Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Вранці гарнізон Таллі пішов, залишивши в замку зброю і обладунки. Кожен солдат, давши урочисту клятву ніколи не піднімати зброї проти лорда Еммона і будинку Ланістерів, міг взяти з собою триденний запас їжі.

- Якщо нам пощастить, один з десяти цю клятву стримає, - зауважила леді Дженна.

- От і гаразд. Краще дев'ять ворогів, ніж десять. Може, той десятий якраз мене і вбив би.

- Дев'ять залишившихся вб'ють тебе з тим же успіхом.

- Краще померти так, ніж в своєму ліжку. - Або у відхожому місці.

Двоє не захотіли піти разом з іншими. Сір Десмонд Грелл, старий майстер над зброєю лорда Хостера, вважав за краще надіти чорне. Сер Робін Рігер, капітан гвардії, приєднався до нього.

- Цей замок сорок років був моїм домом, - сказав Грелл. - Куди я піду? Я занадто старий і товстий, щоб зробитися межевим лицарем, а на Стіні люди завжди потрібні.

- Воля ваша, - сказав Джеймі, хоча для нього це означало зайві клопоти. Їм він залишив зброю і обладунки і відрядив дюжину чоловік Григора Клігана, щоб проводити їх в Дівочий Ставок. Командиром він призначив Раффена на прізвисько Красунчик. - Дивись, щоб полонені дісталися до місця цілими і неушкодженими, - сказав йому Джеймі, - інакше я зроблю з тобою таке, що витівки сіра Григора з козлом здадуться тобі дитячою забавою.

Минуло ще кілька днів. Лорд Еммон зібрав у дворі всю челядь - і Едмарових людей, і своїх, - після чого три години говорив їм про те, чого він від них як новий лорд чекає. Час від часу він показував їм свій пергамент. Конюхи, служниці і ковалі, стоячи під дощем, слухали його в похмурому мовчанні.

Співак, якого Джеймі взяв у Ріман Фрея, теж слухав лорда - з порога відкритих дверей, щоб не мокнути даремно.

- Шкода, що його милість не співає, - зауважив він Джеймі. - Ця промова довше будь-якої балади, а він навіть дух жодного разу не перевів.

- Лорду Еммону не треба дихати, поки він жує, - не стримав сміху Джеймі. - Хочеш скласти про нього пісню?

- Забавну пісеньку під назвою «Розмова з рибами».

- Тільки при тітці остерігайся її співати. - Джеймі вперше розгледів менестреля як слід. Маленького зросту, одягнений у пошарпані зелені бриджі та зелений, трохи світліший, камзол з шкіряними латками. Ніс довгий та гострий, рот до вух, сальне каштанове волосся звисає на комір. Років п'ятдесяти, визначив Джеймі, і сьорбнув на своєму віку всякого. - Ти служив сіру Риману, вірно?

- Всього пару тижнів.

- Я думав, ти підеш з Фреями.

- Він теж Фрей, - співак кивнув на лорда Еммона, - а цей замок, затишне місце, в самий раз для зими. Уот Білозубий повернувся додому з сіром Фостером, я й надумав залишитися замість нього. З його солодким тенором мені, звичайно, не зрівнятися, зате я знаю вдвічі більше бешкетних пісень, ніж він, з дозволу вашої милості.

- Ну, тоді з тітонькою ти поладнаєш. Постарайся сподобатися леді Дженні, якщо хочеш тут зимувати. Головна тут вона.

- А хіба не ви?

- Я довго тут не залишуся. Мені треба охороняти короля.

- Дуже шкода, мілорд. Я знаю пісні краще «Рейнів з Кастамере». Міг би зіграти вам... якщо побажаєте.

- В інший раз. Як тебе звати?

- Том з Семи Струмків, ваша милість. - Співак підняв капелюха. - Але всі звуть мене Томом Сімкою.

- Солодких тобі пісень, Томе Сімка.

Вночі Джеймі приснилося, що він знову несе варту над тілом батька в Септі Бейєлора. Якась жінка вийшла з тихого сутінку септи і наблизилася. «Сестра?» - запитав він.

Але це була не Серсея. По сірому одягові він визнав в ній Мовчазну Сестру. Обличчя закрито, але в зелених очах видно вогники свічок.

- Що тобі потрібно, сестра? - запитав він, і луна гучно прокотилося по септі.

- Я не твоя сестра, Джеймі. - Блідою рукою вона відкинула каптур. - Ти вже забув мене?

Як можна забути ту, кого ніколи не знав? Але тут Джеймі здригнувся - він справді знав цю жінку, тільки дуже, дуже давно.

- І свого лорда батька теж забудеш? Навряд чи ти, втім, добре знав його. - Зелені очі, волосся відливаює золотом, і незрозуміло, скільки їй років - п'ятнадцять чи всі п'ятдесят. Вона зійшла по східцях і стала поруч з покійним. - Він не терпів, коли люди над ним сміялися. Це він ненавидів більше за все.

- Хто ти? - Він повинен був почути відповідь.

- Краще запитати, хто ти.

- Це всього лише сон.

- Хіба? - сумно усміхнулася вона. - Скільки в тебе рук, дитино?

Одна. Одна рука, зімкнута навколо рукояті меча.

- У снах у мене завжди дві руки. - Він підняв праву й недовірливо втупився на потворний обрубок.

- Всім Нам сниться те, чого не може бути наяву. І ми мріємо про те ж. Тайвін мріяв, що син стане великим лицарем, а дочка - королевою. Мріяв, що над ними, сильними, відважними і прекрасними, ніколи не будуть сміятися.

Попередня
-= 303 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!