблика з гори цілком лягали на неї.

- Дайте мілорду чашку солодкого молока, - сказала вона, - ось тремтіння і заспокоїться.

- Він пив його всього три дні тому, - заперечив мейстер.

- Та вчора на ніч хотів випити, але ви йому відмовили.

- Дуже скоро. Міледі не розуміє. Я говорив лорду протектору: «солодкий сон» запобігає падучій, але не лікує її, і в майбутньому...

- Майбутнє втратить свій сенс, якщо мілорд звалиться з гори через припадок. Я знаю, що батько, будь він тут, наказав би вам заспокоїти лорда Роберта, чого б це ні коштувало.

- Я спробую, міледі, але його напади посилюються, а кров стала такою рідкою, що я не наважуюся більше ставити п'явки. «Солодкий сон»... ви впевнені, що у нього не було носової кровотечі?

- Він хлюпав носом, але крові не було видно.

- Я повинен поговорити з лордом протектором. І цей бенкет... розумно тягнути на нього хлопчика після небезпечної подорожі?

- Бенкет буде не дуже великий, - заспокоїла мейстера Алейна. - Всього чоловік сорок гостей. Лорд Нестор з домашніми, Лицар Воріт, ще кілька лордів і васалів...

- Ви ж знаєте, що лорд Роберт не любить чужих, а тут ще пияцтво, шум... музика, яка лякає його.

- Музика заспокоює, - поправила Алейна, - особливо велика арфа. Спів - ось чого він не виносить з тих пір, як Маріллон вбив його матір. - Вона так звикла до цієї брехні, що часом згадувала все, що сталося саме так; правда представлялася їй не більш ніж поганим сном, який деколи турбував її ночами. - У лорда Нестора на бенкеті не буде співаків, тільки флейти та скрипки для танців. - Як їй бути, коли музика заграє? На це важке питання її серце і голова відповідали суперечливо. Санса любила танцювати, але Алейна... - Дайте йому чашку солодкого молока на дорогу, ще одну - коли сядемо за стіл, і все пройде добре.

- Воля ваша. - Вони зійшли зі сходів. - Але потім потрібно буде зробити перепочинок на півроку, якщо не більше.

- Це ви обговоріть з лордом протектором. - Алейна, протиснувшись у двері, пішла через подвір'я. Вона знала, що мейстер думає про благо свого підопічного, але те, що добре для хлопчика Роберта лордові Аррену не завжди на користь. Так сказав Петір, і це правда. Мейстер Колемон дбає тільки про хлопчика, а у неї з батьком коло турбот куди ширше.

На подвір'ї лежав старий сніг, з терас і веж кришталевими списами звисали бурульки. Гніздо, збудоване з білого каменю, взимку стало ще білішим. Тут красиво і безпечно, але Алейна, як не старалася, так і не змогла полюбити це місце. Ще до відходу вниз слуг і варти замок представлявся їй чимось на кшталт гробниці, особливо коли Петір поїхав. Після Маріллона тут не чути ні пісень, ані сміху. Навіть боги зберігають мовчання. У замку є септа, але немає септона, є богороща, але немає серце дерева. Алейні здавалося, що молитви, вимовлені тут, не знайдуть відгуку, але деколи вона відчувала себе такою самотньою, що все ж молилася. Їй відповідав тільки вітер, безугавно співаючий навколо семи білих веж і при кожному пориві стрясаючий Місячну Браму. Вона знала, що взимку буде ще гірше. Зима зробить замок холодною білою в'язницею.

Однак думка про від'їзд лякала Алейну не менше, ніж Роберта. Вона просто краще вміла приховувати свій страх. Батько казав їй, що боятися не соромно - соромно тільки показувати свій страх іншим людям. «Страх супроводжує життя кожної людини», - сказав він. Алейна якось не зовсім в це вірила. Сам Петір Бейліш нічого не боїться - мабуть, він сказав це для того, щоб надати сміливості їй. Хоробрість дуже знадобиться Алейні внизу, де небезпека викриття зростає в багато разів. Друзі Петіра при дворі повідомили йому, що люди королеви всюди розшукують Біса і Сансу Старк. Якщо мене знайдуть , це буде коштувати мені голови , вона нагадувала собі, спускаючись по зледенілим кам'яними сходами. Я повинна бути Алейною завжди - і всередині , і зовні.

У кімнаті з воротним механізмом Лотор Брюн, тюремник Морд і двоє слуг вантажили скрині і тюки у шість величезних дубових колисок, на трьох чоловік кожна. У цих колисках найлегше потрапити в замок Небесний, що стоїть в шестистах футах нижче Гнізда. Можна також спуститися з природної кам'яної труби з підвалу. Є і третій шлях - той, яким покинули замок леді Ліза і Маріллон...

- Що малий, встав? - запитав сір Лотор.

- Його купають. Через годину він буде готовий.

- Добре було б. Мія довше полудня чекати не стане. - У кімнаті не топили, і він при кожному слові видихав пар.

- Вона почекає, - сказала Алейна. - Повинна почекати.

Попередня
-= 277 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!