Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Було б що втрачати.

- У мене залишаться шрами?

- Цей звірюка пів щоки вам від'їв, міледі.

Брієна не відчула особливого потрясіння. «Кожен лицар носить на собі бойові шрами. - сказав їй сір Гудвін, коли вона попросила навчити її військової науки. - Чи Готова ти до цього, дівчинка?» Він, правда, говорив про сліди від меча, а не про гострі зуби Кусаки.

- Навіщо вправляти мені кістки і промивати рани, якщо ви хочете мене повісити?

- І правда, навіщо? - Старий перевів погляд на свічку, ніби не міг більше виносити виду Брієни. - Мені сказали, ви хоробро билися в готелі. Лім не повинен був йти звідти. Йому було наказано зачаїтися поблизу і скакати до перекресту, як тільки покажеться дим з труби. Але він почув, що Скажений Пес Солеварненський йде на північ вздовж Зеленого Зубця, і клюнув на цю наживку. Дуже вже ми довго на них полювали. Коротше кажучи, він тільки через півдня зметикував, що скоморохи завели коней у струмок, щоб заплутати сліди, і у нього за спиною повернули назад. А потім ще довелося об'їжджати колону Фреївських лицарів. Якби не ви, з готелю до його приїзду залишилися тільки трупи. Тому-то, напевно, Джейна вас і перев'язала. Ці рани ви отримали з честю, хоча і можете бути винні в чомусь іншому.

В чомусь іншому.

- Що ж поганого я, по-вашому, зробила? Та хто ви такі?

- Ми були королівськими людьми, коли починали, але у нас більше немає короля. Були братами, але наше братство розпалося. Я сам. по правді кажучи, не знаю, хто ми і куди нам тепер податися. Знаю лише, що наш шлях темний. Багаття не показують, що чекає нас у його Кінці.

Я-то знаю, чим ви скінчите. Я бачила повішених на деревах.

- Багаття. - повторила вона, і раптом їй все стало ясно. - Ви мирійський жрець. Червоний чарівник.

- Полинявший до рожевого, - з сумною посмішкою зауважив він. подивившись на своє вбрання. - Але я справді Торос з Миру, поганий жрець і ще гірший чарівник.

- Ви соратник Дондарріона, лорда-блискавки.

- Блискавки спалахують і гаснуть, так само відбувається і з людьми. Боюся, що вогонь лорда Беріка пішов з цього світу. Нас тепер очолює тінь, а не блискавка.

- Пес?

- Пес помер і похований. - стиснув губи жрець.

- Я його бачила по дорозі сюди.

- Гарячкове марення міледі.

- Він сказав, що повісить мене.

- Навіть бачення можуть брехати. Давно ви їли, міледі? Ви, мабуть, сильно зголодніли?

Вона раптом відчула, що це правда.

- Так, дякую. Я б не проти.

- От і добре. Коли поїсте, ми продовжимо нашу розмову. - Торос запалив свічку коптилку і зник в одному з ходів. Брієна, нехай ненадовго, залишилася одна.

Вона обійшла печеру, шукаючи хоч яку-небудь зброю - посох, кийок, ніж, - але траплялися їй тільки каміння. Один припав якраз по руці, але вона добре пам'ятала, що сталося з Шагвеллом, коли той вийшов з каменем проти ножа. Почувши, що жрець повертається, вона кинула камінь на підлогу і сіла.

Торос приніс хліб, сір і миску м'ясної юшки.

- Винен. Залишки молока у нас скисли, а мед весь вийшов. З їжею стає важко - чим багаті, тим і раді.

Юшка охолола і покрилась жиром, хліб був черствий, сир і того жорсткіше, але нічого смачніше Брієна в житті не їла.

- Мої супутники теж тут? - запитала вона, відправивши в рот останню ложку.

- Септону надали можливість піти, куди він забажає. Решта тут і чекають суду.

- Суду? Але Подрик Пейн зовсім ще юний.

- Він назвався зброєносцем.

- Ви ж знаєте, хлопчики люблять хвалитися.

- Зброєносцем Біса. Він брав участь у битвах і навіть вбивав, за його словами.

- Він зовсім ще хлопчик. Згляньтеся.

- Я не сумніваюся, міледі, що десь в Семи Королівствах ще існують жалість і милосердя, але тут їх шукати марно. Це печера, не храм. Коли люди живуть під землею, немов щури, жалість у них зменшується настільки ж швидко, як молоко або мед.

- А справедливість? Є вона в печерах?

- Справедливість, - слабо усміхнувся Торос. - Так, пам'ятаю. У неї добрий смак. Вона була, коли нами командував Берік - принаймні ми так вважали. Ми були людьми короля, лицарями. героями... але лицарі часом теж темні і повні жахів. Війна робить чудовиськами нас усіх.

- Ви хочете сказати, що все ваше військо - теж чудовиська?

- Я хочу лише сказати, що всі ми люди. Ви не єдина, хто отримав жорстокі рани. Одні з моїх братів на початку всього цього були хорошими людьми, інші... ну, скажімо, не такими хорошими. Кажуть, однак, що кінець шляху для чоловіка набагато важливіше - це, я думаю, вірно і для чоловіків, і для жінок. Але час нашої розмови, на жаль, закінчується. Сюди йдуть мої брати. Наша леді послала за вами.

Попередня
-= 288 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!