Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Карлик одружився на дочці Неда Старка, а не на моїй. Але не хвилюйся, це всього лише заручини. Ми почекаємо з весіллям, поки Серсеї не настане кінець, а Санса благополучно не овдовіє. Крім того, ти повинна познайомитися зі своїм нареченим і заслужити його схвалення. Леді Уейнвуд не стане одружувати його проти волі - це її умова.

- Леді Уейнвуд? - Алейна вухам своїм не вірила. - Навіщо їй треба женити свого сина на...

- На незаконнонародженій? Для початку не забувай, що ти байстрюк лорда протектора. Уейнвуди - рід древній і гордий, але не такі багаті, як може здатися з боку. Я переконався в цьому, почавши скуповувати їх боргові розписки. Втім, сина леді Анья на золото б не проміняла. А ось вихованець... юний Гаррі їй всього лише далекий родич, а придане, яке я запропонував її милості, ще більше того, що отримав нещодавно лорд Корбрей. За меншого вона не ризикнула б накликати на себе гнів Бронзового Джона. Ця змова порушить всі його плани. Ти заручена з Гарольдом Хардингом, мила, - за умови, що зумієш завоювати серце цього молодика, що тобі буде зовсім не важко.

- Гаррі Спадкоємець? - Алейна спробувала згадати, що розповідала їй в дорозі Міранда. - Його тільки що посвятили в лицарі, і в нього є дитина від якоїсь селянської дівчини.

- Їх у нього двоє, від різних матерів. Перед Гаррі не так легко встояти. Світле волосся, сині очі, ямочки на щоках. Ось він галантний кавалер, суперечки немає. Коли про це буде оголошено, мила, тобі позаздрять всі благородні діви Долини, а також річкових земель і Простору.

- Але чому? - дивувалася вона. - Невже сер Гарольд... справді спадкоємець леді Уейнвуд? Адже у неї ж є сини...

- Цілих три. І доньки, і онуки.

- Хіба вони не випереджають Гаррі? Я нічого не розумію.

- Зараз зрозумієш. Слухай. - Петір легенько провів пальцем по її долоні. Від нього пахло вином, гвоздикою, мускатним горіхом. - Почнемо з лорда Джаспера Аррена, батька, лорда Джона.

У нього було троє дітей, два сини і дочка. Джон, старший, успадкував Гніздо і титул. Його сестра Аліс вийшла за сіра Елліса Уейнвуда, дядька нинішньої леді Уейнвуд. Аліс і Елліс - мило, чи не правда? Молодший син лорда Джаспера, Роннел, одружився на дівчині з дому Бельморів, але незабаром помер від живота. Їх син Елберт народився в той самий час, як бідолаха Роннел помирав. Поки все зрозуміло, мила?

- Так. Джон, Еліс і Роннел, який помер.

- Чудово. Джон Аррен був одружений тричі, але від перших двох дружин не мав нащадків, тому довгі роки його спадкоємцем вважався племінник Елберт. Елліс тим часом орав Аліс справно, і вона щороку народжувала. Вона принесла чоловікові дев'ять дітей, вісім дівчаток і одного хлопчика, теж Джаспера - він позбавив матір останніх сил, і вона померла. Цей Джаспер, не оцінивши героїчних зусиль своїх батьків, в три роки отримав кінським копитом по голові і відправився слідом за жінкою. Дві його сестри незабаром померли від віспи - залишилося шестеро. Старша вийшла за сіра Денніса Аррена, далекого родича лордів Гнізда. В Долині живе кілька гілок Арренів, настільки ж гордих, як і жебраків, - не вважаючи Арренів з Чайкового міста, у яких вистачає розуму укладати шлюби з купецькими дітьми. Ці багаті, але так зпростились, що про них не прийнято говорити. Сір Денніс походив з гордої і бідної гілки... але був при цьому прославленим турнірним бійцем, красивим, галантним і сповненим учтивих манер. А тут ще чарівне ім'я Аррен... все це разом перемогло дівчину Уейнвуд. Їх майбутні діти у разі якогось нещастя з Елбертом обіцяли стати спадкоємцями Гнізда. І з Елбертом насправді сталося нещастя по імені король Ейєрис... ти ж знаєш цю історію?

- Божевільний Король убив його, - кивнула Алейна.

- Абсолютно вірно. Незабаром після цього сір Денніс відправився воювати, залишивши вдома вагітну дружину, і загинув в Дзвоновій битві - від надлишку відваги і ворожої сокири. Його леді не перенесла цієї звістки, а новонароджений хлопчик ненадовго її пережив. Джон Аррен тим часом знайшов собі молоду дружину, яка, як він не без підстави вважав, була цілком здатна до дітородіння. Але від Лізи, як ми з тобою знаємо, він отримав тільки викидні, мертвенароджених немовлят і бідного Зяблика.

Це повертає нас до п'яти залишившихся дочок Аліс і Елліса. Старша, сильно знівечена тією самю віспою, яка вбила її сестер, зробилася септою. Другу спокусив якийсь найманець. Сір Елліс вигнав її з дому, народжена нею дитина померла в дитинстві, і вона пішла в Мовчазні Сестри. Третя вийшла за Лорда Чиновника, але виявилася безплідною. Четверту на шляху в річкові землі, де вона збиралася вийти за якогось Бракена, викрали Обгорілі. Залишається наймолодша. Вона вийшла за лицаря землевласника, васала Уейнвудів, народила йому сина Гарольда і померла. - Петір торкнувся губами зап'ястя Алейни. - А тепер скажи, мила, - чому Гаррі прозвали Спадкоємцем?

Попередня
-= 284 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!