Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Велетка порівняно з деким.

- Коли треба, я не менше за інших, жінка, - засміявся той.

- Купець сказав, що вас звуть Шадрик.

- Сір Шадрик з Тінистої Долини, на прізвисько Скажена Миша. - Він показав Брієні свій щит з гербом - велика біла миша з лютими червоними вічками на бурому і блакитному фоні. - Бурий означає землі, в яких я побував, блакитне - річки, які я перетнув. А миша - це я сам.

- Виходить, ви скажений?

- Ось-ось. Звичайні миші тікають від шуму і бійки, а скажена сама їх шукає.

- Але, як видно, рідко знаходить.

- Досить часто. Я не б'юся на турнірах, жінко, - я приберігаю свою доблесть для бою.

- В такому разі у вас багато спільного з сіром Крейтоном.

- Сумніваюся, - засміявся сір Шадрик, - а ось з тобою ми могли б об'єднатися. Зникла сестричка, га? Руденька і блакитноока? Ти не єдиний мисливець у лісі. Я теж шукаю Сансу Старк.

Брієна постаралася приховати свій переляк.

- Хто ця Санса Старк і чому ви її шукаєте?

- Причина завжди одна і та ж: любов.

- Любов? - наморщила лоб Брієна.

- Ага. Любов до золота. Я на відміну від твого сіра Крейтона справді бився при Чорноводній, притому на боці переможених, і викуп мене вкінець розорив. Ти, думаю, знаєш, хто такий Варіс? Євнух пропонує пухкий гаманець золота за дівчину, про яку ти ніколи не чула. Я людина не жадібна. Якщо якась велетка допоможе мені знайти це сирливе дівчисько, я поділюся з нею павучими грошиками.

- Я думала, тобі цей купець сплачує.

- Тільки до Синього Діла. Скупість Хибальда не поступається його боягузтву, а боягуз він великий. Ну так як, жінко?

- Ніякої Санси Старк я не знаю, - упиралася Брієна. - Я шукаю свою сестру...

- З блакитними оченятами і золотистими кучерями. Як же, як же. А що це за лицар, який подорожує разом з твоєю сестрою? Він же і блазень? - Сір Шадрик не став чекати відповіді - і добре, тому що відповісти їй було нічого. - З Королівської Гавані в ніч смерті короля Джофрі пропав якийсь дурень - товстий такий, з червоним носом. Раніше він звався сіром Донтосом Червоним Синього Діла. Як би твою сестру з її власним п'яницею блазнем не прийняли за крихітку Старк з сіром Донтосом - тоді їй дуже не поздоровиться. - І сір Шадрик, покинувши Брієну, підтюпцем поїхав вперед.

Навіть при сутичках з Джеймі Ланістером Брієна рідко відчувала себе такою дурепою. «Ти не єдиний мисливець у лісі». Брелла розповіла їй, як Джофрі позбавив сіра Донтоса лицарських шпор, а леді Санса ублагала короля зберегти йому життя. Ось хто допоміг їй втекти , вирішила Брієна, почувши цю історію. Якщо я знайду сіра Донтоса , то і Сансу знайду. Варто припустити, що й іншим може прийти на думку те ж саме. Навіть набагато менш розбірливим, ніж сір Шалрик. Залишається сподіватися, що сір Донтос добре сховав Сансу - але як тоді вона сама, Брієна, її знайде?

Вона їхала похмура, сгорбивши плечі.

До ночі вони дісталися до готелю - високої дерев'яної будови на березі річки біля старого кам'яного мосту. За словами сіра Крейтона, вона так і називалася - «Старий кам'яний міст». Господар був його другом.

- Він непоганий кухар, і бліх у кімнатах не більше, ніж в будь-якому іншому місці, - ручався лицар. - Хто за теплу постіль на цю ніч?

- Ну, хіба що твій приятель даром їх роздає, - сказав сір Ілліфер. - У нас немає грошей заплатити йому.

- Я можу заплатити за нас трьох. - В грошах Брієна не потребувала завдяки Джеймі. В сідельній сумці вона знайшла гаманець, туго набитий срібними оленями і мідяками, ще один з золотими драконами і грамоту, що пропонує всім вірнопідданим сприяти Брієні з дому Тарт, подорожуючій по справі його величності. Грамота була підписана дитячою рукою Томена, першого цього імені, короля андалів, ройнарів і Перших Людей, володаря Семи Королівств.

Хибальд, теж хотів ночувати під дахом, велів своїм людям поставити візок у стайні. Крізь ромби готельних стікол струменіло тепле жовте світло. Чийсь жеребець подав голос, відчувши кобилу Брієни. Коли вона стала розсідлувати коня, підбіг хлопчина конюх.

- Дозвольте мені, сір.

- Я не сір, але коня ти можеш взяти. І дивись, щоб її вичистили, нагодували і напоїли як слід.

- Винен, міледі, - почервонів хлопець. - Я думав...

- Всі так думають. - Вона передала йому поводи і разом з іншими увійшла в будинок з сумкою, поклажею через плече та ковдрою під пахвою.

У загальній залі з посипаною тирсою підлогою пахло хмелем, димом і м'ясом, яке смажилося на рожні над вогнем. Шестеро місцевих жителів, розмовляли за столом, замовкли, коли увійшли чужі. Брієна, незважаючи на кольчугу, кафтан і плащ, відчула себе роздягненою під їхніми поглядами.

Попередня
-= 30 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!