Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Пусти дівчину, - сказав він вартовому, - вона мені більше не потрібна. - Жиенна, ридаючи, понеслася вниз по сходах, а Джеймі продовжив розмову з її матір'ю. - Будинку Вестерлінгів даровано помилування, ваш брат Рольф зроблений лордом Кастамере. Що ще ви хотіли б від нас отримати?

- Ваш лорд батько обіцяв мені гідних наречених для Жиенни і її молодшої сестри. Лордів і спадкоємців, не якихось молодших синів або домашніх лицарів.

Лордів і спадкоємців. Ну ще б. Вестерлінги - рід древній і гордий, але збіднілий, сама ж леді Сибелла, в дівоцтві Спайсер, походить із родини багатих купців. Її бабця, пригадувалося Джеймі, була якоюсь напівбожевільною чаклункою, привезеною зі Сходу. Молодші сини - найкраще, на що могла б розраховувати Сибелла для своїх дочок, якщо б події йшли звичайним порядком, але об'ємистий горщик із золотом Ланістерів робить бажаною навіть вдову бунтівника.

- Ви отримаєте своїх женихів, - сказав Джеймі, - але Жиенна зможе вступити в шлюб лише після закінчення двох повних років. - Якщо вона надто швидко вискочить заміж і завагітніє, неминуче поповзуть чутки, що батько дитини - Молодий Вовк.

- У мене є ще два сина, - нагадала леді Вестерлінг. - Роллам поки при мені, але Рейнальд, лицар, відправився в Близнюки разом з бунтівниками. Знай я, що там затівається, ні за що б його не пустила. - В її голосі чувся легкий докір. - Рейнальд нічого не знав... про угоду з вашим лордом батьком. Може, зараз він в полоні у Фреїв.

Або убитий. Уолдер Фрей теж явно не знав про згадану угоду.

- Я наведу довідки. Якщо сір Рейнальд в полоні, ми сплатимо за нього викуп.

- Обмовлялося, що і він теж одружиться на дівчині з Скелі Кастерлі. Лорд Тайвін обіцяв Рейнальду Джой, якщо все пройде по нашим надіям.

Лорд Тайвін навіть з могили продовжує свою гру, переставляючи фігури.

- Джой - позашлюбна дочка мого покійного дядька Геріона. Ми можемо укласти ці заручини, але з весіллям доведеться почекати. Джой, наскільки я пам'ятаю, не більше дев'яти десяти років.

- Позашлюбна дочка? - Леді Сибелла точно лимон надкусила. - Ви хочете, щоб Вестерлінг взяв у дружини незаконнонароджену?!

- Ні, не хочу - і видавати Джой за сина підлої зрадниці мені теж не хочеться. Дівчинка заслуговує кращої Долі. - Джеймі охоче б задушив цю бабу її морським намистом. Джой - миле дитя, сирітка, а її батька Джеймі любив більше всіх своїх дядьків. - Ваша дочка, міледі, варта десятка таких, як ви. Завтра ви поїдете звідси з Едмаром і сіром Форлі, а до тих пір краще не показуйтесь мені на очі. - Він покликав вартового, і леді Сибелла пішла, манірно підібгавши губи. Цікаво знати, наскільки лорд Гавен присвячений в інтриги своєї дружини. Ніхто з чоловіків, схоже, не знає толком, що творить його жінка.

З Едмаром і Вестерлінгами він наостанок відправив чотириста чоловік, вирішивши не скупитися, і сам проїхав з ними кілька миль. Сір Форлі на камзолі носив бичачу голову, а на шоломі роги, але сам низенький і щуплий, бика аж ніяк не нагадував. Гострий ніс, лисина, сива борідка - швидше шинкар, ніж лицар.

- Ми не знаємо, де тепер Чорна Риба, - нагадав йому Джеймі, - але він цілком здатний спробувати звільнити Едмара.

- Цьому не бувати, мілорд. - Форлі як справжньому трактирщику кмітливості було не позичати. - З флангів нас прикривають розвідники, табір ночами буде укріплений. Десять чоловік, кращих моїх стрільців, я приставив охороняти Таллі вдень і вночі. Якщо він хоча б на фут відхилиться убік, вони утикают його стрілами, що того гусака.

- Це добре. - Джеймі волів би, звичайно, щоб Едмар дістався до Скелі благополучно, але краще мрець, ніж утікач. - На всякий випадок постав стрільців і до дочки лорда Вестерлінга.

- Донька Гавена? - здивувався сір Форлі. - Але ж вона...

- Вдова Молодого Вовка, - закінчив Джеймі, - і буде вдвічі небезпечніше Едмара, якщо їй вдасться втекти.

- Як скажете, мілорд. Постежимо і за нею.

На зворотному шляху Джеймі довелося минути Вестерлінгів. Лорд Гавен похмуро кивнув йому, леді Сибелла пронизала його крижаним поглядом. Жиенна, що їхала з потупленними очима і низько опущеним капюшоном, зовсім його не бачила. Під плащем Джеймі розгледів ошатне, але розірване плаття. Вона сама його порвала на знак жалоби, зрозумів він. Її матінці це, повинно бути, що кістка в горлі. Розірвала б Серсея хоч одне своє плаття, почувши про його, Джеймі, смерть?

Він не відразу поїхав в замок, а переправився через Камнегонку, щоб побачити Едвіна Фрея і домовитися про передачу бранців, що містяться у Близнюках. Прапороносці та вільні вершники лорда Уолдера потроху знімалися з табору, але намет Едвіна залишався на місці - в ньому Джеймі і застав Фрея з його дядьком байстрюком.

Попередня
-= 300 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!