Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Гляньте но, - промовив хтось, маючи на увазі, безумовно, не сіра Шадрика.

З'явився господар з трьома кухлями в кожній руці, розхлюпуючи ель на підлогу.

- Є у тебе кімнати, добра людино? - запитав купець.

- Знайдуться - для тих, у кого є монета.

- Так то ти зустрічаєш старих друзів, Негль? - образився сір Крейтон. - Це ж я, Довгий Сук.

- Бачу, що ти. За тобою боржок - сім оленів. Покажи мені своє срібло, і я тобі покажу ліжко. - Господар поставив кухлі на стіл один за одним, розплескавши ще більше еля.

- Я плачу. Одна кімната для мене, інша для моїх супутників. - Брієна вказала на Крейтона з Ілліфером.

- Я теж беру кімнату, - сказав купець, - для себе і доброго сіра Шадрика. Мої люди переночують у стайні, з твого дозволу.

Господар оглянув новоприбулих.

- Ну що ж, можу й дозволити. Вечеряти будете? У мене козеня на рожні, хороше.

- Наскільки воно хороше, судити буду я, - заявив Хибальд. - Мої слуги поїдять хліба зі шкварками.

Брієна всунула декілька монет в руку господаря, піднялася з ним нагору і склала своє добро в другій з показаних їм кімнат. Спустившись, вона теж взяла козеня і двох лицарів пригостила - адже вони з нею поділилися своєю фореллю. Лицарі і купець запивали вечерю елем, але вона обмежилася чашкою козячого молока. Прислухаючись до розмов, вона всупереч надії сподівалася, що яке-небудь випадкове слово наведе її на слід Санси.

- Ось ви з Королівської Гавані їдете, - звернувся один з місцевих до Хибальда. - Правду кажуть, ніби Царевбивця тепер каліка?

- Це правда. Він втратив праву руку.

- Кажуть, йому її лютововк відгриз, - вставив Крейтон. - Забрів сюди з півночі. На півночі споконвіку нічого хорошого не бувало. У них навіть боги, і ті чудні.

- Це не вовк був, - несподівано для себе втрутилася Брієна. - Сіру Джеймі руку відсік найманець з Квохора.

- Нелегко, мабуть, битися лівою рукою, - зауважив сір Шадрик.

- Тільки не для мене, - заявив сір Крейтон. - Я з однаковою легкістю володію обома.

- Не сумніваюся. - Сір Шадрик відсалютував йому кухлем.

Брієна пам'ятала, як билася з Джеймі в лісі. Її вистачало лише на те, щоб відбиватися. А він тоді ослаб після довгого ув'язнення, та зап'ястя у нього були скуті. Будь він у розквіті сил і без ланцюгів, жоден лицар Семи Королівств не встояв би проти нього. У Джеймі на совісті багато поганих справ, але який це був боєць! Найманці, понівечивши його вчинили жахливу жорстокість. Одна справа - вбити лева, інша - відрубати йому лапу і кинути безпорадного, розгубленого.

Стоявший в залі шум здався їй раптом нестерпним. Вона побажала всім доброї ночі і пішла спати. Увійшовши з каганцем у свою кімнату, вона нагнула голову, щоб не зачепити стелю - дуже низьку. Всі меблі там становило ліжко, де цілком могли влягтися шість осіб. До підвіконня був приліплений сальний недогарок. Брієна запалила його від свого каганця, замкнула двері, повісила пояс з мечем на стовпчик ліжка. В простих дерев'яних піхвах, обтягнутих облупленою шкірою, лежав ще більш простий клинок - вона купила його в Королівській Гавані замість меча, відібраної у неї Бравими Хлопцями. Меча Ренлі. Вона досі страждала через те, що не зберегла його.

Був у неї, проте, і інший меч, закатанний в ковдри. Сівши на ліжко, вона розгорнула його. Золото засяяло при свічці, загорілися рубіни. Брієна вийняла Вірного Клятві з розкішних піхов, і в неї перехопило дух. В глибині стали переливалася чорно червоні брижі. Валірійська сталь, чародійна. Меч, гідний героя. Коли Брієна була маленька, нянька їй всі вуха прожужжала подвигами сіра Галладона з Морна, Флоріана дурня, принца Ейємона Драконячого Лицаря. У кожного з них був свій уславлений меч. Вірний Клятві має всі права бути зарахованим до них, хоча їй самій серед героїв не місце.

- Сталь Неда Старка, з якої ти викований, буде захищати його дочку, - пообіцяла вона мечу.

Ставши на коліна між ліжком і стіною з мечем у руках, вона мовчки молилася Старій, чия золота лампада висвітлює людям життєвий шлях. Приведи мене до мети, молилася Брієна, освіти мені дорогу до Санси. Вона не вберегла Ренлі, не вберегла леді Кейтлін - Джеймі вона не повинна підвести. Він довірив їй свій меч і свою честь.

Ліжко при всій своїй ширині була досить довгим, і Брієна, поворочавшись, вляглася навскоси. Внизу торохтіли кухлі і бубніли голоси товаришів по чарці. Блохи, про яких згадував Крейтон, не забарилися з'явитися і заважали їй спати.

Вона чула, як піднявся наверх Хибальд, а за ним незабаром і лицарі.

- Я так і не дізнався його імені, - говорив Крейтон, - але на щиті він носив криваво червону курку, і з меча його капала кров... - Десь відчинилися й знову зачинилися двері, заглушивши його голос.

Попередня
-= 31 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!