Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Вистачило ж у когось розуму йти грабувати до самого Старомісту.

Ксондо показав на затоплений човен. На кормі у нього бовтався подертий, чорний від диму прапор. Емблеми на ньому Сем ніколи раніше не бачив: червоного ока з чорною зіницею під чорною залізною короною, підтримуваною двома воронами.

- Чий це прапор? - запитав він, але Ксондо тільки плечима знизав.

Наступний день видався холодним, туманним. Коли «Вітер» йшов повз чергове розорене рибальське село, з туману показалася бойова галея і повільно попрямувала до них. Поруч зі стрункою дівою у неї на носі, одягненою в листя і озброєною списом, значилося ім'я - «Мисливиця». Мить потому по обидва боки від неї виникли галеї подрібніше, точно сірі гончаки, що біжать поруч з хазяйкою. Сем відчув полегшення, побачивши на їх прапорах лева і оленя короля Томена над білою ступінчастою вежею у вогняному вінці, гербом Староміста.

Капітан «Мисливиці», високий, в темно сірому плащі з червоною атласною облямівкою, підвів свою галею впритул до «Вітру», підняв весла і крикнув, що підніметься до них на борт.

Поки його арбалетники і лучники Коіджі дивилися один на одного через вузький прогал, він перейшов на корабель з півдюжиною лицарів, кивнув Квухуру Мо і попросив дозволу оглянути трюми. Батько і дочка, нашвидку порадившись, дали згоду.

- Прошу мене вибачити, - сказав капітан, закінчивши огляд. - Прикро піддавати такому обшуку чесних людей, але доводиться це робити, щоб не пустити в Староміст Залізних. Всього два тижні тому ці виродки захопили в протоці тирошійського купця, повбивали команду, вбралися в одяг убитих і розфарбували свої бороди у всі кольори веселки. Вони задумали підпалити порт і відкрити зсередини ворота, поки ми будемо боротися з вогнем. І підпалили б, так удача їм змінила: вони напоролися на «Володарку вежі», а у їх гребного майстра дружина - тирошійка. Бачачи їх зелені та пурпурові бороди, він заговорив з ними на тамтешній мові, а вони у відповідь ні словечка.

- Невже вони хотіли захопити Староміст? - зойкнув Сем. Капітан глянув на нього з цікавістю.

- Це не прості пірати. Залізні Люди завжди діяли? Налетять з моря, нагребуть золота, похватают дівчат - і назад. Одна дві тури, від сили півдюжини. Тепер не те. Сотні їх кораблів приходять з Щитових островів або зі скель навколо Бору. Вони захопили Кам'яний Краб, Свинячий острів, Палац Русалки, закріпилися на Підкові і в Колисці Байстрюка. Без флоту лорда Редвина у нас бракує кораблів, щоб з ними боротися.

- А що ж лорд Хайтауер? - вигукнув Сем. - Батько казав мені, що він багатством не поступається Ланістерам і може зібрати втричі більше мечів, ніж будь-який інший прапороносець Хайгардена.

- Навіть більше, якщо до мечів додати булижники, - але проти остров'ян це не допоможе, якщо тільки воїни з мечами не навчаться ходити по воді.

- Але повинен же Хайтауер робити хоч щось.

- Вони і роблять. Лорд Лейтон сидить у своїй башті з Шаленою Дівою і читає чаклунські книги. Дивись, і виведе нам військо з безодні морської. Бейєлор будує галеї, Гунтор відповідає за гавань, Гарт навчає новобранців, Хамфрі відправився в Лис за найманцями. Якщо він випросить у своєї повії сестриці який такий флот, ми почнемо відплачувати Залізним Людям їх же монетою. А до тих пір ми можемо лише охороняти затоку і чекати, коли сука з Королівської Гавані спустить лорда Пакстера з повідка.

Гірка мова капітана вразила Сема до глибини душі. Якщо Королівська Гавань позбудеться Бору і Староміста, все держава розвалиться на шматки, думав він, дивлячись услід ідучим галеям.

А раптом і Роговому Пагорбу теж загрожує небезпека? Землі Тарлі лежать серед лісистих гір, на сто лігах на північний схід від Староміста, далеко від моря. Нехай навіть його лорд батько б'ється в річкових землях, Залізні Люди не повинні дістатися туди... але Молодий Вовк, ймовірно, думав так само про Вінтерфелл, поки Теон Зрадник не виліз якось ночі на стіни замку. Варто везти Ліллі з дитиною в таку далечінь, щоб вони опинилися в самій гущі війни.

Весь залишок шляху він боровся з сумнівами, думаючи, як же йому тепер бути. Ліллі могла б залишитися з ним у Старомісті. Міські стіни куди солідніше стін батьківського замку, і захищають їх тисячі людей, а не та жменька солдатів, яку лорд Рендилл, найвірогідніше, залишив удома, відправившись в Хайгарден за покликом свого сюзерена. Але якщо Ліллі залишиться, треба буде якось її заховати: Цитадель не дозволяє своїм школярам мати дружин і коханок - відкрито, у всякому разі. І якщо Сем пробуде з Ліллі ще якийсь час, де він знайде сили розлучитися з нею? А доведеться розлучитися. Крім розлуки, у нього вибір тільки один - дезертирство. Але воно буде коштувати йому голови, і що чекає Ліллі в такому випадку?

Попередня
-= 305 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!